Sykstus Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 Mam mozliwosc nabyc uszkodzonego WRXa, poprosil bym osoby znajce sie na temacie by wypowiedzialy sie w kwestii kosztow naprawy. Auto ma uszkodzony prawy tylny blotnik, drzwi tylne (lewe i prawe), drzwi lewe przednie, przedni blotnik (lewy i prawy) i zagnieciony prog. Tyle sprawy blacharskiej, jest jeszcze krzywe kolo prawe tylne, i to mnie martwi najbardziej? Jak to ugryzc?> Co sie w przypadku dzwonow krzywi? Poprosz eo rady, mile widziane kosztorysy Foty ponizej: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 A masz pewnośc że cała buda nie jest przekoszona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 Tyle sprawy blacharskiej, jest jeszcze krzywe kolo prawe tylne, i to mnie martwi najbardziej To koło może sprawić niestety niespodziankę (naprawa tego może kosztować X00 ...lub X000 złotych) Jesli to nie tajemnica,to napisz ile auto ma kosztować(w Polsce)?Jeśli cena jest atrakcyjna, to warto ponieść ryzyko,bo auto nie wygląda źle...tylko to koło :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abt Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 zwrotnica na bank, piasta z lozyskiem (nowe), drazki zawieszenia na 99%, zapewne czujnik absu. z uzywek kolo 2 tys zl. z nowych czesci to juz gorzej. sam czujnik to ok 1100zl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sykstus Posted October 10, 2005 Author Share Posted October 10, 2005 A masz pewnośc że cała buda nie jest przekoszona? No wlasnie nie ma pewnosci ... Jest to co widac ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sykstus Posted October 10, 2005 Author Share Posted October 10, 2005 To koło może sprawić niestety niespodziankę (naprawa tego może kosztować X00 ...lub X000 złotych) Jesli to nie tajemnica,to napisz ile auto ma kosztować(w Polsce)?Jeśli cena jest atrakcyjna, to warto ponieść ryzyko,bo auto nie wygląda źle...tylko to koło :roll: No tego kola sie najbardziej boje, bo blacharsko mozna wszystko Cena nie jest tajemnica, auto ma kosztowac 33 000 zl (z oplatami) WRX EU Spec - Szwajcaria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 To koło może sprawić niestety niespodziankę (naprawa tego może kosztować X00 ...lub X000 złotych) Jesli to nie tajemnica,to napisz ile auto ma kosztować(w Polsce)?Jeśli cena jest atrakcyjna, to warto ponieść ryzyko,bo auto nie wygląda źle...tylko to koło :roll: No tego kola sie najbardziej boje, bo blacharsko mozna wszystko Cena nie jest tajemnica, auto ma kosztowac 33 000 zl (z oplatami) WRX EU Spec - Szwajcaria. Sam kiedyś pisałem,że jestem przeciwnikiem oceny samochodów przez analizę fotek... i dalej tak uważam!!!W tym przypadku uważam, że cena auta + naprawa nie przekroczy ceny rynkowej...a może być dużo niższa!Pamiętaj jednak, że jesli liczysz,że auto wyjdzie <45000 PLN to możesz (ale nie musisz) się przeliczyć!!! :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ALEX Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 Jesli coś pomoże, to: - błotnik przód prawy - 94 EUR - błotnik przód prawy - 94 EUR - błotnik tył prawy - 436 EUR Ceny netto w ASO Subaru w Niemczech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 No wlasnie nie ma pewnosci ... Jest to co widac ... BEz chociaż obejrzenia dokłądnie z bliska dachu i podłogi od spodu bym się nie przymierzał. Jak auto jest złamane za slupkiem B to odbudowa może nie być najprostrza ani najtańsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaRy Posted October 10, 2005 Share Posted October 10, 2005 No tego kola sie najbardziej boje, bo blacharsko mozna wszystko Cena nie jest tajemnica, auto ma kosztowac 33 000 zl (z oplatami) WRX EU Spec - Szwajcaria. HI hi nawet wiem gdzie stoi ten WRX, bo kupowaliśmy tam jedno auto. Ten garaż ma jako logo fajnego łosia, ale już nic więcej nie gadam co by ktoś Ci nie zdmuchnoł tej furki z przed nosa. :wink: Nie wiem na jakiej zasadzie chcesz kupić to auto. Czy byłeś, będziesz sam po nie, czy masz kogoś naprawde zaufanego, czy tylko ze zdjęć? Bo co do obejżenia na miejscu podłogi od spodu to myślę, że nie ma problemu, spokojnie podniosą Ci go widlakiem. Trzeba tez obadać dokładnie dach czy nie ma załamań. Przednie błotniki wyglądają jak by im starczyło jedno puknięcie od środkia. Ale tak naprawde wszystko okaże się dopiero jak blacharz rozmontuje co trzeba. Na szczęście Szwajcarzy to nie Niemcy i widać jak auto było uszkodzone. Bo ci drudzy najprawdopodobniej by tak ponaciągali te koło żeby stały mniej więcej prosto. Stawiam, że napewno skrzywione są któreś z wachaczy a one mogły ale nie musiały wygiąć trawerze. Duże prawdopodobieństwo, że zwrotnica i amortyzator też będą nadawały się do wymiany, piasta to już nie koniecznie, ale trzeba brać to pod uwagę. Teraz jeszcze kwestia co z napędem. Nie chciał bym tu dawać super rad, bo ze zdjęcia to trochę jak wróżenie. Napewno nie kupisz okazyjnie uszkodzonego auta jeśli nie podejmiesz pewnego ryzyka :!: :!: W każdym razie powodzenia i oby ewentualny zakup się udał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted October 11, 2005 Share Posted October 11, 2005 Sam kiedyś pisałem,że jestem przeciwnikiem oceny samochodów przez analizę fotek... i dalej tak uważam!!! Zgadzam się w 100%, również z Azraelem. Mam bliskich znajomych blacharzy - zawsze mówią, że opadają im ręce, jak ktoś przychodzi z takimi pytaniami. Dopóki nie dobierzesz się do samochodu i nie przyjrzysz się z bliska zniszczonym elementom, to zabawa w szacowanie nie ma sensu. Bo nie jest to szacowanie, a pełna zgadywanka... Także równie dobrym strzałem będzie to, że naprawa wyniesie 2000 PLN, jak i 20000 PLN. A więc - zgodnie z tym, co napisał BaRy - jest to ryzyko, i musisz się zastanowić, czy chesz je podjąć... :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
smiechu Posted October 11, 2005 Share Posted October 11, 2005 ... Auto ma uszkodzony prawy tylny blotnik, drzwi tylne (lewe i prawe), drzwi lewe przednie, przedni blotnik (lewy i prawy) i zagnieciony prog. Tyle sprawy blacharskiej, jest jeszcze krzywe kolo prawe tylne, i to mnie martwi najbardziej? Jak to ugryzc?> Co sie w przypadku dzwonow krzywi? Poprosz eo rady, mile widziane kosztorysy ... jak interesują Cię "używki" to: 1. błotniki przednie w bdb stanie dostaniesz po 350pln 2. drzwi przednie bodajże 700pln bez szyby/1300pln z szybą 3. tylne drzwi 1500pln z szybą co do progu - nie mam pojęcia, ale wiem kto ewentualnie ma taki próg, hmm, tylne koło - ciężko prorokować bez kontaktu organoleptycznego Do tego musisz doliczyć koszty akcyzy i rejestracji w kraju (a te nie są niskie) no i oczywiście malarstwo artystyczne + ewentualną blachoterapię powszechnie stosowaną Nie wiem czy widziałeś ten samochód w realu :arrow: pamiętaj że wielu rzeczy nie widać na zdjęciach :!: Śmiech'u Link to comment Share on other sites More sharing options...
japa Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 Jedną z większych niewiadomych, nawet jak już będziesz widział to autko z jakimś specem, będzie to, czy siła uderzenia nie uszkodziła zestawu wypoczynkowego: przegub-półoś-mechanizm różnicowy, co kosztuje trochę więcej niż błotnik, czy łożysko! Cena w miarę ciekawa 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario-wrx Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 Jak cena niska - to uszkodzenia duze - niema cudow - nikt nie sprzedaje auta ponizej jego wartosci - a juz napewno nie handlarz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek@klubsubaru.pl Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 błotniki: 300PLN-700PLN za sztukę, drzwi nie kupowałem ale pewnie mniej jak 1000+PLN nie będzie, szyba chyba 600PLN, felga: albo 300PLN i działa, albo zero bo nie będzie sensu, tył błotnik nie wiem; robota z malowaniem wyniesie jakieś 2000PLN albo i więcej, wszystkie inne opłaty, których nie powinno być a, są: jakieś 500PLN. powinieneś zmieścić się w 6 tysiącach, czyli pewnie będzie 8. pzdr! Link to comment Share on other sites More sharing options...
shodan Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 Felgi brzydkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 Bartek - aż takim optymistą to ja bym nie był. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vert Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 witaj pojedz do kopra do subaru stoi tam podobnie walniete auto.niebieski wrx.ale mysle ze jesli chcesz zrobic auto tiptop a ja inaczej sobie tego nie wyobrazam to powinienes na to pzeznaczyc okolo 15,000 20,000 pln. tak mi sie wydaje. blacharka przy reszcie roboty to male piwo. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 I zawsze wychodzą miliony pierduł - często już po jakims czasie jeżdżenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek@klubsubaru.pl Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 Bartek - aż takim optymistą to ja bym nie był. a wiesz, że może i masz rację? ogólnie dzwona kupować i robić to bardzo nieciekawa sprawa :/. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 a wiesz, że może i masz rację? Wiem ;P Po prostu rozmiar zniszzczeń wymaga ostrożnej oceny. Poza tym doświadczenie uczy że blacharze zawsze coś zepsują ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KWIATEK Posted October 14, 2005 Share Posted October 14, 2005 Poza tym doświadczenie uczy że blacharze zawsze coś zepsują Ale to nie jest komentarz o testowanych najowszych "typach" tunigujących Twojego Cossiego :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted October 15, 2005 Share Posted October 15, 2005 Ale to nie jest komentarz o testowanych najowszych "typach" tunigujących Twojego Cossiego Nie raczej ogólniejsza uwaga. Wniosek po doświadczeniach ostatnich kilku napraw w autach znajomych i z dłuższych doświadczeń - któegoś wieczoru doszliśmy do wniosku przy poprawianiu czegoś tam po blacharzach w jednej Imprezie że blacharze to jednak jakaś inna nacja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominik5054 Posted October 22, 2005 Share Posted October 22, 2005 Sykstus, jak sie zdecydyjesz na ta imprezke, mam dla ciebie czesci zawieszenia (w dobrej cenie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts