wodnik Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 Witam wszystkich. Pytanie zapewne zdziwi wielu... Nie umiem sprawdzić poziomu oleju w SI WRX. Tak, wiem, że do tego służy bagnet, umiem go nawet wyciągnąć, ale nie udaje mi się odczytać poziomu oleju.. Olej jest porozmazywany na bagnecie i za diabła nie da się nic z tego odczytać. Wycieranie bagnetu, ponowne wsadzanie i wyjmowanie niewiele pomaga. Jest na to jakiś patent? Czy wymaga większego treningu? To nie jest moje pierwsze auto :-) W poprzednich (różne hondy) nie było z tym najmniejszego problemu, nawet nie trzeba było wycierać bagnetu; po dłuższym postoju na bagnecie wyraźnie był zaznaczony poziom oleju. No i dlaczego bagnet jest wykonany z ciemnego materiału... Na jasnym przecież lepiej widać. No ale na to już inna sprawa i na to pytanie nie oczekuję odpowiedzi ;-) Zatem - jak sprawdzić rzetelnie pozoiom oleju? pzdr; krzysztof Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 Faktycznie, ze względu na specyficzną konstrukcję silnika, także odczyt poziomu oleju wymaga specyficznego podejścia Najlepiej odczytać poziom oleju z rana, auto powinno stać na równej powerzchni - wszelki przechyły potrafią znacznie zmienić wynik odczytu. Wyciągnij bagnet, wytrzyj do sucha i wsadź z powrotem. Wyciągnij jeszcze raz, i postaraj się dostrzec niedostrzegalną granicę Dla ułatwienia powiem, ze jedna strona bagnetu może być sucha a druga może być mokra - to ze względu na jego ułożenie w silniku. Na bagnecie są nawiercone dwa otwory, tak długo jak ten dolny będzie zalany przez olej to jest OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodnik Posted October 22, 2005 Author Share Posted October 22, 2005 Najlepiej odczytać poziom oleju z rana, auto powinno stać na równej powerzchni - wszelki przechyły potrafią znacznie zmienić wynik odczytu. To wiem, od zawsze tak robię. Wyciągnij bagnet, wytrzyj do sucha i wsadź z powrotem. Wyciągnij jeszcze raz, i postaraj się dostrzec niedostrzegalną granicę Dla ułatwienia powiem, ze jedna strona bagnetu może być sucha a druga może być mokra - to ze względu na jego ułożenie w silniku. Na bagnecie są nawiercone dwa otwory, tak długo jak ten dolny będzie zalany przez olej to jest OK To wszystko wiem. Problem polega na tym, że bagnet jest pomazany olejem, nie sposób dostrzeć granicy poziomu. Kiedyś w VTEC'u pozwoliłem, by zaświecił się Oil Check... Nie chcę powtórzyć błędu, dlatego jestem na tym punkcie trochę przeczulony.. Jakieś dodatkowe rady? pzdr; krzysztof Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 Jakieś dodatkowe rady? Odczyt nigdy nie będzie taki klarowny jak w innych autach Te otowrki na bagnecie to jedyny ratunek Link to comment Share on other sites More sharing options...
komancz Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 Najlepiej odczytać poziom oleju z rana, auto powinno stać na równej powerzchni - wszelki przechyły potrafią znacznie zmienić wynik odczytu. To wiem, od zawsze tak robię. Wyciągnij bagnet, wytrzyj do sucha i wsadź z powrotem. Wyciągnij jeszcze raz, i postaraj się dostrzec niedostrzegalną granicę Dla ułatwienia powiem, ze jedna strona bagnetu może być sucha a druga może być mokra - to ze względu na jego ułożenie w silniku. Na bagnecie są nawiercone dwa otwory, tak długo jak ten dolny będzie zalany przez olej to jest OK To wszystko wiem. Problem polega na tym, że bagnet jest pomazany olejem, nie sposób dostrzeć granicy poziomu. Kiedyś w VTEC'u pozwoliłem, by zaświecił się Oil Check... Nie chcę powtórzyć błędu, dlatego jestem na tym punkcie trochę przeczulony.. Jakieś dodatkowe rady? pzdr; krzysztof z tym ze Vtec wcina olej hektolitrami,w WRX-ie nie ma az tak zle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts