magik1936 0 Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Witam:) Mój Forester z 2000r. ma problem. I w związku z tym mam pytania: Czy poza bezpiecznikami pod kierownicą są jeszcze gdzieś w Forku inne?? Który bezpiecznik jest odpowiedzialny za klakson? Co może być przyczyną niedziałania klaksonu (dodam, że same syreny są sprawne a teoria zerwanej taśmy airbag odpada bo nie wywala mi błędu poduszek) Z góry wielkie dzięki za pomoc:) Link to post Share on other sites
bujak27 46 Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 Bezpieczniki i przekażniki są jeszcze pod maską.Przy zbiorniczku od spryskiwaczy szyb Link to post Share on other sites
siekla 55 Posted March 25, 2011 Share Posted March 25, 2011 zacznij od bezpieczników, jak są sprawne to idza dalej i być może wypiął się wtyk od kostki klaksonu albo podgiął stycznik - odlącz aku - wykręć 2 torx po bokach kierownicy i wyjmij poduszkę - i będziesz widział czy błąd tkwi w kierownicy Link to post Share on other sites
magik1936 0 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Wsadzam kluczyk do stacyjki, przekręcam i o dziwo nie widzę kontrolki AIRBAG. Co to może znaczyć??? Link to post Share on other sites
siekla 55 Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Wsadzam kluczyk do stacyjki, przekręcam i o dziwo nie widzę kontrolki AIRBAG. Co to może znaczyć??? to znaczy ze ktos cos mogl majstrowac i na przyklad nie masz zarówki / lub się przepalila/ która podswietla symbol airbag - a zatem mogl chciec ukryc brak dzialania systemu airbag. musisz sie dostac do zegarów od tylu - do demontazu potrzebujesz srubokreta krzyzaka i odkrecenia 7 srub /2 mocuja oslone/ poozstale 5 zegary - zlokalizuj kontrolke airbag i sprawdz zarówke czy jest wlozona, albo czy nie jest przepalona. Link to post Share on other sites
magik1936 0 Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Wsadzam kluczyk do stacyjki, przekręcam i o dziwo nie widzę kontrolki AIRBAG. Co to może znaczyć??? to znaczy ze ktos cos mogl majstrowac i na przyklad nie masz zarówki / lub się przepalila/ która podswietla symbol airbag - a zatem mogl chciec ukryc brak dzialania systemu airbag. musisz sie dostac do zegarów od tylu - do demontazu potrzebujesz srubokreta krzyzaka i odkrecenia 7 srub /2 mocuja oslone/ poozstale 5 zegary - zlokalizuj kontrolke airbag i sprawdz zarówke czy jest wlozona, albo czy nie jest przepalona. Z drugiej strony komputer diagnostyczny nie wykrywa żadnego błędu a więc sprawdzę żarówkę Link to post Share on other sites
siekla 55 Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 a komputer diagnostyczny wogóle "widzi" poduszki ? Link to post Share on other sites
magik1936 0 Posted March 28, 2011 Author Share Posted March 28, 2011 w mojej skodzinie widział to w subaru miałby nie widzieć?? ciekawe Link to post Share on other sites
Recommended Posts