Jump to content

Impreza GC 2.0 4wd (wolnossąca) - szpery

mmg

Recommended Posts

Witam kolegów,

Rozważam zakup starej imprezy (GC) na zimę. Zależy mi na sprawnym poruszaniu się po śniegu i błocie w zimę (mam nieutwardzony dojazd przez lasek)

Interesuje mnie model 2.0 4wd wolnossący z reduktorem

Czy i jakie szpery (centralna, tylna) ma ten model i jak ocenić ich sprawność przed zakupem?

Dzięki za pomoc

P.S. Jeśli ktoś wie o dobrym egzemplarzu do kupienia, będę wdzięczny za PW

Przedni i tylny dyfer są otwarte, w centralnym jest sprzęgło wiskotyczne.

Czy w takim razie jest jakaś opcja taniego zeszperowania tylnego mostu?

Sprawność wiskozy można sprawdzić jadąc powoli ma max skręconych kołach na przyczepnej nawierzchni, jeśli autem nie szarpie- jest ok

Chodziło mi raczej możliwość sprawdzenia tego na kanale - może kręcąc wałem napędowym?

Czy w takim razie jest jakaś opcja taniego zeszperowania tylnego mostu?

Napisz PW do forumowisza GRAF on się przymierzał do takiego zabiegu. Z tego co kojarzę to koszt ok. 500PLN

Chodziło mi raczej możliwość sprawdzenia tego na kanale - może kręcąc wałem napędowym?

np. jak kręcisz przednim kołem, któreś tylne też powinno się kręcić

Czy Impreza GT (GC turbo) ma szperę w tylnym moście? Czy da się założyć most od GT-eka do N/A (czy przełożenie się zgadza) ewentualnie czy da się mając dwa takie mosty złożyć z nich jeden zeszperowany pasujący do N/A?

Czy Impreza GT (GC turbo) ma szperę w tylnym moście? Czy da się założyć most od GT-eka do N/A (czy przełożenie się zgadza) ewentualnie czy da się mając dwa takie mosty złożyć z nich jeden zeszperowany pasujący do N/A?

da się zrobić z dwóch jeden. Tak jak wyżej napisano pytaj GRAFa, bo robił ale cos mu nie wyszło :P

możesz zrobić też szperę 100% spawarką :)

da się zrobić z dwóch jeden. Tak jak wyżej napisano pytaj GRAFa, bo robił ale cos mu nie wyszło :P

możesz zrobić też szperę 100% spawarką :)

A jaka szpera siedzi tam w GT-eku, wiskoza czy płytkowa?

Nie było wersji z blokadą dyfra taką jak np. występuje w starych Audi Quattro? Rozwiązanie podobne do spawarki, ale trochę łatwiejsze w obsłudze :-)

Gt ma wiskoze tylko sti typ R/RA maja płytkowa.....przy zmianie tylniego dyfra musisz znac przełorzenie głowne skrzyni i centralnego dyfra inaczej zmielisz wszystko. Jest kilka przełorzeń tylnich dyfrów ale technicznie pasuje z Gt/forka

tabela jest i jest bardzo dłóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóga musisz znac jeszcze nr swojej skrzyni i na jej podstawie najlepiej szukac dyfra.

Albo pomierz obroty na ataku i wyjsciu twojego dyfra i szukac tego samego.

Nic ci nie da jesli na np allegro ktos powie ze ma dyfer z Gt 97np bo moga byc ich 3 rodzaje albo lepiej

mmg, strasznie kombinujesz, a pytanie czy to w ogóle ma sens. Napracujesz się niesamowicie przy zmianie mostu, wydasz kasę na części, a auto specjalnie lepiej jeździć nie będzie. Kup Forka i wierz mi, że do jazdy po nieutwardzonych drogach w zupełności wystarczy. Zresztą Impreza też da radę o ile prześwitu nie braknie.

Forek mi niepotrzebny, szukam czegoś bardzo taniego do czerpania satysfakcji z jazdy po śliskiej drodze. Nigdy wcześniej nie miałem Subaru i uznałem nadchodzącą zimę za okazję do nadrobienia tej zaległości. :-) Szpera w tylnym moście ma dla mnie duże znaczenie i wierz mi potrafię zrobić z niej użytek. Auto musi mieć 2 szpery (środek+tył) i kosztować zdecydowanie poniżej 10tys. Idealnie gdyby jeszcze miało 4 drzwi. Dlatego myślę o Imprezie GC, zwłaszcza wersja kombi, czyli z reduktorem. Mam 3 inne samochody, więc aspekt niezawodności nie jest istotny, liczy się przede wszystkim dobre prowadzenie. Daj znać, jeśli widzisz inne opcje (oprócz Quattro B2/B3/B4)

miałem kiedys n/a i uwierz mi na sliskim spokojnie lata bokami !!!

A zdarzyło mi sie jechac po sniegu na letnich i tez dawał rade tylnia wiskoza jest bardzo słaba wiec nie ma sensu szkoda kasy i pracy !!

warto zakladac szpere do tylu bo zmniejsza ona podsterownosc na sliskim, ale trzeba kupic komplet dyfer z visco o przelozeniu 3.9 wraz z poloskami, kombinowanie z dyfrem i przekladaniem kosza lub przelozen nie ma sensu i czasem nie pasuje - tak jak umnie, czesto nie pasuja zapiecia polosiek lub same poloski bo bylo kilka rodzajow dlatego trzeba kupic komplet

Właśnie kupiłem Imprezę, stoi w garażu i czeka na opady śniegu :-) Jak będzie chwila sprawdzę ją gdzieś na podnośniku i zmierzę przełożenie dyfra. Trochę mnie GRAF zmartwiłeś tymi półośkami, jakie są koszty kompletu? Z mojego doświadczenia auto bez tylnej szpery jest przede mało przewidywalne - na ogół ma tendencję do wyjeżdżania ryjem, trzeba nim rzucić żeby pojechało jak należy

Właśnie kupiłem Imprezę, stoi w garażu i czeka na opady śniegu :-) Jak będzie chwila sprawdzę ją gdzieś na podnośniku i zmierzę przełożenie dyfra. Trochę mnie GRAF zmartwiłeś tymi półośkami, jakie są koszty kompletu?

poloskiek sa chyba 3 rodzaje, jedne maja podwojny wieloklin inne roznia sie tylkim pozycja zabezpieczenia (nie wliczam to polosi z STI bo tymi sie nie zajmowalem)

wolnossace 2.0 powinno miec przelozenie 3.9 i najlepiej taki dyfer kupic z WRX 2.0eu razem z poloskami, bo dyfer z WRX 2.5us ma przelozenie 3.54, dyfer z forestera 2.5XT 4,1 ktore poloski z ktorymi dyframi dzialaja to trzeba sprawdzic a ze to sa duze koszta to lepiej kup komplet

a i NAJWAZNIEJSZE NIE ZAWSZE SIE DA PRZEKRECIC TWOJE PRZELOZENIE DO INNEGO KOSZA

u mnie nie weszlo to w obudowe dyfra - kosztowne experymenty dlatego polecam zakupic komplet. Jesli chodzi o ceny to dyfer z GTeka mozna kupic od 150zl w gore, pol oski od 100zl za sztuke w gore

Z mojego doświadczenia auto bez tylnej szpery jest przede mało przewidywalne - na ogół ma tendencję do wyjeżdżania ryjem, trzeba nim rzucić żeby pojechało jak należy

dokladnie jest tak jak piszesz auto ze szpera prowadzi sie latwiej

mmg napisał(a):

Z mojego doświadczenia auto bez tylnej szpery jest przede mało przewidywalne - na ogół ma tendencję do wyjeżdżania ryjem, trzeba nim rzucić żeby pojechało jak należy

Dokładnie tak. Tz. szuter, śnieg- w porządku. Ewentualnie suchy asfalt- jest w miarę znośnie, ale mokry asfalt- dramat :evil:

Oczywiście mówię o otwartym dyfrze

P.S. GRAF, jakbyś miał kiedyś chwilkę to moglibyśmy zrobić jeszcze jedno porównanie, bo zmajstrowałem pewien patent i już mi nie muli na niższych obrotach 8)

mmg napisał(a):

Dokładnie tak. Tz. szuter, śnieg- w porządku. Ewentualnie suchy asfalt- jest w miarę znośnie, ale mokry asfalt- dramat :evil:

Oczywiście mówię o otwartym dyfrze

P.S. GRAF, jakbyś miał kiedyś chwilkę to moglibyśmy zrobić jeszcze jedno porównanie, bo zmajstrowałem pewien patent i już mi nie muli na niższych obrotach 8)

na tych wielkich kolach co mam teraz to nie ma sensu bo czuc ze slabsze auto, zimowki tez mam wieksze

poloskiek sa chyba 3 rodzaje, jedne maja podwojny wieloklin inne roznia sie tylkim pozycja zabezpieczenia (nie wliczam to polosi z STI bo tymi sie nie zajmowalem)

wolnossace 2.0 powinno miec przelozenie 3.9 i najlepiej taki dyfer kupic z WRX 2.0eu razem z poloskami

Tylne półośki z GD pasują do GC? Nie ma znaczenia kombi, czy sedan?

Jesli chodzi o ceny to dyfer z GTeka mozna kupic od 150zl w gore, pol oski od 100zl za sztuke w gore

Gdzie takie ceny? Bo na Alledrogo są po 400-500

http://allegro.pl/dyfer-most-subaru-impreza-2-0t-turbo-wrx-4x4-99r-i1242314494.html

http://allegro.pl/subaru-impreza-wrx-05-dyfer-dyferencjal-i1236492702.html

http://allegro.pl/subaru-impreza-wrx-2003r-dyfer-tylny-dyferencjal-i1263680589.html

http://allegro.pl/impreza-gt-wrx-2-0-240-ps-most-dyfer-tylny-i1262635755.html

http://allegro.pl/subaru-impreza-wrx-dyfer-most-2001-2005-rok-i1253668265.html