Pitz Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Witam, Mam pytanie dotyczące opon, a konkretnie różnicy w zużyciu na dwóch osiach. Mojej szanownej małżonce udało się zaatakować tylnym kołem krawężnik, a właściwie jego kant. Wygrał krawężnik, opona poległa (pęknięcie na boku). Na szczęście felga tylko trochę się wyszczerbiła, nie pękła ani się nie skrzywiła. Jak powiedział gość w wulkanizacji - twarda sztuka. Opona do wyrzucenia i mam dylemat - jaka różnica w średnicy opon jest dopuszczalna w granicach rozsądku? Wiem, że najlepiej zmienić wszystkie cztery, ale wolałbym tego uniknąć, jeśli się da. Nowa opona ma bieżnik o głębokości około 8 mm, używana 6 z lekkim groszem. Wg. moich wyliczeń - na obwodzie będzie to około 2,5 cm. Wiadomo, że podczas sezonu nikt (albo prawie nikt) nie przerzuca opon między osiami żeby wyrównać zużycie, a przód zawsze zużywa się więcej i różnica zawsze będzie. Pytanie jest, czy 2 mm bieżnika to w granicach tolerancji, czy już za dużo... A może ktoś ma do sprzedania niepotrzebną używkę Bridgestone Potenza RE050A - 215/45/R17 87Y o niewielkim zużyciu...? Pozdrawiam, Pitz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dehnel Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 o zużyciu opon poszukaj w technicznym. bo temat był milion razy poruszany. jeśli chodzi o oponę, to daj ogłoszenie w kupie/sprzedam- większa szansa, że ktoś tam to znajdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitz Posted September 20, 2010 Author Share Posted September 20, 2010 o zużyciu opon poszukaj w technicznym. bo temat był milion razy poruszany. jeśli chodzi o oponę, to daj ogłoszenie w kupie/sprzedam- większa szansa, że ktoś tam to znajdzie Szukałem w kupie/sprzedam, ale nie znalazłem nic świeżego o takiej oponie. Przeszukam jeszcze techniczny (czyli ten, w którym pisałem). Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dehnel Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Przeszukam jeszcze techniczny (czyli ten, w którym pisałem). Dzięki. viewtopic.php?f=22&t=128537&p=941865&hilit=bie%C5%BCnik+r%C3%B3%C5%BCnica#p941865 viewtopic.php?f=21&t=122008&hilit=bie%C5%BCnik+r%C3%B3%C5%BCnica&view=unread#unread powyżej dwa sznurki do pytań o bieżnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukass Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Witam, Mam pytanie dotyczące opon, a konkretnie różnicy w zużyciu na dwóch osiach. Mojej szanownej małżonce udało się zaatakować tylnym kołem krawężnik, a właściwie jego kant. Wygrał krawężnik, opona poległa (pęknięcie na boku). Na szczęście felga tylko trochę się wyszczerbiła, nie pękła ani się nie skrzywiła. Jak powiedział gość w wulkanizacji - twarda sztuka. Opona do wyrzucenia i mam dylemat - jaka różnica w średnicy opon jest dopuszczalna w granicach rozsądku? Wiem, że najlepiej zmienić wszystkie cztery, ale wolałbym tego uniknąć, jeśli się da. Nowa opona ma bieżnik o głębokości około 8 mm, używana 6 z lekkim groszem. Wg. moich wyliczeń - na obwodzie będzie to około 2,5 cm. Wiadomo, że podczas sezonu nikt (albo prawie nikt) nie przerzuca opon między osiami żeby wyrównać zużycie, a przód zawsze zużywa się więcej i różnica zawsze będzie. Pytanie jest, czy 2 mm bieżnika to w granicach tolerancji, czy już za dużo... A może ktoś ma do sprzedania niepotrzebną używkę Bridgestone Potenza RE050A - 215/45/R17 87Y o niewielkim zużyciu...? Pozdrawiam, Pitz Jezeli róznica jest niecałe 2mm to zakładaj i sie nie przejmuj. Wrzuć ja na przód to sie szybciej dotrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitz Posted September 21, 2010 Author Share Posted September 21, 2010 Jezeli róznica jest niecałe 2mm to zakładaj i sie nie przejmuj. Wrzuć ja na przód to sie szybciej dotrze. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Kupię dwie nówki. Sporo jeżdżę po mieście, a autostrady raczej mi nie grożą w najbliższym czasie więc prędkości wielkich nie będzie Tak na marginesie, zostałem zmuszony do założenia zimówek i już parę razy ABS-em po nodze dostałem w sytuacji, gdzie hamowanie powinno być bardziej intensywne. Trzeba się zacząć przestawiać na trochę inne warunki, bo chyba z zakupem poczekam do wiosny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts