Jump to content

Skrzynia Automatyczna

major222

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zostałem szczęśliwym posiadaczem Legacy (1997r; 2457cm3; 110 kW) w automacie i mam parę pytań do osób mądrzejszych ode mnie w tym temacie.

Mianowicie:

jak często zmienia się smarowidło w skrzyni?

Co warto wlać, co polecicie?

Jak bardzo skomplikowana jest wymiana, czy zrobię to sam?? (z tego co kojarzę to polega to na jednoczesny wlewaniu nowego i spuszczaniu starego, czy się mylę??)

z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Pawełek

Wg. manuala wlać : Dexron II or Dexron III type Automatic transmission fluid

Wymiana bodaj co 60kkm.

Wymianę można zrobić "dużą" lub "małą".

"Duża" za Maras'em, o ile dobrze pamiętam :P :

sprowadza się do wymiany około 6-8 litrów. Należy przeprowdzić demontaż miski olejowej. Wykręcić filtr płyty sterującej. Powinno zlecieć około 6,5-8l. Nie ma możliwości zlania całości przy tej akcji, pozostanie olej w konwerterze około 1L. Montujesz nowy filtr wewnętrzny ,miskę ,zewnętrzny.

"Mała" około 4 litrów, za pmlodyi tutaj cytuje :

Wymieniasz na rozgrzanym, wykrecasz korek oleju, czekasz az zleci, wykrecasz filtr oleju, wkrecasz filtr oleju, zakrecasz korek ( warto sprawdzic stan uszczelki ew. wymienic ) i nalewasz na początek tyle oleju ile zlaleś... sparwdzasz stan na zimnym ( oczywiscie przy odpalonym silniku, po przemieszaniu biegami i odzczekaniu ok. 1 minuty na wolnych ) po czym jazda testowa jesli poziom sie zgadza i sprawdzasz poziom na cieplym ew. uzupelniasz ( badz odciagasz ).

Pamiętaj, żeby potem sprawdzić poziom oliwy. Troszkę pojeździć , około 15 min , 15km na każdym z biegów, aby temp. oleju osiągneła 60-80 C optymalna do pomiarów, po przejechaniu kilku km, ustawić pojazd na równej powierzchni, hamulec postojowy, dźwignię zmiany biegów przesunąć w każdej pozycji, potem przesunąć w "P". Odczekać 2-4 min do ustabilizowania się oleju, sprawdzić miarkę na stronie HOT, przy włączonym silniku.

Więcej poszukaj na forum , było już kilka razy..o np. TUTAJ masz rysuneczek i kolejnego linka

Witaj,

widzę, że masz prawie takie samo auto jak ja.

Po 1. pobierz sobie instrukcję do furki (znajdziesz w dziale FAQ)

Po 2. Prześledź sobie moje wątki, to zobaczysz co Cię może EWENTUALNIE czekać

Po 3. Fura wypas, jeśli to Twoje pierwsze Subaru, to szybko się zakochasz, a po zimie będziesz już zakochany dozgonnie :lol:

Pozdrawiam

mojasubaraforum.gif

• 4 weeks later...

SLEPSON,

Jestem na tym forum nowy, więc wybacz, że pytam o "oczywistości".

Otóż szukam subaraka dla kolegi i zawsze (jak na złość) łatwiej znaleźć automata niż manuala (jeżeli chodzi o legacy).

Jakie masz doświadczenie, wiedzę n/t awaryjności automatów w tej wersji, który Ty posiadasz? Wiem, że pewnie było to milion razy na forum, ale super podzielenie tematów i super wyszukiwarka nie ułatwia sprawy.

Zatem: jak sprawuje się Twój samochód (i skrzynia i silnik), ile już nim przejechałeś sam, ile ma na liczniku, itd., itp....

Pozdrawiam