Jump to content

odbiór mieszkania - na co zwrócić uwagę

kubanow

Recommended Posts

jutro mam odbiór mieszkania od spółdzielni

będziemy pisać protokół odbioru i niezgodności do poprawy (a będzie ich sporo)

blok nowo wybudowany - stan developerski

zamontowane/zrobione: okna, parapety, drzwi wejściowe, prąd, woda, kanalizacja, podłoga - wylewka

proszę o info na co zwrócić uwagę

będę miał fachmenów co mi będą wykańczać więc powinni przypilnować większość podstawowych tematów typu proste ściany, kąty, ogrzewanie, kanalizacja, prąd, wymiary itp

na co zwrócić uwagę z nietypowych spraw

jeśli im tego nie zgłoszę na początku i nie wpiszemy tego w protokół odbioru to potem będzie ciężej cokolwiek załatwić

kubanow, wbrew pozorom najprostsze rzeczy:

- ilość gniazdek, punktów świetlnych, podejść do wody, odpływów itp. itd. oraz ich rozmieszczenie (czy jest zgodne z planem), ale też np. czy we wszystkich gniazdkach jest prąd 230V - można też sprawdzić pracę bezpieczników, lub (jeżeli nie ma możliwości sprawdzenia - np. z jakiegoś powodu nie jest jeszcze podłączony prąd) - uwaga, że nie da się tego sprawdzić w protokole,

- wymiary mieszkania (czyli wspomniany już wcześniej metraż),

- praca drzwi i okien - powinny się zamykać bez zarzutu (oraz jeżeli masz mieć okna "antywłamaniowe" to czy takie są),

- jeżeli jest już "puszczone" ogrzewanie, to czy wszystkie grzejniki grzeją; jeżeli nie jest jeszcze grzane, to podobna uwaga w protokole, tzn. że nie da się sprawdzić,

- kwestie równości ścian (pewnie majstrowie Ci ogarną),

- o ile jest coś takiego - poprawna praca domofonu, videodomofonu, instalacji "panic button", alarmu (sprawdzić wszystkie czujki) itp.

- najmniejsze ślady wilgoci na ścianach,

Pewnie jeszcze sporo innych - piszę bardziej z doświadczenia, nie jestem budowlańcem :P Zakładam oczywiście, że to stan deweloperski. Bo jak pod klucz, to napewno jeszcze można sporo dorzucić.

W moim mieszkaniu nie sprawdzałam metrażu przy odbiorze, ponieważ powiedziano mi, że takie mierzenie nie jest podstawą do jakiejkolwiek reklamacji.

Ponoć mierzenie mieszkania przed odbiorem odbywa się komisyjnie i profesjonalnymi metodami i wyniku raczej nie da się zakwestionować.

Może się mylę, tak powiedziano mi w biurze znanego w 3mieście dewelopera.

Jak zmierzycie na odbiorze powierzchnię mieszkania, w którym jest tylko kilka kątów prostych? Podając wymiary ścian?

Aga, Wiadomo - nikt raczej specjalnie nie będzie próbował naciągnąć, ale pomyłki się zdarzają. Może to być podstawą do zwrotu (very good 8) ) albo w gorszym wypadku dopłaty (not so good :x ) - zależy jak została skonstruowana umowa. U żony wyszło, że mieszkanie jest o metr kwadratowy mniejsze, niż miało być - mierzone profesjonalnymi metodami. Tylko nikt ze strony cyt. "znanego trójmiejskiego dewelopera" nie zwrócił na to uwagi, no bo po co. I co? I klops! Skończyło się na zwrocie ~4tys. pln. W przypadku mieszkania znajomego różnica była 1,5m.kw. i dostał 7 tysięcy pln z powrotem. Niby nic, ale jednak coś. A co do planu mieszkania, to większość jest postawiona na planie prostokąta lub połączenia prostokątów. Jak są poprowadzone ścianki działowe, to w sumie mniej ważne. Jeżeli kształt jest jakiś nietypowy, to wystarczy przedstawicielowi dewelopera zadać pytanie "a jak Wy policzyliście?" i sprawdzić obliczenia 8)

-- 3 gru 2010, o 00:21 --

Ja miałam szybę w oknie balkonowym do wymiany, bo była z wadą.

No właśnie! Kolejny osławiony "trick" deweloperów. Niby że lekko przybrudzone, bo "...dopiero robotnicy skończyli robić elewację..." sratatata, niby że folia nie zdarta do końca itp. itd. A jak przychodzi co do czego, to tutaj rysy, tam pęcherze na szybach itd... U mnie były dwa czy trzy z siedmiu skrzydeł do wymiany. To chyba sporo.

dzibi, masz rację, ale u mnie jest tylko kilka kątów prostych :wink: ciekawe, czy rzeczywiście mam tyle metrów, ile myślę, że mam...

Ja miałam wymieniane szyby, bo mam okna drewniane. Jak już mieszkaliśmy, nagle pękła szyba w jednym oknie. Reklamację uznali i wymienili.

Niestety zarysowanych szyb nie można zareklamować po odbiorze, więc dość długo to trwało, zanim wszystkie dokładnie obejrzałam.

dzięki za info

szczególnie o wpisanie do protokołu tematów których nie da się sprawdzić, a pewnie będzie kilka takich

powierzchnie sprawdzę najpierw w pomieszczeniach typowo prostokątnych, bo tam najłatwiej będzie ją wyliczyć, w pozostałych pomieszczeniach sprawdzę podstawowe wymiary, jak będą mocne różnice na moją niekorzyść to będziemy przeliczać całość

w sumie fakt że każde 0,1 m2 kwadratowego, które wydaje się być niewielką różnicą, ale przeliczając to na kasę to ładnych parę stówek wyjdzie (za które można zrobić ładną parapetówę)