Jump to content

co to może huczeć ?

MARIN

Recommended Posts

Witam

Co to może być ?

Czasami przy odejmowaniu nogi z gazu na 1 biegu z wyższych obrotów słychać raczej z tyłu odgłos jakby coś tarło ?

To może być wiele rzeczy. U mnie tak wyglądał początek końca łożyska :roll:

Giechu którego łożyska ?

Co do opisu dźwięku trudno go opisać a i nie zawsze chce się ujawnić. No nie wiem można jak go usłyszałem to myślałem że coś się zaciera albo coś w tym stylu

też prawy tył wymieniałem, ale hałasowało w całym zakresie prędkości, a w zasadzie im szybciej, tym głośniej.

zrób sobie slalom, to usłyszysz, czy dźwięk pojawia się i znika, pojawia się itd.

Spokojny a da się to jakoś sprawdzić ? Swoją drogą muszę wejść pod auto bo na odpalonym silniku na zewnątrz jakąś blaszkę brzęczącą słyszę. Może to tak hałasuję

Spokojny a da się to jakoś sprawdzić ? Swoją drogą muszę wejść pod auto bo na odpalonym silniku na zewnątrz jakąś blaszkę brzęczącą słyszę. Może to tak hałasuję

Tutaj niech wypowiadają się mądrzejsi ode mnie. Myślę, że doświadczony Subaru-mechanik rozpozna to "na ucho", ale w razie konieczności są chyba takie specjalne stetoskopy. I więcej nic na ten temat nie napiszę, ponieważ pogrążę się dokumentnie i stracę jakąkolwiek wiarygodność w dziale Technicznym owego szacownego Forum :mrgreen:

• 4 weeks later...

Znalazłem, przy odejmowaniu nogi z gazu jak szarpnie silnikiem wał napędowy ociera o puszkę na wydechu. Mam wrażenie że wał opadł co mogło się stać i jak to naprawić ;) ?? załączam fotki, trochę niewyraźne bo jak je robiłem to wał się kręcił

Jeśli wał opadł to są w zasadzie dwie możliwości, padła podpora wału, a właściwie jej element gumowy nie wymienny, lub poduszka pod skrzynia/silnikiem, innej opcji nie ma :roll:

Hmm, nie wiem jak ta podpora ma byc dokladnie usytuowana, ale mam wrazenie ze jest jakby, przesunieta. A jak by co to podpore kupie cala? Jake orientacyjne koszty poduszek i ewentualnie calej podpory

A jak by co to podpore kupie cala?

podpora wystepuje najczescie z wałem , koszt ok 4tys. , poduszki kpl 3szt. ok 900zł

no to lepiej żeby to były poduszki, chyba że coś źle pomontowali jak sprzęgło wymieniałem. Te poduszki jakiś charakterystyczny objaw dają jak padają ? swoją drogą dziwne że pada coś przy przebiegu niespełna 130tyś

no to lepiej żeby to były poduszki, chyba że coś źle pomontowali jak sprzęgło wymieniałem. Te poduszki jakiś charakterystyczny objaw dają jak padają ? swoją drogą dziwne że pada coś przy przebiegu niespełna 130tyś

sorry ale dopiero otwarłem zdjecia, weź zobacz na pierwszym zdjcieu jak lezy wał w podporze, on tam dosłownie spadł, powinien być na środku , sprawdx to !