Jump to content

co kupić ?? pomocy

carman

Recommended Posts

Witam wszystkich nie jestem tu taki nowy forum przeglądam je już trochę niemniej jednak to mój pierwszy post i zwracam się z prośbą o pomoc, chodzi o to że chcę kupić rodzinny samochód z 4x4.Na zakup mam 40 jak się trafi coś naprawdę fajnego 45 pln.Teść mi odradza benzynę i każe kupić opelka w kombi zizlu a żona chcę jeepa grand cherokee 4,7 w benzynie także jest fajnie ja postanowiłem wypośrodkować i chcę subaru(outback,forester legacy) i tu moje pytania do was bo jak wiadomo każda sroka swój ogonek chwali.Jak jest z tematem awaryjności tzn wiem że rzadko się psują ale jakiego silnika szukać z jaką skrzynią(nie musi to być rakieta) dobrze by było z silnikiem na łańcuchu co z wersjami usa np podobno forester 2,5 z automatem jest bardzo awaryjny do tej pory jeździłem fordem mondeo i raz w miesiącu impreza u mechanika i może już jestem przewrażliwiony ale krew mnie zalewa jak coś mi się w aucie psuje :evil: zresztą jak się dowiedział że subaru chce kupić to odradzał i kazał jakiegoś niemca szukać kolejną sprawa jaka mnie interesuje to dobry fachowiec w lublinie lub okolicach czytałem o aso w wa-wie że jest super a u mnie nie doszukałem się po prostu nie chce kupić źle i okaże sie że zamiast forestera albo outbacka kupiłem kolejną imprezę :lol: tym razem w aso subaru za wszelkie odpowiedzi WIELKIE dzięki.

Przede wszystkim określ czego konkretnie oczekujesz od auta.

Jeśli ma to być rodzinny dupowóz z napędem awd (bo tak) to kup outbacka h6.

Forester będzie mniejszy w środku, legacy niżej zawieszony, obk 2,5 za chwilę (jeśli nie od razu) będzie za słaby.

co z wersjami usa np podobno forester 2,5 z automatem jest bardzo awaryjny

Że niby bardziej awaryjny od EU?

sądząc po tym co radzą Tobie teść z żonką, z jakichś tam względów powinieneś mieć zwiększoną przestrzeń bagażową, więc już wybór forka raczej odpada;

o różnicach w jeździe pomiędzy outbackiem a legacy możesz poczytać sporo na forum, ja osobiście celowałbym w tego pierwszego, jest bardziej uniwersalny z uwagi chociażby na większy prześwit; napewno każdy z w/w modeli jest mniej awaryjny od aut, do których zakupu zachęca Twoja rodzina; koszty eksploatacji możesz ograniczyć przez zasilenie junkersem, oczywiście trzeba to zrobić z rozsądkiem i wtedy raczej odpada H6, o tym również jest sporo na forum;

pozdro

słoń

Forester - odpowiedni dla rodziny 4 osobowej, niezłe właściwości terenowe, mniejszy komfort niż w Outbacku czy Legacy. Wolnossący manual jest wyposażony w reduktor. Automaty lepsze do miasta. Turbo - trochę więcej pali, może być bardziej awaryjne ale daje najwięcej fanu z jazdy, szczególnie te wyposażone w manualną skrzynię biegów - MY 2006 zrobi 0-100 w 6sek. Jak Forestery radzą sobie w terenie możesz na youtubie pooglądać wpisująć plejady trasa terenowa.

OUTBACK -bardziej komfortowy i przestronniejszy od Forestera, lepszy na dłuższe trasy, a właściwości terenowe tylko trochę słabsze. Silnik H6 - najwięcej fanu.

Legacy- świetne auto szosowe.

Co do mechaników ogarniających Subaru w okolicach Lublina polecam ASO-Technotop Ja serwisuję tam swoje auta i jestem zadowolony. Ostatnio jeden z nich, pan Grzegorz, wygrał jakąś wewnętrzną rywalizację Autoryzowanych Stacji Obsługi Subaru w Polsce.

