Pitz Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Witam, Mam pytanie dotyczące opon, a konkretnie różnicy w zużyciu na dwóch osiach. Mojej szanownej małżonce udało się zaatakować tylnym kołem krawężnik, a właściwie jego kant. Wygrał krawężnik, opona poległa (pęknięcie na boku). Na szczęście felga tylko trochę się wyszczerbiła, nie pękła ani się nie skrzywiła. Jak powiedział gość w wulkanizacji - twarda sztuka. Opona do wyrzucenia i mam dylemat - jaka różnica w średnicy opon jest dopuszczalna w granicach rozsądku? Wiem, że najlepiej zmienić wszystkie cztery, ale wolałbym tego uniknąć, jeśli się da. Nowa opona ma bieżnik o głębokości około 8 mm, używana 6 z lekkim groszem. Wg. moich wyliczeń - na obwodzie będzie to około 2,5 cm. Wiadomo, że podczas sezonu nikt (albo prawie nikt) nie przerzuca opon między osiami żeby wyrównać zużycie, a przód zawsze zużywa się więcej i różnica zawsze będzie. Pytanie jest, czy 2 mm bieżnika to w granicach tolerancji, czy już za dużo... A może ktoś ma do sprzedania niepotrzebną używkę Bridgestone Potenza RE050A - 215/45/R17 87Y o niewielkim zużyciu...? Pozdrawiam, Pitz
Dehnel Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 o zużyciu opon poszukaj w technicznym. bo temat był milion razy poruszany. jeśli chodzi o oponę, to daj ogłoszenie w kupie/sprzedam- większa szansa, że ktoś tam to znajdzie
Pitz Posted September 20, 2010 Author Posted September 20, 2010 o zużyciu opon poszukaj w technicznym. bo temat był milion razy poruszany. jeśli chodzi o oponę, to daj ogłoszenie w kupie/sprzedam- większa szansa, że ktoś tam to znajdzie Szukałem w kupie/sprzedam, ale nie znalazłem nic świeżego o takiej oponie. Przeszukam jeszcze techniczny (czyli ten, w którym pisałem). Dzięki.
Dehnel Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Przeszukam jeszcze techniczny (czyli ten, w którym pisałem). Dzięki. viewtopic.php?f=22&t=128537&p=941865&hilit=bie%C5%BCnik+r%C3%B3%C5%BCnica#p941865 viewtopic.php?f=21&t=122008&hilit=bie%C5%BCnik+r%C3%B3%C5%BCnica&view=unread#unread powyżej dwa sznurki do pytań o bieżnik.
lukass Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 Witam, Mam pytanie dotyczące opon, a konkretnie różnicy w zużyciu na dwóch osiach. Mojej szanownej małżonce udało się zaatakować tylnym kołem krawężnik, a właściwie jego kant. Wygrał krawężnik, opona poległa (pęknięcie na boku). Na szczęście felga tylko trochę się wyszczerbiła, nie pękła ani się nie skrzywiła. Jak powiedział gość w wulkanizacji - twarda sztuka. Opona do wyrzucenia i mam dylemat - jaka różnica w średnicy opon jest dopuszczalna w granicach rozsądku? Wiem, że najlepiej zmienić wszystkie cztery, ale wolałbym tego uniknąć, jeśli się da. Nowa opona ma bieżnik o głębokości około 8 mm, używana 6 z lekkim groszem. Wg. moich wyliczeń - na obwodzie będzie to około 2,5 cm. Wiadomo, że podczas sezonu nikt (albo prawie nikt) nie przerzuca opon między osiami żeby wyrównać zużycie, a przód zawsze zużywa się więcej i różnica zawsze będzie. Pytanie jest, czy 2 mm bieżnika to w granicach tolerancji, czy już za dużo... A może ktoś ma do sprzedania niepotrzebną używkę Bridgestone Potenza RE050A - 215/45/R17 87Y o niewielkim zużyciu...? Pozdrawiam, Pitz Jezeli róznica jest niecałe 2mm to zakładaj i sie nie przejmuj. Wrzuć ja na przód to sie szybciej dotrze.
Pitz Posted September 21, 2010 Author Posted September 21, 2010 Jezeli róznica jest niecałe 2mm to zakładaj i sie nie przejmuj. Wrzuć ja na przód to sie szybciej dotrze. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Kupię dwie nówki. Sporo jeżdżę po mieście, a autostrady raczej mi nie grożą w najbliższym czasie więc prędkości wielkich nie będzie Tak na marginesie, zostałem zmuszony do założenia zimówek i już parę razy ABS-em po nodze dostałem w sytuacji, gdzie hamowanie powinno być bardziej intensywne. Trzeba się zacząć przestawiać na trochę inne warunki, bo chyba z zakupem poczekam do wiosny.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.