Jump to content

Legacy 2005r 2,5l 165km nie działa tempomat


bksjb

Recommended Posts

Witam! Długi czas miałem uszkodzoną sondę lambda i co się z tym wiąże nie działał mi tempomat, ponieważ Check się świecił. Po wymianie sondy i wykasowaniu kompem błędu Check zgasł, ale tempomat niestety nie działa.. gdzie należałoby zajrzeć, czym poruszać, może jakiś bezpiecznik!? Jak wciskam guzik od tempomatu, to włącza się zielony napis CRUISE, ale niestety nie mogę ani ustalić prędkości, ani przyspieszyć, nic. Próbowałem na wszystkich biegach przy prędkości 80-100km/h. Ma ktoś jakiś pomysł? Może trzeba go tez kompem jakoś aktywować?

Link to comment
Share on other sites

Witam! Długi czas miałem uszkodzoną sondę lambda i co się z tym wiąże nie działał mi tempomat, ponieważ Check się świecił. Po wymianie sondy i wykasowaniu kompem błędu Check zgasł, ale tempomat niestety nie działa.. gdzie należałoby zajrzeć, czym poruszać, może jakiś bezpiecznik!? Jak wciskam guzik od tempomatu, to włącza się zielony napis CRUISE, ale niestety nie mogę ani ustalić prędkości, ani przyspieszyć, nic. Próbowałem na wszystkich biegach przy prędkości 80-100km/h. Ma ktoś jakiś pomysł? Może trzeba go tez kompem jakoś aktywować?

 

To dosc skomplikwoane, ja ze swoim walczylem ok 2 lat, az doszedlem co jest nie tak 8)

Bez examinare sie nie obejdzie (zakladam ze wszytsko robisz ok), ECU aby sterowac tempomatem wykorzystuje dane z wielu czujnikow, jezeli czegos nie bedzie to nie da sie zaprogramowac predkosci, tak wlasnie u mnie bylo.

Zapala ci sie SET ?

Pamietaj, ze predkosc musi byc min 50km/h, zapiety bieg i nie wcisniete sprzeglo lub hamulec.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

odswierze troche temat. Podczas wymiany lapy sprzegla, zauwazylem cos ciekawego, co jest widoczne na zdjeciu:

 

http://zapodaj.net/56f297c917bf.jpg.html

 

krotko opisujac cale zdarzenie, patalach ktory skladal dolot powietrza nienalozyl dokladnie tej gumy na kolektor i sie podwinela, tworzac otwor, ktorym dostawalo sie lewe powietrze do silnika.. :/

A ja powymienialem wszystkie sondy lambda, ktore komputer wskazywal (coprawda 2 byly uszkodzone faktycznie) a check po zgaszeniu akumulatorem wyskakiwal po kilku/kilkunastu kilometrach i szlag mnie trafial, nie wiedzialem co sie dzieje! teraz wszystko jasne, lewe powietrze, przeplywomierz glupial i dawal glupie informacje o tym ze ktoras sonda jest uszkodzona! aktualnie przejechalem ok 40km i check sie nie zaswiecil, w drodze powrotnej z pracy bede testowal tempomat, myslicie ze to mogla byc przyczyna jego nie dzialania? pozdrawiam

 

nadmienie, ze jest to ta puszka ktora robi zapas powietrza, na gorze kolektora z napisem H4

Link to comment
Share on other sites

odswierze troche temat. Podczas wymiany lapy sprzegla, zauwazylem cos ciekawego, co jest widoczne na zdjeciu:

 

http://zapodaj.net/56f297c917bf.jpg.html

 

krotko opisujac cale zdarzenie, patalach ktory skladal dolot powietrza nienalozyl dokladnie tej gumy na kolektor i sie podwinela, tworzac otwor, ktorym dostawalo sie lewe powietrze do silnika.. :/

A ja powymienialem wszystkie sondy lambda, ktore komputer wskazywal (coprawda 2 byly uszkodzone faktycznie) a check po zgaszeniu akumulatorem wyskakiwal po kilku/kilkunastu kilometrach i szlag mnie trafial, nie wiedzialem co sie dzieje! teraz wszystko jasne, lewe powietrze, przeplywomierz glupial i dawal glupie informacje o tym ze ktoras sonda jest uszkodzona! aktualnie przejechalem ok 40km i check sie nie zaswiecil, w drodze powrotnej z pracy bede testowal tempomat, myslicie ze to mogla byc przyczyna jego nie dzialania? pozdrawiam

 

Jezeli wywalalo ci checka to i (prawdopobnie) migal cruise, a jak migal czyli nie dzialal. Jezeli check sie nie pali to jest duza szansa ze cruise zadziala :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Jezeli wywalalo ci checka to i (prawdopobnie) migal cruise, a jak migal czyli nie dzialal. Jezeli check sie nie pali to jest duza szansa ze cruise zadziala :mrgreen:

Po wymianie sondy i wykasowaniu kompem błędu Check zgasł, ale tempomat niestety nie działa..

No właśnie, sherif masz rację , ale jak widzisz wywalało mu tempomat także po tym jak Check już się nie świecił, sytuacja ciekawa, i czekamy na info....od bksjb

Link to comment
Share on other sites

Jezeli wywalalo ci checka to i (prawdopobnie) migal cruise, a jak migal czyli nie dzialal. Jezeli check sie nie pali to jest duza szansa ze cruise zadziala :mrgreen:

Po wymianie sondy i wykasowaniu kompem błędu Check zgasł, ale tempomat niestety nie działa..

No właśnie, sherif masz rację , ale jak widzisz wywalało mu tempomat także po tym jak Check już się nie świecił, sytuacja ciekawa, i czekamy na info....od bksjb

 

Z tego co widze, to nie wywala, tylko mu nie ustawia predkosci, czyli sET - mialem tak samo :cry: . Tempomat wykorzystuje duzo info z ECU, m.in z czujnika z sprzegla bub skrzyni aut, hamulca, gazu, luzu, predkosci, itd. Trzeba dokaldnie przeanalizowac serwisowke.

Ja ze swoim walczylem 2 lata. Sprawe najlatwiej zdiagnowac podlaczajac sie do kompa, widac od razu czy wszystkie czujniki dzialaja dobrze. U mnie byl problem z czujnikiem luzu, a mianowicie pokazywal odwrotnie :P.

Jezeli nic nie bylo uszkodzone, to mozna kombinowac, moze jakis czujnik nawala lub sie poluzowal, ale to tak troche na slepo ..

Link to comment
Share on other sites

witam! check jednak sie zaswiecil, ale dopiero po 80km.. :/ dziwne to troche, w kazdym razie po usunieciu usterki auto jakby ozylo. Co do tempomatu, to niestety nie dziala.. :/ po wcisnieciu bocznego guzika zapala sie: SET i na tym koniec jego dzialalnosci :P zostaje tylko komputer? pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

witam! check jednak sie zaswiecil, ale dopiero po 80km.. :/ dziwne to troche, w kazdym razie po usunieciu usterki auto jakby ozylo. Co do tempomatu, to niestety nie dziala.. :/ po wcisnieciu bocznego guzika zapala sie: SET i na tym koniec jego dzialalnosci :P zostaje tylko komputer? pozdrawiam

 

ale SET zapala sie i swieci a jak puscisz gaz to nie ciagnie ?

Rozumiem, proby robiles przy V>50km/h

Link to comment
Share on other sites

Czekam z niecierpliwością na to co się okaże bo znajomy ma taki sam problem i nie może dać rady :(

Jak do czegoś dojdziecie to proszę napiszcie , niech to pomaga dalej :)

Link to comment
Share on other sites

witam! check jednak sie zaswiecil, ale dopiero po 80km.. :/ dziwne to troche, w kazdym razie po usunieciu usterki auto jakby ozylo. Co do tempomatu, to niestety nie dziala.. :/ po wcisnieciu bocznego guzika zapala sie: SET i na tym koniec jego dzialalnosci :P zostaje tylko komputer? pozdrawiam

 

 

czyli coś jest jednak skopane :/

 

tą wajchę od tempomatu to wiesz że trzeba chwilę do dołu przytrzymać żeby załączyć tempomat?? :lol::)

Link to comment
Share on other sites

JA bym sprawdził na kompie jaki wyskoczy kod błędu i wtedy szukał uszkodzenia , może być że po prostu jedna kość nie łączy np. przy sondzie .

Link to comment
Share on other sites

witam! check jednak sie zaswiecil, ale dopiero po 80km.. :/ dziwne to troche, w kazdym razie po usunieciu usterki auto jakby ozylo. Co do tempomatu, to niestety nie dziala.. :/ po wcisnieciu bocznego guzika zapala sie: SET i na tym koniec jego dzialalnosci :P zostaje tylko komputer? pozdrawiam

 

ale SET zapala sie i swieci a jak puscisz gaz to nie ciagnie ?

Rozumiem, proby robiles przy V>50km/h

 

 

robilem to przy ok 100km / h na autostradzie, set swieci sie na stale, a z dzwigniá od sterowania tempomatem, to wszystko chyba robilem co mozliwe!! ale skoro po kilkudziesieciu km wyskakuje check, to moze faktycznie z 5 sonda cos jest nie tak!?

Link to comment
Share on other sites

witam! check jednak sie zaswiecil, ale dopiero po 80km.. :/ dziwne to troche, w kazdym razie po usunieciu usterki auto jakby ozylo. Co do tempomatu, to niestety nie dziala.. :/ po wcisnieciu bocznego guzika zapala sie: SET i na tym koniec jego dzialalnosci :P zostaje tylko komputer? pozdrawiam

 

ale SET zapala sie i swieci a jak puscisz gaz to nie ciagnie ?

Rozumiem, proby robiles przy V>50km/h

 

 

robilem to przy ok 100km / h na autostradzie, set swieci sie na stale, a z dzwigniá od sterowania tempomatem, to wszystko chyba robilem co mozliwe!! ale skoro po kilkudziesieciu km wyskakuje check, to moze faktycznie z 5 sonda cos jest nie tak!?

 

sonda nic nie ma do tempomatu, tzn ma tyle, ze jak wywali checka to i tempomat nie dziala. Ja bym zaczal od znalezienia problemu wywalania checka, wetdy zajal sie tempomatem. Jezeli po zapamietaniu predkosci czyli poprzez przytrzymanie dzwigienki w pozycji SET, pali sie tobie SET, czyli predkosc jest zapamietana przez ECU - mozan to takze sprawdzic na egzaminerze, czy i jaka predkosc zapamietuje. Jezeli bylby problem z ktoryms z czujnikow wplywajacych na prace tempomatu to nie zapalilo by sie tobie SET.

Tak czy inaczej bez gruntownej diagnostyki z egzaminerem sie raczej nie obejdzie. Oczywsicie dotego potrzebny takze kumaty diagnosta :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Odkopuje temat, bo mam podobny problem z tempomatem w Foresterze(z tym,że u mnie nie pali się check). Udało Ci się jakoś go rozwiązać?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...