sheriff_leg Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Witam W wersji US wiadomo światła dzienne - standard włączają się zaraz po przekręceniu stacyjki lub spuszczeniu hamulca ręcznego. Planuje dołożyć dodatkowe światła do jazdy dziennej i tu powstaje pytanie jak to wszystko podłączyć pod fabryczną instalację aby działało ?. Aktualnie w przypadku świateł do jazdy dziennej napięcie zasilania wynosi ~11 V w przypadku gdy przełączę na światła mijania napięcie wzrasta do + ~ 13 V. Wszystko jest sterowane jednym kablem (chyba masą ? ) do jednej żarówki. Potrzebuje pomocy ew. jakiś schemat podłączenia (przekaźniki ? ). Sheriff Link to comment Share on other sites More sharing options...
bksjb Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 a ja sie podlaczam do pytania, jak bedzie sie miala sprawa, jezeli bede chcial dolozyc ksenony do takiegoz autka? pozdrawiam p.s. tez mam ameryke, ale rok starsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheriff_leg Posted June 6, 2011 Author Share Posted June 6, 2011 Hmm... Czyżby nikt nie przerabiał tematu świateł ? Bez sensu jest tworzyć dodatkowy przełącznik -jak można użyć do tego oryginalnego przełącznika świateł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juras K Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Witam !! Też mam amerykańca i nie trzeba dodatkowych świateł dziennych bo tam są - oszczędzają żarówki pierwsze dwa ustawienia- bo nie świecą pełnym natężeniem dopiero na ostatnim ustawieniu jest pełne światło :!: ale jak podłączyć xenony też jestem ciekawy :!: Kto umie angielski to można znaleść na pewno coś na forum amerykańskim :arrow: http://translate.google.pl/translate?hl ... %3D2543730 http://translate.google.pl/translate?hl ... %3D2543730 W poprzednim Legacy III wersja eu miałem xenony, tak zwane ala-xenony i sterowanie na pewno jest masą bo musiałem wtyczkę przy przetwornicy dać odwrotnie żeby działało :!: dodam że po trzech latach świecenia klosze były przepalone czyli matowe i xenon już słabo świecił :!: teraz bym już ala- xenonów nie zakładał :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sheriff_leg Posted July 12, 2011 Author Share Posted July 12, 2011 Tak - tyle że świeci soczewka ( aktualnie soczewka bi ksenonowa na żarówki D2S). Jak włączymy światła dzienne (ok 10 V) to przetwornica nie jest w stanie zapalić żarnika i mamy wtedy migotanie .... Idea jest taka aby podłączyć światła dzienne -(żarówka LED HB3) w miejscu długich - a po przekręceniu w manetce na światła mijania zapalał się ksenon gasząc jednocześnie światła dzienne . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts