Jump to content

Forester 2,0 - dziwna awaria sprzęgła/skrzyni??

ajwar

Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów!

Nie dawniej jak tydzień temu przekomarzałem się z kolegą jeżdżącym innym wszędołazem, że "mój to właśnie z przeglądu 135tys wrócił i nic mu nie jest".

Aż tu nagle:

1/ w ostatnią sobote po przejechaniu 400km odstawiłem auto na parking (przed końcem trasy ze dwa razy ciężko mi biegi na skrzyżowaniu wchodziły)

2/ w niedzielę auto spakowałem i uruchomiłem silnik na biegu jałowym, żeby klimę włączyć i niższą temp uzyskać

3/ po niecałej minucie auto samo szarpnęło do przodu i zgasło.....:-((

4/ uruchomiłem bez problemu, ale jak tylko sprzęgło właczyłem to od razu szarpnięcie było- obojętnie czy lewarek był w położeniu biegów do przodu, jałowym czy na wstecznym

5/ to szarpnięcie do przodu sugerowało, że Forek ugrzązł na stałe na trójce lub czwórce

6/ auto odholowane niecałe 10km z pedałem sprzęgła wciśniętym w podłoge- w tym czasie kilka razy pedał zwolniłem bo noga zdrętwiała- wtedy jakby lekki smrodek....

7/ po dotarciu do warsztatu kolegi, pomoc już nie była potrzebna bo biegi zaczęły wchodzić normalnie, chociaż dało się słyszeć jakieś głośne turkotanie "na półsprzęgle"

8/ spakowałem rodzinkę do Forka i wróciłem najnormalniej w świecie 400km do domu

9/ sprzęgło się nie ślizga, auto przyspiesza jak zwykle, biegi wchodzą jak zwykle (czyli wsteczny tylko do kitu)

Ależ się rozpisałem- może macie jakieś sugestie cóż to było i co robić dalej?

Z góry dziękuję za zainteresowanie.

tylko wymiana oleju silnikowego i filtra i drobna cześć zawieszenia, zdaje się łącznik z przodu

Myślałem o reduktorze. I mimo że nie używałem go od miesiąca to kilka razy próbowałem przy tej dziwnej awarii go włączać i wyłączać- nie miało to wpływu na przebieg zdarzenia

-- 6 cze 2011, o 15:15 --

to jest jednak mój przyjaciel ten Forek- jeździ jakby nigdy nic.....a ja wciąż w głowę zachodzę co to mogło być