Jump to content

1993 Legacy sedan, brak świateł cofania


grayblaze
 Share

Recommended Posts

Witam szanowne gremium,

 

Zwięźle odnośnie świateł cofania - nie palą na wstecznym - sprawdziłem bezpieczniki i żarówki - wszystko wygląda dobrze. Jaka może być przyczyna braku świateł?

 

Drugą sprawę podczepię z racji tej samej natury - otóż tylne światła drogowe - czy powinna świecić tylko jedna - środkowa żarówka? Mi one wyglądają na pozycyjne - w dzień prawie ich nie widać. W lampie jest pięć żarówek i wydaje mi się że wewnętrzne powinny palić przy włączeniu świateł a palą tylko środkowe (mniejsze niż reszta, tlą się).

Opisowo - układ żarówek w np. prawej lampie:

 

prawa góra - stop - ok

środek - pozycja - ok

lewa góra - ? - nie pali

lewa dół - chyba cofania - nie pali

prawa dół - kierunek - ok

Byłbym wdzięczny za sugestie.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Czujnik wstecznego -w skrzynie wkręcony- sprawdziłeś?

Miałem tak w fordzie. Wymieniłem na używany sprawny.

Co do lamp to nie mam legacy, ale wkręć żarówkę w puste miejsce i spr od czego ona jest.

Słabe pozycje, wystarczy wymienić na porządne żarówki, zazwyczaj ludzie wkręcają jakieś tanie g.

Link to comment
Share on other sites

Czujnik wstecznego -w skrzynie wkręcony- sprawdziłeś?

Miałem tak w fordzie. Wymieniłem na używany sprawny.

Co do lamp to nie mam legacy, ale wkręć żarówkę w puste miejsce i spr od czego ona jest.

Słabe pozycje, wystarczy wymienić na porządne żarówki, zazwyczaj ludzie wkręcają jakieś tanie g.

 

 

Nigdy nie miałem okazji i nie wiem nawet gdzie ten czujnik (na nawiasie - czy ktoś może polecić jakiś link do pdf-a odnośnie manuala do legacy z tych roczników? - sprzedawca zapodział i nie mam). Co do przeznaczenia żarówki to mogę mniemać po rozkładzie kolorów w kloszu lampy. Chodzi o to czy to standard że palą tylko te małe lampki. Wszystkie zastane żarówki wyglądają na oryginalne - mejdindzapan - tu kolejna ciekawostka - mają równoległy rozstaw bolców i "normalne" żarówki nie wchodzą bo nie pasują. Pozdrawiam.

 

-- Pt mar 25, 2011 9:51 am --

 

Ratunku! - do tego dochodzi podgrzewanie lusterek i tylnej szyby - bezpieczniki j/w są ok - wlączniki powyższych nie świecą nawet i szyba i lusterka zimne na kość @:/. Nie jestem biegły w elektryce - czy ktoś miał podobny przypadek? Dorzucam jeszcze o ile się nie mylę brak przeciwmgielnego tyłu - i włącznik i światło nie palą.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...