Forester - odpowiedni dla rodziny 4 osobowej

Z tym sie nie zgodze, Jesli ktos szuka auta z dosc duzym bagaznikiem to Forek bedzie za ciasny :roll: ja ostatnio bylem ogladac 2.5 FXT MY05 I sie rozczarowalem miejscem w bagazniku :( (a mialem i bardzo mocno chcialem sie wymienic za wrxa)

Teraz robie podejscie do Legacy :mrgreen: jest wygodny w srodku, ma wystarczajacy bagaznik i swietnie bedzie sie nadawal na trasy UK :arrow: PL

Ja forkiem jechalem ze znajomymi na chorwacje w 4 osoby + bagaznik załadowany pod sufit, bylo całkiem okej, bagaznik moze nie jest duzy, ale montując sobie "siatke" za tylnimi siedzeniami można upychac pod sufit. W trasie nasz Forek prowadzi sie całkiem niezle, jako ze lubie wykozystywac autostrady - forkiem calkiem przyjemnie sie jedzie po autostradzie nawet w okolicach 200km/h :)) - Oczywiscie nie PL autostradzie:)

Na zakup mam 40 jak się trafi coś naprawdę fajnego 45 pln

No bracie nie poszalejesz :mrgreen:

Bez przesady. Za 40-45 tyś kupi w bdb stanie Forka 2.0XT - z roku 04-05. Będzie miał szybkie i bezawaryjne auto.

A ja mysle ze da rade cos kupic :wink:

Bez przesady. Za 40-45 tyś kupi w bdb stanie Forka 2.0XT - z roku 04-05. Będzie miał szybkie i bezawaryjne auto.

A widzisz tam gdzieś tysie? 8)

A ja mysle ze da rade cos kupic :wink:

No jak nie jak tak... i to za dużo mniej... :P:twisted:

dziękuję wszystkim za odpowiedzi miałem okazje przejechać się outbackiem 2,5 i foresterem 2,0 i wiem tylko tyle że 2,0 to był chyba 125km manual straszna słabizna do tej budy i z miejscem w bagażniku tak sobie za to w outbacku już mi się podobało :twisted: skrzynia automatyczna z trybem sportowym tylko w carfaxie wyszło total loss vechicle :lol: chodzi dokładnie o to ogłoszenie http://otomoto.pl/subaru-outback-C18772259.html co prawda właściciel mówił że był porsowany :shock: z obydwu stron ale że przewrócił się na dach to już nie wspomniał :lol: ale wiem że będę szukał outbacka i widzę że 45 tyś będzie ciężko coś znaleźć i na końcu jest tyś bo znowu powiecie że matchboxa chcę kupić 8)

• 2 months later...

powiem wam że jest niezła masakra ja dopiero teraz sobie uświadomiłem po obejrzeniu tych wszystkich carfaxów że znaleźć bezwypadkowy samochód w rozsądnej cenie i roczniku jest ciężko :wink: i nasuwa mi się jeszcze jedna myśl amerykanie są solidni i mają taką instytucje ale współczuje komuś kto szuka samochodu europejskiego znanych i lubianych marek jak audi czy vw "panie jakby nie klepać i tak przystanek autobusowy" :lol:

-- Cz wrz 29, 2011 9:54 am --

Jak się nie da to się nie da :wink: ale jednak się udało i od kilku dni jestem posiadaczem outbacka 2,5 MY06 trochę to trwało i przerzuciłem przez serwisy kilka samochodów i powiem szczerze ,że miałem do czynienia nawet z ludźmi z forum którzy nie do końca byli uczciwi puszczam w niepamięć i muszę trochę postów napisać żeby z czystym sumieniem oświniaczyć klapę i lusterka **

Jak się nie da to się nie da ale jednak się udało i od kilku dni jestem posiadaczem outbacka 2,5 MY06 trochę to trwało i przerzuciłem przez serwisy kilka samochodów i powiem szczerze ,że miałem do czynienia nawet z ludźmi z forum którzy nie do końca byli uczciwi puszczam w niepamięć i muszę trochę postów napisać żeby z czystym sumieniem oświniaczyć klapę i lusterka **

wszystko sie da, tylko trzeba trochę cierpliwości :wink:

Kongraty :!: