Jump to content

problem z chłodzeniem

area

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś wie co to może być ?. Na zimnym silniku poziom cieczy w zbiorniczku wyrównawczym jest właściwy,na nagrzanym silniku poziom ten wzrasta tak że aż wylewa się przez przelew i czuć pod maską zapachem podgrzanej gumy. Jednocześnie wskaznik temperatury pokazuje właściwą temperaturę cieczy.Co może być tego przyczyną.

Pozdrawiam

Jak Ci auto calkowicie wystygnie to ile zostaje plynu w zbiorniku obok chlodnicy?

W WRX zimny plyn moze byc przykladowo 1cm ponad kreske stanu minimalnego a po rozgrzaniu wychodzi ponad poziom maxymalny.

Ostatnio widziałem że poziom w zbiorniczku przy nagrzanym silniku znajduje się ok 4 cm wyżej niż znak hot,ale nigdy nie był tak wysoko jak dzisiaj tzn do korka zbiorniczka a nawet było lekko mokro pod krótką rurką przelewową na nim.(zaobserwowałem to po podniesieniu maski chcąc zobaczyć dlaczego czuję zapach gorącej gumy)

Byłem właśnie w garażu i po 6-ciu godzinach od wyłączenia silnika ciecz jest na poziomie ok 5 cm wyżej niż znak full (na zbiorniczku są znaki LOW i FULL a faktycznie hot i cold mam w oplu).Pamiętam że jak rano przed wyjazdem dolewałem płyn do spryskiwacza to poziom cieczy chłodzącej był nieco powyżej dolnej kreski.

Odkręć korek chłodnicy i zobacz czy widzisz poziom płynu chłodniczego. Sprawdź też stan korka - czy coś nie powoduje uzniesienia grzybka do góry - wtedy ciśnienie wywala płyn do zbiornika wywrównawczego w większym stopniu niż normalnie. Na rozgrzanym, pracującym silniku pooglądaj sobie chłodnicę czy nie widzisz gdzieś odrobiny pary.

Rano sprawdziłem poziom płynu i jest on na takim samym poziomie jak wczoraj(5 cm ponad górną kreskę).Po przyjeżdzie do pracy (ok 20 km przebiegu) poziom nie podniósł się.Potem sprawdzę poziom w chłodnicy i pooglądam korek.Wczoraj oglądając poziom płynu pary nie zauważyłem.

pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem

Po przyjeżdzie z pracy (ok 20 km) zajrzałem pod maskę i co??? poziom płynu podniesiony ok 5cm powyżej górnej kreski,żadnej pary nie widać,temperatura na wskażniku poprawna.Zastanawia mnie to,że górna gumowa rura przy chłodnicy pomimo że gorąca to jest miękka(w oplu jak ściskałem to nie daje się łatwo ścisnąć po nagrzaniu)???.auto ma 107 tkm udokumentowanego przebiegu.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...