Jump to content

Przesiadka z bmw 320d na Forka

Amstaff23

Recommended Posts

Cześć :)

To mój pierwszy post na forum, czyli pierwszej przesiadki z bmw (forum) na Subaru (forum) już dokonałem. Póki co nie jest źle ;)

Od razu zaznaczam, że nadal kocham beemki i jak będziecie po mnie jechać, to... będziecie po mnie jechać :)

Ale - jakby się tak znalazł ktoś z nadmiarem wolnego czasu i powiedział mi (może ma ktoś doświadczenia z taką przesiadką?), z czego będę zadowolony (chociaż tego się domyślam), a najchętniej - czego mi będzie najbardziej brakowało i do czego będę się musiał przyzwyczaić, to w nagrodę - pozwalam mu kupić to, co mu się najbardziej podoba ;)

Czego oczekuję od samochodu? Ma to jechać porządnie, mam córcię więc troszkę miejsca też nie zaszkodzi - chcę się w nim po prostu zakochać. Miałem dajmy na to siedem toyot, najpoważniejsze awarie to były wymiany żarówek - ale dupowozy straszne, zero emocji w ich kierunku. Jeśli chodzi o koszty, to nie żebym przesadnie oszczędzał, ale płacić nie wiadomo ile miesięcznie też bym nie chciał.

Pomijam spalanie, bo mówimy przecież o subaru :) Dla przykładu - moja betka, niby w dieslu, po virusie też paliła w Wawie ok 11l/100km.

Z konkretów - szukam forka z 2006/2007 roku. I tu pytanie najważniejsze, mam do wzięcia mega sprawdzony samochód, full opcja z ksenonem itd, mały bardzo przebieg, pierwszy właściciel z PL itd, ale.... to wersja 2.0. Pytanie brzmi - czy go kupować i dlaczego nie, bo to przecież nie Turbo :) Bo jak rozumiem, takiego szukać, prawda? ;-)

Napiszę krótko , jak kupisz wersję N/A będziesz mocno zawiedziony, tylko celuj w wersję turbo :D

czy go kupować i dlaczego nie, bo to przecież nie Turbo

sam sobie odpowiedziałeś :mrgreen:

Przesiadki z BMW dokonał kolega Ireq wiec możesz do niego pisać. Aha on się przesiadł na 2.0 bez turbo... może Ci opowiedzieć to i owo.

PS. słuchaj Carfit'a, on się trochę zna :lol:

czyli pierwszej przesiadki z bmw (forum) na Subaru (forum) już dokonałem

Dokonaj tej przesiadki tutaj http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=1&t=101962&start=9300 :mrgreen:

Z konkretów - szukam forka z 2006/2007 roku. I tu pytanie najważniejsze, mam do wzięcia mega sprawdzony samochód, full opcja z ksenonem itd, mały bardzo przebieg, pierwszy właściciel z PL itd, ale.... to wersja 2.0

W tych rocznikach nie było wersji 2.0 tylko 2.5 .

Pytanie brzmi - czy go kupować i dlaczego nie, bo to przecież nie Turbo

No właśnie...nie turbo , a wierz mi jak się przejedziesz forkiem MY07 XT to już nie będziesz chciał z niego wysiąść :twisted: Pozdrawiam.

Wow, tyle wypowiedzi przez pare minut - już zaczynam żałować przeprowadzki tutaj... ze dokonałem jej dopiero teraz :)

2.0 musiała być, bo taka jest do kupienia, polski salon 158 rumakow. Przy czym ja w swojej betce miałem po modzie niecałe 200, wiec się troszkę obawiam. I tak, wiem - najlepiej się przejechać (co zamierzam jutro uczynić po powrocie z weekendowego wyjazdu), tylko ze naczytalem się sporo o kosztach utrzymania wersji mocniejszej (i tu liczę, ze sprostujecie te "bajki" :D ), a kolejna rzeczą jest to, ze betke zdecydowałem się zmienić miedzy innymi z powodu niedoszlych "awarii", jakie niedługo by mnie czekały - dpf, turbo, dwumasa, automat itd. I chciałem znaleźć coś prostszego w budowie i koniecznie w benzynie.

Ale, kurde, cieżko jest niestety wyzbyc się tego naszego need4speeda, czego zreszta Wam nie muszę tłumaczyć, skoro tutaj jesteście :)

Wiec tak jednym słowem, bać się bardzo tego 6-sekundowego potworka? :)

-- N cze 05, 2011 10:42 pm --

P.S. Ze mam pod nickiem napis "online", to luz

Ale jaka tam ze mnie kurcze "swiezynka " :D

Muszę żonie pokazać, ze są jeszcze ludzie na rynku, którzy mnie tak traktują. Są tu w ogóle jakieś laski? To bym mógł powiedzieć: kochanie, moja nowa 18-letnia koleżanka mówi do mnie "swiezynko" :-)

2.0 musiała być, bo taka jest do kupienia, polski salon 158 rumakow.

Będziesz rozczarowany dynamiką. Jeździłeś dwulitrówką z silnikiem turbo. Warto byłoby więc przesiąść się na auto z silnikiem turbo, względnie wybrać silnik wolnossący o większej pojemności. Jeżeli chcesz mieć Subaru z większym prześwitem, to szukaj Forka XT, albo OBK H6 :idea:

@buncol - skóra, biksenon, automat, panorama itd - i przyznam, ze na żadnej z tych i tym podobnych rzeczy mi szczególnie nie zależy. Autko ma jeździć i ma mieć to coś, co sprawia ze wychodząc z roboty - zapominam o minionym dniu i cieszę się, ze czeka mnie kolejna przejazdzka moim samochodem.

Amstaff23, jeśli forester, i do tego "ma jechać", to tylko 2.5T.

W subaru wrażenia z przyspieszania i tak są ... mniejsze niż w ośce o takim samym 0-100.

Rozważ jeszcze legacy spec-b.

@So what! - tego się właśnie obawiam, mam nadzieje ze jutro będę wiedział wiecej.

Ogólnie to przyznam, ze początkowo sklanialem się właśnie ku legacy lub obk, ale żona (tez motoryzacyjny swir) namawiala mnie i namawiala, aż wreszcie namówiła na forka. Oczywiście teraz traktuję już ten pomysł jako swój autorski ;)

A ogólnie to ja chciałem, od gowniarskich lat, mieć wiesniacka (zdaniem większości) niebieska imprezę na złotej feldze. I pewnie jeszcze będę miał, ale to może dopiero po rozwodzie ;)

Napiszę krótko , jak kupisz wersję N/A będziesz mocno zawiedziony, tylko celuj w wersję turbo :D

Święte słowa!!!! Sam kupiłem Forka 2.0 n/a... i tak zaczęły się przygody... :mrgreen: Zaraz wymieniłem auto żony na WRXa, potem STI... 8) Tylko turbo!!! Wolnossący pali niewiele mniej od turbo, a dynamika... :P :? :roll:

To prawda, jak lubisz jezdzic szybko i dynamicznie to 2.5XT bomba, ale 2.0 N/A tez daje rade tyle ze trzeba caly czas wysoko kręcic bo silnik ma powera na samej górze.

Decyzja podjęta - szukam turbo only :) Jak się bawić to się bawić :)

Przy czym już teraz widzę, że najłatwiej to nie będzie, no ale się nie poddamy, coś się w końcu znajdzie.

Swoją drogą, to jest na otomoto ciekawe ogłoszenie, ciekawe o co kaman z tym samochodem, bo w cuda nie wierzę... jakaś pierwsza rata, cy cuś? :)

http://otomoto.pl/subaru-forester-gwara ... 94654.html

Mam takie auto

Forester 2.5 XT ,czarny, czarna skóra,automat,navi,szyberdach,osłona dyfra.Najbogatsza wersja!

Samochód kupiony jako nowy w salonie SUBARU w Europie i od nowości użytkowany w Polsce!

Rocznik modelowy - 2008! buda stara czyli szyby bez ramek

Data zakupu i I rejestracji: 11.2008. Jestem jego jedynym użytkownikiem od nowości!

Auto regularnie serwisowane, wyłacznie w ASO Koper Subaru (książka i możliwość sprawdzenia historii), bezwypadkowe, oryginalny przebieg 44,5 tys. km.

cena dobra i do uzgodnienia:)

ten automat,którego tak nie chcesz to perfekcyjna skrzynka.

Poza tym masz jeszcze sport shift,tzn możesz się pobawić w zmianę przełożeń.

• 2 weeks later...

Panie i Panowie jako zupełna świeżyna na forum - mam do was pytanie. Mam okazję kupić bardzo sprawdzonego XT 2,5 z turbiną (230 KM) Rok 2005 ale model z 2006 na tzw full wypasie - czyli wersja kompletna. Powiedzcie mi czy cena 45 tys jest za niego odpowiednia ( bo chcą 50 ) czy mnie obśmieją . Zaznaczam że samochód jest lekko poobijany od wózka dziecięcego :)i stał przez ostatnie 2 lata pod chmurką więc lakier nie wygląda zachwycająco. Istotą informacją jest to że serwisowany był w ASO.

pozdrawiam - i proszę nie znęcajcie się nad świeżyną - decyzja już zapadła - muszę mieć foreściaka XT 2,5 z turbiną i basta