Jump to content

Zasady aukcji - pytanie do obcykanych w temacie

kos

Recommended Posts

Witam, mam pytanko jak w temacie-było tak:

licytowałem motocykl, było kilka ofert, przebiłem oferentów - byłem przekonany, że ktoś mnie i tak przebije, ponieważ cena była względnie atrakcyjna, ale okazało się ,że wygrałem aukcję - nikt nie przebił mojej oferty. Aukcja była tzw "bez ceny minimalnej" - czyli licytacja, po zakończonej aukcji otrzymałem z All....o komunikat o wygranej aukcji. Odezwał się też właściciel moto na maila, że się dogadamy, ale cena na "kup teraz" to była 23 000,00 ( nigdzie nie widziałem takiej kwoty w opcjach aukcji - może nie umiałem znaleźć ) - ale się na pewno dagadamy. Dzwoniłem do sprzedającego, wszystko ok, ale za kwotę którą wylicytowałem moto to on by nie chciał sprzedać bo to sporo za tanio. Oświećcie mnie - jestem trochę laikiem w tych kwestiach - tzn jak coś już kupuję na aukcji to na "kup teraz" i wszystko mam jasne. Mam nadzieję, że opisałem sytuację zrozumiale :) .

pozdr

opcja kup teraz znika po zlozeniu pierwszej oferty na aukcji. dlatego jej nie widziales.

jesli wylicytowales ten motor np za 18 000 a sprzedajacy mowi ze cena kup teraz byla 23 000 ale znikneła to motor jest twoj za te 18 000. nie ustepuj sprzedajacemu, strasz sadem i odbieraj co twoje!

powodzenia

Prawo jest po Twojej stronie, nie mniej jednak jak się sprzedający uprze to zaraz będzie historyjka o złodzieju i zaginionym motorze i tyle będzie z zakupu.

Kosmici również mogli go porwać :lol:

Mógł pajac ustawić cenę minimalną i nie byłoby problemu :roll:

Dokładnie tak jak piszą wszyscy wyżej. Jesteś właścicielem motocykla za ta cenę którą wylicytowałeś. Jeżeli sprzedający nie będzie chciał Ci go za tyle sprzedać to sąd i prosisz allegro o przekazanie sądowi wszystkich szczegółów aukcji i masz wygraną w kieszeni. Tyle.

Ja słyszałem nawet o przypadku kiedy to prawnicy allegro pomagali klientowi załatwić sprawę ze sprzedającym bez sądu. Dobitnie wytłumaczyli sprzedającemu, że nie dość że stracił na aukcji przez swoją głupotę to i na pewno przegra w sądzie i będzie dodatkowo płacił wszystkie koszty sądowe. :lol:

Nawet jesli wygrasz sprawe to i tak motocykla pewnie nie zobaczysz, sprzedawca powie ze wczesniej sprzedal motocykl , spisze umowe z troche wczesniejszą datą i nic nie zrobisz. Postrasz sądami ale jak to nie pomoze to nie warto się bujać po sądach bo i tak nic poza wyrokiem nie ugrasz.

Nawet jesli wygrasz sprawe to i tak motocykla pewnie nie zobaczysz, sprzedawca powie ze wczesniej sprzedal motocykl , spisze umowe z troche wczesniejszą datą i nic nie zrobisz. Postrasz sądami ale jak to nie pomoze to nie warto się bujać po sądach bo i tak nic poza wyrokiem nie ugrasz.

nie do końca - domagasz się ekwiwalentu w realnym produkcie (zakładając że sprzedający upłynni towar) , będzie musiał nabyć produkt i oddać Ci w wylicytowanej cenie - ale fakt, droga długa i żmudna, z jednym pozytywnym aspektem - jesteś wygrany i nic tego nie zmieni.

czyli nawet jak zakombinuje będzie musiał wypłacić kupującemu odszkodowanie..

generalnie poważne sprawy są dla poważnych ludzi :roll:

sprzedał i tyle.. kupiłeś i fajnie że tanio..

czyli nawet jak zakombinuje będzie musiał wypłacić kupującemu odszkodowanie..

Co do zasady tak. Ale:

1. każda sprawa w Sądzie jest indywidualna i zależy jaki Sędzia będzie opiniował. Nikt z góry nie da Ci gwarancji wyroku po Twojej myśli, nawet w sprawie, która wydaje się oczywista.

2. nie wiem czy w przypadku relatywnie niskiej kwoty transakcji opłaca się bawić w Sąd. Dla zasady na pewno tak. Ale realnie... Mam wątpliwości czy przysłowiowa skórka jest warta wyprawki.

Moim zdaniem gra nie warta swieczki, ciąganie się po sądach. W aukcji jest napisane, że gosc chce 25.000, wiem ze Wobec allegro to nic nie znaczy ale w sądzie juz ma to jakies znaczenie bo jest to zawarte w opisie.

Jutro jadę spróbować omówić szczegóły ewentualnej transakcji; jestem skłonny dorzucić ze dwa-trzy tysie do wylicytowanej kwoty :P , ale jestem realistą i pewnikiem tak jak piszecie właściciel moto będzie robił uniki - kwota istonie jest nie warta ewentualnych wycieczek do sądów; aczkolwiek moto fajny jest 8) i kusi.

pozdr

no tak, ale z drugiej strony jak nie umie sie wystawic aukcji, to najpierw sie trzeba nauczyc, albo dac sobie spokoj.

Jeszcze z tym motocyklem, to typ pisze, ze cena jaka go interesuje to 25.000 i wystawia bez ceny minimalnej. To albo niech da 25000 Kup Teraz, albo niech se daruje, ze go interesuje 25000. A mnie interesuja wybuchy na Sloncu, i co? I nic.

Nie lubie takich typow. Sa zasady allegro i trzeba je przestrzegac. Odpiscisz mu to zaraz znowy wystawi za 1zeta i napisze ze 25000 go interesuje i sytuacja sie powtorzy, az sie ktos w koncu wku...ekhm...rzy i go zacznie ciagac po tych sadach, to sie chlopak nauczy.

Spotkałem się dziś z gościem - pogadaliśmy na spokojnie, bez napinania się, kolo liczył, iż nie będę zorientowany - dzięki Wam nie dałem się "zapedzić w kozi róg" - wiedziałem co odpowiedzieć - mówił, że KUP TERAZ było 23 000, ale znikło jak ktoś wyżej pisał po złożeniu pierwszej oferty - i się zagapił/liczył że cena i tak podejdzie ponad 20 tysie. Zaproponował dzisiaj 21 tys - ja mu na to, że grzeczność zrobię i dam 17 - nie lubię się na ludzkiej krzywdzie dorabiać :P . Na czwartek się umówiliśmy na spotkanko i ostateczne ustalenia. Moto brzmi( a raczej grzmi) cudownie.

pozdr

no tak, ale z drugiej strony jak nie umie sie wystawic aukcji, to najpierw sie trzeba nauczyc, albo dac sobie spokoj.

zwłaszcza, że przy rejestracji na allegro podpisuje się notkę o zapoznaniu z regulaminem itd itp. znaczy się wie z czym to się je..

ja mu na to, że grzeczność zrobię i dam 17

a ty mu jeszcze z grzecznością kiedy on

kolo liczył, iż nie będę zorientowany

:wink: