marcinzulek Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Witam. Podczas jazdy słyszę cykliczny dźwięk przypominający złapanego kapcia. Sprawdzałem czy wszystkie śruby są dokręcone i oczywiście nie nie ma z mało powietrza w kole jednak nic z tego. Im szybciej jadę tym częstotliwość głuchego pukanie sie proporcjonalnie się zwiększa... Proszę o pomoc.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yapco Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Łożysko? :roll: Koło się nagrzewa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
subru Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 łożysko szumi stale (u mnie szumiało cały czas, natężenie się zmieniało), a tu puka cyklicznie szybciej i szybciej. w tym modelu jak są skonstruowane tylne hamulce? klocek i tarcza pewnie odpadają. marcinzulek, załóż zapas i napisz o zmianach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 subru, w tym aucie z tyłu są bębny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
waka Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 myślałem że może niedokręcone koło bo ja tak miałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
crem Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Może kamyczek / gwóźdź w bieżniku / gumie opony utkwił i stuka miarowo podczas jazdy. Jak miałem Geolandery to miałem to na co dzień (tzn. kamyczek nie gwóźdź). Link to comment Share on other sites More sharing options...
koli Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Panowie, mam podobny problem w Forku XT. Dźwięk coś w stylu jakby siatka w oponie padła (takie stukanie razem z obrotem koła), ale opony i felgi są ok. Szczególnie jest to słyszalne przy ok 40km/h później nie jest odczuwalne, przynajmniej ja nie słyszę. Macie jakiś pomysł? Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellrazor Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Dźwięk coś w stylu jakby siatka w oponie padła :biglol: :biglol: Sorry za szyderę, ale nie wytrzymałem... siatka w oponie, dobrze, że nie sztacheta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Nie wiem z czego ten pusty śmiech. Zaczerpnij wiedzy jak zbudowana jest opona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellrazor Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Nie wiem z czego ten pusty śmiech. Zaczerpnij wiedzy jak zbudowana jest opona. Powiem Ci szczerze, że od blisko pięciu lat pracuję w branży oponiarskiej,zajmuję się również reklamacjami. Tak więc wiedzę na temat budowy opony posiadam i jeśli sobie życzysz mogę Ci co nieco o tym poopowiadać i podpowiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
grs Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Spotkałem sie kiedyś z oponą nalewana od ktorej częściowo odkleił się bieżnik i właśnie podczas jazdy tylko było to słychać tak jakby był flak, jak samochód stał nic nie było widać dopuki sie nie zdjeło koła i obejżało opony dokładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koli Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Opony były zdjęte i sprawdzone, koła na nowo wyważone i nic nie pomogło. Nie mam pomysłu. Ewidentnie stukanie jest związane z obrotem koła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Sorry za szyderę, ale nie wytrzymałem... siatka w oponie, dobrze, że nie sztacheta... Powiem Ci szczerze, że od blisko pięciu lat pracuję w branży oponiarskiej,zajmuję się również reklamacjami. Tak więc wiedzę na temat budowy opony posiadam i jeśli sobie życzysz mogę Ci co nieco o tym poopowiadać i podpowiedzieć No to czekamy szczegółów w temacie budowy opon.Jeśli można,to przy użyciu potocznych zwrotów i pojęć. @@koli łożyska i piasty sprawdzałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koli Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 @@koli łożyska i piasty sprawdzałeś? Po Świętach podjadę do mechanika i sprawdzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 @@hellrazor, gdzie i u kogo zajmujesz się oponami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellrazor Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 @@hellrazor, gdzie i u kogo zajmujesz się oponami ? Czołem, masz info na pw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts