Azmadan Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 Ja z małym pytaniem... poprzedni właściciel do Imprezy N/A władował 225/45R17 RE070 :-D na kołach 8x17"... niestety 2 już nie nadają się do jazdy i muszę wymienić komplet opon... i teraz pytanie... Jeżdżę samochodem tylko normalnie bez upalania na torach itp :-P ... mam możliwość zakupu tanio... nowych Barum Bravuris 2... i zastanawiam się nad rozmiarem... 205/50R17 - poniżej 1000zł... za komplet 215/45R17 - około 30% drożej... problemem jest naciąg na 8" szerokości felgę... nie mogę znaleźć zdjęć z profilem 50... tak wygląda 205/45 na 8x17 tak wygląda 205/50 na 8.5" ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym temacie ?? czy 205/50R17 na 8x17 będzie OK ? jeszcze znalazłem tabele... "dopuszczalne wartości szerokości felg i opon (według niemieckiego TÜV)" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba25 Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 I spokojnie je naciągniesz na te felgi. Pytanie tylko, czy warto w wolnymssaku zakladać opony w tym rozmiarze, zwłaszcza, że nie planujesz szybszych jazd. Możliwość przypadkowego uszkodzenia opony (i felgi) na naszych pięknych dziurach skutkuje koniecznością wymiany nawet całego kompletu opon. Sam popatrz na pierwsze zdjęcie: nawet dojechanie do krawężnika "rykoszetem" będzie skutkowało znacznym obtarciem felgi, nawet jeśli opona będzie mieć rant ochronny. Ale technicznie nie ma problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azmadan Posted June 6, 2011 Author Share Posted June 6, 2011 opony mają rant ochronny... więc rant felgi powinien być TROCHE osłonięty... felgi kupione przez poprzedniego właściciela i tak się rysują strasznie (są porysowane) :-/ nawet z rantem ochronnym będzie lipa... bo nie na rancie... tu trochę widać... ramiona na środku wystają poza rant... i przy tarciu równoległym o krawężnik one cierpią... najbardziej... tu widać dokładnie miejsce... foto z RE070 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 205/50/17 powinna być ok, nie zakładał bym szerszych opon do N/A ... chociaż na felgę 8" lepsza będzie 215 ... ew zawsze możesz się zamienić na węższe felgi, albo sprzedać swoje i kupić seryjne 7x17" z np wrx ;-) tabelki z rozmiarami felg i szerokości opon http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/ http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekk Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 Ja miałem na feldze 8 oponę 205/45 i po dwóch sezonach felga rantu nie posiada, obecnie mam 215/45, która ładnie osłania mój nieistniejący rant Link to comment Share on other sites More sharing options...
motorOla Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 na 8 cali minimum 215, chociaż 225 by były lepsze, ale lepiej sprzedaj te felgi i kup 7x17 i załóż sobie 205/50/17, będziesz jeździł taniej, komfortowo (względnie), a gripu Ci wystarczy na 100%.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati_poz Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 Ostatnio zakładałem 225/45/17 na felgi 7,5x17. Opona całkiem ładnie wygląda i rant jest dobrze chroniony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafcio78 Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 205/50/17 powinna być ok, nie zakładał bym szerszych opon do N/A ... Ja bym nie demonizował szerokości opon w N/A :roll: Wprawdzie sam kiedyś takie obawy miałem, ale teraz jeżdżę w Imprezie MY'07 N/A na 215/45 R 17 i żadnego spadku dynamiki nie zauważyłem w porównaniu do rozmiaru 205 Ten rozmiar jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts