MARIN Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Witam Co to może być ? Czasami przy odejmowaniu nogi z gazu na 1 biegu z wyższych obrotów słychać raczej z tyłu odgłos jakby coś tarło ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
subru Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 opisz dokładniej dźwięk. sprawdź też osłonę termiczną tłumika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Witam Co to może być ? Czasami przy odejmowaniu nogi z gazu na 1 biegu z wyższych obrotów słychać raczej z tyłu odgłos jakby coś tarło ? To może być wiele rzeczy. U mnie tak wyglądał początek końca łożyska :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIN Posted July 11, 2011 Author Share Posted July 11, 2011 Giechu którego łożyska ? Co do opisu dźwięku trudno go opisać a i nie zawsze chce się ujawnić. No nie wiem można jak go usłyszałem to myślałem że coś się zaciera albo coś w tym stylu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Prawego-tylnego koła Link to comment Share on other sites More sharing options...
subru Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 też prawy tył wymieniałem, ale hałasowało w całym zakresie prędkości, a w zasadzie im szybciej, tym głośniej. zrób sobie slalom, to usłyszysz, czy dźwięk pojawia się i znika, pojawia się itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojny Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Może być też początek końca dyfra, a przynajmniej niektórych elementów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIN Posted July 12, 2011 Author Share Posted July 12, 2011 Spokojny a da się to jakoś sprawdzić ? Swoją drogą muszę wejść pod auto bo na odpalonym silniku na zewnątrz jakąś blaszkę brzęczącą słyszę. Może to tak hałasuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
subru Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 szukaj wzdłuż wydechu. jakiś metal rezonuje przy konkretnych obrotach i dźwięczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spokojny Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Spokojny a da się to jakoś sprawdzić ? Swoją drogą muszę wejść pod auto bo na odpalonym silniku na zewnątrz jakąś blaszkę brzęczącą słyszę. Może to tak hałasuję Tutaj niech wypowiadają się mądrzejsi ode mnie. Myślę, że doświadczony Subaru-mechanik rozpozna to "na ucho", ale w razie konieczności są chyba takie specjalne stetoskopy. I więcej nic na ten temat nie napiszę, ponieważ pogrążę się dokumentnie i stracę jakąkolwiek wiarygodność w dziale Technicznym owego szacownego Forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIN Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 Znalazłem, przy odejmowaniu nogi z gazu jak szarpnie silnikiem wał napędowy ociera o puszkę na wydechu. Mam wrażenie że wał opadł co mogło się stać i jak to naprawić ?? załączam fotki, trochę niewyraźne bo jak je robiłem to wał się kręcił Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Jeśli wał opadł to są w zasadzie dwie możliwości, padła podpora wału, a właściwie jej element gumowy nie wymienny, lub poduszka pod skrzynia/silnikiem, innej opcji nie ma :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIN Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 Hmm, nie wiem jak ta podpora ma byc dokladnie usytuowana, ale mam wrazenie ze jest jakby, przesunieta. A jak by co to podpore kupie cala? Jake orientacyjne koszty poduszek i ewentualnie calej podpory Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 A jak by co to podpore kupie cala? podpora wystepuje najczescie z wałem , koszt ok 4tys. , poduszki kpl 3szt. ok 900zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIN Posted August 4, 2011 Author Share Posted August 4, 2011 no to lepiej żeby to były poduszki, chyba że coś źle pomontowali jak sprzęgło wymieniałem. Te poduszki jakiś charakterystyczny objaw dają jak padają ? swoją drogą dziwne że pada coś przy przebiegu niespełna 130tyś Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 no to lepiej żeby to były poduszki, chyba że coś źle pomontowali jak sprzęgło wymieniałem. Te poduszki jakiś charakterystyczny objaw dają jak padają ? swoją drogą dziwne że pada coś przy przebiegu niespełna 130tyś sorry ale dopiero otwarłem zdjecia, weź zobacz na pierwszym zdjcieu jak lezy wał w podporze, on tam dosłownie spadł, powinien być na środku , sprawdx to ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MARIN Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Qrw... co za partacze odwrotnie podporę przykręcili 5 min roboty i jest wszystko jak należy Dzięki carfit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts