SUBORO Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 F. 2.5XT 06/07, 118 kkm. Przy odpuszczeniu gazu (najlepiej słychać na wyższych biegach) pojawia się hałas - coś jak rezonans układu wydechowego. Rozpędzamy się np. na 3 biegu, wchodzimy powyżej 4000 obr./min. i, puszczając całkiem gaz słyszymy „bbggrrrrrruuuu”. Zjawisko znika poniżej +/- 2500 obr./min. Byłem pewny, że to tłumik pada, ale diagnoza serwisu jest jednoznaczna: układ wydechowy jest OK., przyczyna nie do ustalenia na tym etapie. Podejrzenia : łożysko w skrzyni, dyferencjał ? Mam jeździć i czekać aż się całkiem sp..li. Nie mam pretensji do serwisu bo sprawa jest dość tajemnicza, ale może jak raz ktoś z kolegów miał podobny problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
burzum Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 czy na luzie tez masz taki objaw ? u mnie to nie tlumik, tylko kolektor - uderzal o plyte pod silnikiem. dyfry sobie sprawdz skrecajac powoli, co do skrzyni i sprzegla, to raczej mialbys problem przy dodawaniu, nie ujmowaniu gazu. sprawdz ten kolektor... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SanAndreas Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 trzeba by było sprawdzic CATa tego przy kolektorze wydechowym. Zdarzało sie ze sie rozsypywał w środku. Pozostaje ci sprawdzic jeszcze osłony termiczne na tym kolektorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SUBORO Posted October 2, 2010 Author Share Posted October 2, 2010 Dzięki. Jakieś fatum ostatnio, bo wczoraj stwierdziłem spadek mocy (15% ?). Niby idzie, ale jakiś taki przymulony Paliwo nie, bo zatankowałem na nowo i to samo jest. Niedawno miałem przegląd 105 kkm, dotychczas wszystko było OK., tylko amory tył 2 razy wymienione, ale to wiadoma wada tego modelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SanAndreas Posted October 2, 2010 Share Posted October 2, 2010 hmm spadek mocy.. albo czujnik doładowania (zdarzało sie w tych modelach) , Moze przepływomierz. No bo oleju ci niebierze tak? Niekopci ci styłu, nieczuc spalonym olejem? w/w opisy dotyczyły by uszkodzniu juz Turbospręzarki Podobny efekt wydaje tez WISKOZA w skrzyni biegów, ale to trzeba by było dobrze zdiagnozowac. A sprawdzałęs podpore wału napędowego? -- 2 paź 2010, o 11:25 -- hmm spadek mocy.. albo czujnik doładowania (zdarzało sie w tych modelach) , Moze przepływomierz. No bo oleju ci niebierze tak? Niekopci ci styłu, nieczuc spalonym olejem? w/w opisy dotyczyły by uszkodzniu juz Turbospręzarki Podobny efekt wydaje tez WISKOZA w skrzyni biegów, ale to trzeba by było dobrze zdiagnozowac. A sprawdzałęs podpore wału napędowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SUBORO Posted October 2, 2010 Author Share Posted October 2, 2010 Oleju bierze w normie, żadnego dymienia itp. Dzięki za sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironmzes Posted October 2, 2010 Share Posted October 2, 2010 u nie były jakieś kamyczki między KATEm a jego osłoną. po usunięciu tych śmieci ustąpiło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsolberg Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 U mnie się to samo dzieje... Z tym, że wydech zmieniony na przelot 2,5". Podejrzenia idę na końcowy tłumik.... :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
GÓRAL z Łodzi Posted October 3, 2010 Share Posted October 3, 2010 SUBORO nie chcę cię martwić ale ten dzwięk to może być wiskoza. Podjedź do Pointa to szybko to zdjagnozują Link to comment Share on other sites More sharing options...
SUBORO Posted October 3, 2010 Author Share Posted October 3, 2010 Toż właśnie u nich byłem, kazali jeździć na razie. Wymienili wiskozę jako jeden ze scenariuszy. Jutro rano do nich jadę z wydrukiem z forum :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SanAndreas Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 u nie były jakieś kamyczki między KATEm a jego osłoną. po usunięciu tych śmieci ustąpiło. Potwierdzam, kamyki tez daja taki efekt Choc niedokonca i tak wiem jaki to dzwiek Mozesz zapisac to i wrzucic na youtuba? Było by nawet pomocne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GÓRAL z Łodzi Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Toż właśnie u nich byłem, kazali jeździć na razie. Wymienili wiskozę jako jeden ze scenariuszy. Jutro rano do nich jadę z wydrukiem z forum :wink: No to powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
mzy Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Miałem bardzo podobną sytuację. Mechanik stwierdził, że zapewne padnięte łożyska w skrzyni. Wymieniłem skrzynię, niedługo chcę rozbebeszyć starą, to się dowiem, co faktycznie padło Link to comment Share on other sites More sharing options...
spawalniczy Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Sprawdź jeszcze osłonę kolektora wydechowego znajdującą się z przodu silnika - widać ją jak spojrzysz przy otwartej masce pomiędzy silnik a chłodnicę - na dole. U mnie to ona hałasowała, co prawda w niższym rejestrze obrotów i to zarówno przy przyspieszaniu, jak i w momencie puszczania gazu. Dźwięk był głośny i bardzo wkurzający. Niektórzy mechanicy tego nie słyszeli (albo nie chcieli), inni mówili, że to na pewno nie wydech, tylko coś innego - ale nie wiadomo co. Edit Sprawdzenie na szybko - weź kij od szczotki i spróbuj od góry postukać w tą osłonę - jeśli jest luźna, to powinna hałasować. Dokładne oględziny możliwe są po zdjęciu osłony pod silnikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaSH Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 U mnie był efekt podobny, akurat Jako był u Elka to tam się spotkaliśmy i podłączyliśmy Forysia pod kompa i .... jak to Jako, dał po garach (nigdy nie jeździłem swoim autem na czerwonym polu na obrotomierzu). I.....nic nie wyszło, czujniki w aucie nic nie pokazywały. Padło na osłony od wydechu - te schowane pod osłoną silnika. Przy okazji wymiany rozrządu zostały pospawane i jest cisza.... a też myślałem, że to może skrzynia.... Oby tak u Ciebie się skończyło. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
crem Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 U mnie tłukła świeca, która wypadła mechanikom podczas serwisu po 105k km i leżała sobie na dolnej osłonie silnika. Znalazłem ją przez przypadek jak wyciągałem stamtąd nakrętkę od mocowania akumulatora (która z kolei mi wypadła). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts