goory Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 hej, mam możliwość wymiany seryjnych stabilizatorów na pochodzące od spec C. Mierzyliśmy i wychodzi, że są grubsze o 1 mm. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy taka zamiana ma sens (będzie odczuwalna)? Czy raczej iść w kierunku jakiś grubasów CUSCO? Zawias to TEIN SS od Forka, więc sprężyny są bardziej miękkie niż w tym dedykowanym do STI. Sądzę, że lepsze stabilizatory by tu pomogły :wink: Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. pozdro goory
Kuba Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Pomaluj swoje na czerwono i beda mialy taka sama grubosc jak te ze spec C.
respect Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Wylookałem taki wątek i powiem Wam tak: sztywność skrętna staba zależy od tzw. biegunowego momentu bezwładnosci jego przekroju, a ten jest proporcjonalny do 4 potęgi średnicy.Pomijając końce staba i traktując, że skręcaniu podlega jego w zasadzie prosta część(błąd nie jest tu duży)to przykładowo: zwiększysz średnicę 2 razy-sztywność 16 razy - utopia zwiększysz średnicę z 20 na 22 mm -sztywność prawie1,5 razy (o 46 %) zwiększysz średnicę z 22 na 23 mm -sztywność 1.2 razy (o 20%) No jest to dość dużo.Jak chcecie konkrety dla siebie-dajcie konkretne wymiary-przeliczę, pozdr.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.