Premo Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Ponieważ nam się Jowisz zbliżył i mało w nas nie puknie tak się zastanawiałem czy by jakiegoś teleskopu (lunetyczy jak to się nazywa) nie kupić. Zawsze chciałem takie cuś mieć i oglądać cuda na niebie. Budżet powiedzmy 1000zł. Da się coś za to kupić poza dobrą lornetką?
Dziedzic_Pruski Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Luneta*... moze byc z meduza. *Istnieja przekazy, ze istnieje tez forma 'lorneta ze meduzom'.
Premo Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 Tak ale podłogi bo widać ją z bliska :wink: A ja potrzebuje w niebo popatrzeć
adam Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Plejady można zobaczyć gołym okiem bez teleskopu, przynajmniej: Taygeta, Maja, Asterope, Sterope II, Merope, Plejone, Alkione, Atlas, Celaeno i Elektra
komancz Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 jaki budzet? Polecam sklep w Katowicach http://www.deltaoptical.pl/deltasklep/ duzo lunet i refraktorów na miejscu oraz profi obsluga.
Premo Posted September 21, 2010 Author Posted September 21, 2010 Myślałem o kwocie 1000zł ale widze że za to nic sensownego nie kupie więc chyba sie rozejrze za Teleskop SkyWatcher (Synta) SKDOB 8''. zobaczymy
komancz Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 Myślałem o kwocie 1000zł ale widze że za to nic sensownego nie kupie więc chyba sie rozejrze za Teleskop SkyWatcher (Synta) SKDOB 8''.zobaczymy zalezy ile masz miejsca zeby teleskop rozstawic. Synta super ale trzeba miec najlepiej jakis taras. Pozniej kwestia montazu azymutalnego czy paralaktycznego? Ja mieszkam 60m nad ziemia i mam malo miejsca na jakikolwiek teleskop, ale np taki refraktor sie moze zmiescic na styk: http://www.astrokrak.pl/product_info.ph ... cts_id=795
pablonas Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 azymutalnego czy paralaktycznego :shock: Chyba profilaktycznie dam pasek
adamusmax Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Premo nie piernicz, przyznaj sie ze fajna somsiadka sie wprowadzila i nie ma rolet w oknach
kubanow Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 Premo nie piernicz, przyznaj sie ze fajna somsiadka sie wprowadzila i nie ma rolet w oknach musi być jakaś gwiazda
Premo Posted September 25, 2010 Author Posted September 25, 2010 Premo nie piernicz, przyznaj sie ze fajna somsiadka sie wprowadzila i nie ma rolet w oknach Tak i potrzebuje super teleskop żeby jej policzyć piepszyki na pipce Pomyśl troche Adamus. No dalej coś szukam, dzięki Komancz przydało by się żebym wiedział coś jeszcze jakieś podstawowe dane na co się zwraca uwage bo na tych forach to ja nic nie rozumiem :wink:
adamusmax Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 azymutalnego czy paralaktycznego? komancz, ja zawsze wiedzialem ze nie jestes za bardzo normalny :razz:
Premo Posted September 25, 2010 Author Posted September 25, 2010 azymutalnego czy paralaktycznego? komancz, ja zawsze wiedzialem ze nie jestes za bardzo normalny :razz: Adamus co w tym dziwnego, jasne, że paralaktyczny bo jedziesz po rektascensji :wink:
adamusmax Posted September 25, 2010 Posted September 25, 2010 azymutalnego czy paralaktycznego? komancz, ja zawsze wiedzialem ze nie jestes za bardzo normalny :razz: Adamus co w tym dziwnego, jasne, że paralaktyczny bo jedziesz po rektascensji :wink: a jak on bedzie dzialal po zastosowaniu przystawki do bulbulatora :?:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.