slonex Posted October 6, 2010 Share Posted October 6, 2010 moj 5 letni oryginal 75d23l daje coraz czesciej d... stad czas na wymiane. mozecie cos polecic? czego (jakich noname'ow) sie wystrzegac itd. ps. forek 2,5l - automat Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted October 6, 2010 Share Posted October 6, 2010 Varta, Bosch, Energizer.... i tak wszystkie z jednej fabryki :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
odrobina Posted October 6, 2010 Share Posted October 6, 2010 Był już chyba taki temat po przewałkowaniu go się zebrałem i wczoraj zakupiłem tak jak polecano: Varte Blue Dynamic B560410054 60Ah 540A, pasuje kształtem jak powinna pasować (a na to warto zwrocic uwage), pali i jeździ... i to chyba wystarczy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crem Posted October 6, 2010 Share Posted October 6, 2010 Ktoś polecał Centrę. Nawet ktoś ją zamontował i podał dokładny model. W tym wątku o akumulatorach jest też mój link do konfiguratora Centry. Ja mam jeszcze oryginał ale pewnie przed zimą go wymienię na coś innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Istreed Posted October 6, 2010 Share Posted October 6, 2010 A przejrzyj sobie ten temacik Ja chyba jestem jedna z nielicznych osób którym oryginał się pocił i po roku został wywalony Potem był exide basic, w tę zimę spodziewam się że padnie i jakiegoś bosha na powerframie pewnie kupię :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ireq Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Witam, A moze ktos szalal z jakas zelowa bateria i jesli tak to poleca ?! pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Langus Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Kupiłem aku Centra Futura i przez te kilka miesięcy które przejeździłem wszystko jest tip top. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_Impreza Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Witam,A moze ktos szalal z jakas zelowa bateria i jesli tak to poleca ?! pzdr Jeżdżę na żelówkach Optima Yellow w terenówce, zasilam wyciągarkę itp i jest super. Bez porównania do zwykłych akumulatorów. 55AH lepiej się sprawuje niż zwykły 100AH. Bardzo szybko się ładuje i można głęboko rozładować bez konsekwencji. Do zwykłych aut montowałem Optimę Red top i to kończyło problemy z odpalaniem w zimę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uosiu Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Centra Futura - jak znajdziesz akumulator "za duzy" o kilka rozmiarów i się zmieści, to masz elektrykę nie do zarżnięcia. W kilku autach już stosowałem i był miód. W jednym, niedużym, benzyniaku (zalecali 54Ah) zamontowane miałem 74Ah. -25 w nocy, -22 w chwilii odpalania. Nawet radio nie przygasło Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagoolar Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 A przejrzyj sobie ten temacik [ ] [ http://klubkm.pl/forum/images/smilies/msn-wink.gif ] Ja chyba jestem jedna z nielicznych osób którym oryginał się pocił i po roku został wywalony Potem był exide basic, w tę zimę spodziewam się że padnie i jakiegoś bosha na powerframie pewnie kupię :wink: Wymieniłem firmowy na Bosch s4 (?) z powerframe. Się okaże w zimie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdaSch Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 Wymieniłem firmowy na Bosch s4 (?) z powerframe. Się okaże w zimie. mam to samo, 0 jakichkolwiek problemów. chyba już 2 lata bez uwag. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzidzi Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 bosh s4 albo varta Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartZ Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Miałem centre i to 50... luzik 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sungun Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Też byłem zdziwiony jak zobaczyłem centrę w moim po kupnie ale zweryfikowałem wybór poprzednika w ASo i podobno śmiga Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakinsky Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Wymieniłem firmowy na Bosch s4 (?) z powerframe. Się okaże w zimie. mam to samo, 0 jakichkolwiek problemów. chyba już 2 lata bez uwag. Pozdrawiam ^^ ja też - polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter90 Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Witam, Podobny problem spotka mnie na jesieni tzn. wymiana akumulatora. Rekomendowano mi Banner Power Bull - Austria, potem Bosch Silver , Varta , Centra ale tylko z wyższej półki. Rekomendacja była od osoby , która działa na rynku akumulatorów. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 hej, zaglądam pod maskę dzisiaj, a tam jakaś masakra się zrobiła - przeżarło mi dziurę mocowania jednej ze śrub co trzyma akumulator, a przy dokładnych oględzinach obie śruby (szczególnie na końcach) i obejma (to co z góry trzyma aku) pokryte były białym, sypiącym się nalotem. Generalnie wszystko białe... Aku działa, ale wygląda na to że coś się z niego wydostaje, bo takie zniszczenia mam tylko na częściach które bezpośrednio się z nim stykają.... czas chyba jednak pomyśleć o wymianie. Odkopuję więc dinozaura i pytam się, czy ktoś może ostatnio kupował Aku do Forka Sg - zdaje się, że tam jakiś konkretny rozmiar musi być żeby dało się to włożyć pod maskę.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrX77 Posted October 21, 2014 Share Posted October 21, 2014 mi padł po 7 latach jak zobaczyłem... sprowadziłem auto a poznania a na drugi dzień aku kaput teraz kupiłem taki... Akumulator 65Ah 550A P+ Yuasa YBX5005 Japan Link to comment Share on other sites More sharing options...
BAJA Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 z tego co widzę to nie ma różnicy co się kupi bo wszystkie wytrzymują tyle samo.. A po co przepłacać za naklejkę znanej firmy Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Mój wygląda jakby wytrzymał już 9 lat, ale z tego wysiłku zrobił się biały :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamaryn Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 (edited) Varta, Bosch, Energizer.... i jeszcze Duracell http://www.akumulator-akumulatori.com/akumulator-duracell-112 Ale jednak najlepiej warto varte Edited October 29, 2014 by Kamaryn Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 Ukraińska Westa, albo wyższa linia Westa Forse. Akumulatory starszej generacji, bardziej pancerne niż to co proponuje Bosch, Varta, Centra i cała reszta, która przestawiła się na maksymalizację zysków... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamaryn Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 Nawet od Moll'a !? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vilmark Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 (edited) A to jakaś plaga bo mi właśnie też zdycha pomimo tego że właściciel wymienił w 2011 roku a auto jest garażowane... Aku jest jakieś z czerwonym bykiem , sprawdzę potem co to za cudo że tak szybko zdechło. PS jakie macie dane tych akumulatorów u mnie jest 12V 60 Ah 480 A , wydaje mi się że nie taki był seryjnie. Edited October 30, 2014 by Vilmark Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted October 30, 2014 Share Posted October 30, 2014 Mój to jest czarne pudełko... wyżarło z niego wszystkie nalepki i napisy. Poza tym że ma 23cm szerokości to nie wiem nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts