j00m3r Posted June 19, 2011 Share Posted June 19, 2011 Witam! potrzebuje nabyć komplet sprzęgła do wrx jdm 94 z tego co wyczytałem potrzebuje zestaw z tarczą 225mm, ale też znalazłem wypowiedzi, że mogę zmienić na 230mm, bo nowsze sprzęgło miało już jakieś tłumienia drgań itp. Tu nasuwa się pytanie, czy wtedy będe musiał zmienić koło zamachowe na inne? :? ile kosztuje i czy może ma ktoś do sprzedania jakieś sprzęgło do mojej imprezki? Czy OEM exedy, które kosztuje ok 1,2-1,6 jest ok (bodajże FJK2007 lub FJK2022)?? czy można np zregenerować stare u Radzikowskiego? czy może są jakieś inne rozwiązania? wiadomo im tańsze tym lepiej.... co radzicie!? dzięki serdeczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZARNY Posted June 19, 2011 Share Posted June 19, 2011 Najtańszym rozwiązaniem jest nabite sprzegło. Możesz to zrobić i u Radzikowskiego albo na Pl. Hallera. Jak będziesz to robił, dostarcz im docisk niech go zweryfikują oraz koło zamachowe- w celu zrobienia płaszczyzny. Do wyboru będizesz miał seryjną okleinę albo wzmocnioną. Spieka na miasto w seryjnym samochodzie nie polecam. A później masz sprzęgła OEM, ORI i droższe do sportu i dużych momentów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
j00m3r Posted June 19, 2011 Author Share Posted June 19, 2011 tak też chyba zrobie, dzięki, a orientujesz się może jakie koszta? regeneracji i może jakiegoś dobrego nowego sprzęgła... może ktoś na forum ogarnia sprzęgła? dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
CZARNY Posted June 19, 2011 Share Posted June 19, 2011 nowe sprzęgło to koszt ok.1000-1600zł w zależności co potrzebujesz. Konkretne sprzęgło zaczyna się od ok.2500 i konczy na 10.000pln. Radzik za wszystko skasuje się ok. 400-600pln 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remik Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 jak dla mnie najlepsze sprzęgła jakie można założyć to Exedy. i tak, cena standardowego to koszt ponad 1200 PLN, potem jest Normal Series Racing (koszt jakis 2k pln) az do Hyper Carbon Multi Solid Twin za 12k. (ceny za www.exedy.pl) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PatLove Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 jak dla mnie najlepsze sprzęgła jakie można założyć to Exedy. i tak, cena standardowego to koszt ponad 1200 PLN, potem jest Normal Series Racing (koszt jakis 2k pln) az do Hyper Carbon Multi Solid Twin za 12k. (ceny za http://www.exedy.pl) Różne są opinie na forum o exedy, jedni chwalą, inni mówią, że założyli pierwszy i ostatni raz. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że użytkowanie sprzęgła to kwestia indywidualna bo jednemu będzie odpowiadała charakterystyka exedy, a innemu nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
j00m3r Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 no właśnie ciężki wybór... Zdecyduję się chyba na regenerację na pl Hallera tylko nie wiem czy nie wziąć spieka 6łopatek... hmm... exedy fakt 225mm ok 1200zł, ale pytanie czy warto?... jedni piszą, że tak inni, że nie i tak w koło Macieju... :-\ :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts