goory Posted September 30, 2010 Share Posted September 30, 2010 hej, mam możliwość wymiany seryjnych stabilizatorów na pochodzące od spec C. Mierzyliśmy i wychodzi, że są grubsze o 1 mm. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy taka zamiana ma sens (będzie odczuwalna)? Czy raczej iść w kierunku jakiś grubasów CUSCO? Zawias to TEIN SS od Forka, więc sprężyny są bardziej miękkie niż w tym dedykowanym do STI. Sądzę, że lepsze stabilizatory by tu pomogły :wink: Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. pozdro goory Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Posted September 30, 2010 Share Posted September 30, 2010 Pomaluj swoje na czerwono i beda mialy taka sama grubosc jak te ze spec C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
respect Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Wylookałem taki wątek i powiem Wam tak: sztywność skrętna staba zależy od tzw. biegunowego momentu bezwładnosci jego przekroju, a ten jest proporcjonalny do 4 potęgi średnicy.Pomijając końce staba i traktując, że skręcaniu podlega jego w zasadzie prosta część(błąd nie jest tu duży)to przykładowo: zwiększysz średnicę 2 razy-sztywność 16 razy - utopia zwiększysz średnicę z 20 na 22 mm -sztywność prawie1,5 razy (o 46 %) zwiększysz średnicę z 22 na 23 mm -sztywność 1.2 razy (o 20%) No jest to dość dużo.Jak chcecie konkrety dla siebie-dajcie konkretne wymiary-przeliczę, pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts