Jump to content

prędkościomierz się zawiesza


waka

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem: Rano, albo po dłuższym postoju, prędkościomierz wędruje na 80km/h i sobie tam stoi. Problem znika po ciosie w deskę rozdzielczą w jego okolicy. Jak auto jest rozgrzane to problem nie występuje.

Macie pomysły co to może byc?

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Miałem podobnie, działa przebieg, ale wskazówka prędkościomierza ma swoje życie - pomogło rozebranie zegarów, wyciągnięcie prędkościomierza i poprawienie wszystkich lutów - prawdopodobnie gdzieś był zimny lut i stąd te problemy.

 

powodzenia w lutowaniu :!:

Link to comment
Share on other sites

witam, u mnie po około 100 km skacze przy przyspieszaniu a przy hamowaniu jest ok, w serwisie pan stwierdził "prawdopodobnie uszkodził się czujnik prędkości i trzeba nowy- ok. 350 pln + montaż nie wiadomo ile bo trzeba skrzynie opuszczać czy coś takiego....

Link to comment
Share on other sites

''montaż nie wiadomo ile bo trzeba skrzynie opuszczać czy coś takiego....''

demontaż czujnika jest bardzo prosty nic sie nie opuszcza,zdejmujesz wtyczkę zakładasz odpowiedni klucz[chyba 22] i odkręcasz.

powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Jak ktoś umie lutować i ma odpowiedni sprzęt, to sam sobie naprawi w 15 minut + drugie 15 na demontaż i montaż, jak demontuje pierwszy raz, to może zajmie to 20 minut więcej.

Pewnie tak, w gruncie rzeczy wyjęcie zegarów to raptem 5 śrubek plus 3 kostki...

Tylko trzeba pamiętać o odpięciu baterii i kierownica mimo wszystko lekko przeszkadza...

Poza tym zostają jeszcze same luty, trza chyba wiedzieć które... :lol: (ja nie wiedziałem :wink: )

Link to comment
Share on other sites

Ja też nie, dlatego napisałem na początku, że poprawić trzeba wszystkie - to naprawdę żaden wyczyn :)

Myślę, że tak :wink: Skoro ja sam naprawiłem zegarek w forchesterze, a elektronik ze mnie żaden to pewnie nie jest wielka filozofia :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...
W dniu 9.03.2011 o 12:08, aflinta napisał:

Miałem podobnie, działa przebieg, ale wskazówka prędkościomierza ma swoje życie - pomogło rozebranie zegarów, wyciągnięcie prędkościomierza i poprawienie wszystkich lutów - prawdopodobnie gdzieś był zimny lut i stąd te problemy.

 

powodzenia w lutowaniu :!:

Odgrzeję kotleta, mogłoby ktoś napisać co rozebrać w liczniki i które luty poprawić, może na zdjęciu tyłu licznika zaznaczyć.

Edited by yaroz
Link to comment
Share on other sites

Rozbierasz zegary tak by dostać się do płytek PCB pod wskazówkami obrotomierza i prędkościomierza. Potem lutownica w dłoń i poprawiasz wszystkie luty na prędkościomierzu (bo ten się zawiesza).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nie trzeba rozkręcać zegarów, wystarczy je wyciągnąć i z tyłu widać płytkę i na środku z są cztery duże luty, które są od prędkościomierza, poprawiłem je i prędkościomierz działa. Analogicznie jest z obrotomierzem, i wskaźnikami benzyny i temp. płynu chłodzącego. Ściągając wskazówki niepotrzebnie narobiłem sobie roboty, bo po ponownym założeniu obrotomierz i wskaźnik temperatury nie działały.

IMG_20181113_210324.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...