Jump to content

swist sprężarki klimatyzacji

pawels1

Recommended Posts

Od kilku dni w okolicy sprężarki klimatyzacji po jej włączeniu słychać cichy świst.Subaru diesel.Co o tym sądzicie? przebieg 42 tys km.

-- 27 cze 2011, o 07:35 --

Serwis zdiagnozawał uszkodzenie koła pasowego alternatora(łożysko)

Pytam gdzie się podziała jakość Subaru?

Pytam gdzie się podziała jakość Subaru?

na to pytanie odpowiem tak :

jakość przepadła od kiedy subaru przestało produkować poszczególne części i kupuje gotowe z włoch lub chin takie elementy jak te jednokierunkowe sprzęgła co rozsypują się i prowadzą do uszkodzenia kompresora klimatyzacji :(

nagminnie to zjawisko zachodzi w farncuskich renault megane i laguna gdzie przez te głupie sprzęgło na alternatorze co w nim wyrabia się guma stabilizująca uszkadza czop kompresora ponieważ drgania z napędu alternatora są przenoszone na napęd kompresora a że łożysko w tym napędzie jest stalowe a czop na którym jest osadzane łożysko jest aluminiowy to z własciwości fizycznym tych że metali nie trudno wywnioskować co pierwsze ulegnie wytarciu i uszkodzeniu.

Proponuje jak najszybciej wymienić ten napęd w alternatorze bo każdy dzień zwłoki doprowadzi do uszkodzenia przedniej pokrywy kompresora klimatyzacji.

pozdrawiam

Henryk

• 2 years later...

Witam,

Zauważyłem od kilku dni podobne objawy. Przy włączaniu się sprężarki klimatyzacji słychać jej bardzo głośny, lekko rzężący dźwięk-świst, który utrzymuje się stale jak działa kompresor. Od tych kilku dni też mam wrażenie, że klima się częściej włącza i dłużej chodzi.

Jeśli chodzi o diagnozę to mam jechać do ASO czy może do specjalistycznego serwisu klimatyzacji, który tym się tylko specjalizuje ? Proszę, czy możecie polecić jakiś dobry serwis na podkarpaciu ? Może przerabialiście podobny temat?

PZDR