Jump to content

Fatalna czułość radia Forester MY09

Recommended Posts

Posted

Witam szanowny Dział Techniczny!

Problem: Forester 2.0D MY09 bez nawigacji, radio z zmieniarką płyt, cała instalacja radiowa fabryczna -- podczas dalszych podróży radio bardzo łatwo gubi słuchane stacje, gdy tylko sygnał staje się słabszy. W razie próby przełączenia na inne nastawione stacje na ogół ich nie znajduje, chyba że mają bardzo mocny sygnał, jak np. RMF czy Radio Maryja. Ponadto bardzo często słychać zakłócenia, czasami tak, że zagłuszają treści z radia. Szczególnie dotyczy to programu I i II PR.

ASO w Rzeszowie nie rozumie problemu (SOA#1: "u nas działa"); po części można to zrozumieć, bo w Rzeszowie odbiór jest rzeczywiście dobry.

W moim poprzednim samochodzie dołożono do instalacji wzmacniacz antenowy i potem było już dobrze.

W związku z powyższym mam następujące pytania:

1. Czy Dział Techniczny zna jakiś środek zaradczy, poza wyrzuceniem fabrycznego radia na śmi... do utylizacji?

2. Może radio jest popsute?

3. Czy też należałoby wymienić antenę (przypominam, że oryginał to pręt wielkości ołówka)?

4. A może są jakieś wzmacniacze, które - podobnie jak w poprzednim samochodzie - "zapomniano" założyć w fabryce?

Z góry dziękuję za szybką i treściwą odpowiedź i pozdrawiam.

Posted

Witam,

Oczywiście istnieje taka możliwość, że radio może mieć usterkę, która powoduje takie „sytuacje”.

Rozumiem, że Pan jeździ na trasie, to może mógłby Pan udać się do jakiegoś ASO Subaru nie mieszczącego się w dużym mieście, wówczas oni mogliby sprawdzić radio pod kątem gubienia fal radiowych.

Sprawdzenie radia polega nie tylko na jego uruchomieniu, ale także np. wypięcie go i sprawdzenie czy antena nie jest czasami wypięta (uszkodzona) itp.

Pozdr

Posted

Przepraszam, że się wetnę. Czasem problem leży we włączonej funkcji "regional ON" - radio wybiera wtedy tylko lokalne stacje. Swoją drogą w poprzedniej Imprezie też miałem ten problem (nie rozwiązałem go - słuchałem CD na trasie...).

W Foresterze mam jednak fabryczne radio ze zmieniarką i odbiór jest OK. Pozdrawiam!

Posted

Jest funkcja REG z ustawieniami ON i OFF. Instrukcja (chyba przetłumaczona przez komputer, albo kogoś, kto nie ma wielkiego pojęcia o tym, co robi) wyjaśnia lakonicznie:

Funkcja ta służy do tego, aby radio nie wybierało lokalnych stacji podczas wyszukiwania częstotliwości. Funkcję tą :!: włącza się, :!: lub wyłącza wybierając ustawienie "REF".
-------

:!: błędy w oryginale

-------

lewen: a jak Ty masz ustawione?

• 2 weeks later...
Posted

raczej odwrotnie, funkja powinna byc na on i zadziela przelaczanie tej samej stacji na najmocniejszy przekaznik radiowy. Gdy jest na off wybiera mocne stacje lokalne i gubi je bo nie odnajdyje nowego przekaznika. Jesli jest problem anteny to najczesciej jest on umiejscowiony we wtyczce. Moze byc tak ze przy wyjeciu wtyczki nie ma prawie efektu pogorszenia. Jesli robisz sam bacz na wyjmowanie radia bo mozesz latwo uszkodzic klipsy ramki tablicy. ( tak uczynil elektryk z ASO) przy zakladaniu nawigacji)

Posted

"Basically every station has a unique 4-digit identifier (the PI). When

a frequency looks weak, the AF function searches for the same PI being

broadcast on a different frequency and switches to that. If it can't

find something with the same PI, then it looks for a station with the

same last two digits - this will be a different local station that is

part of the same "network".

The REG function turns off the 2-digit match, so it will only try to

stay on exactly the same station - in effect you're telling the search

to not leave the current region (hence the name)".

Pytanie, czy dana stacja ma w każdym regionie ten sam numer, bo jeśli nie, to REG ON zablokuje przejście na inną częstotliwość.

Posted

AF - Alternate Frequency - częstotliwości alternatywne - lista częstotliwości używanych przez inne nadajniki tej samej stacji radiowej. Na podstawie tej listy odbiornik w czasie podróży automatycznie dostraja się do najsilniejszego nadajnika nadającego ten sam program radiowy.

Jesli system jest nastawiny na odbieranie tylko stacji NIElokalnych (kodowane czterocyfrowo) to jest wieksza szansa ze odnajdzie ta sama stacje po oslabieniu jej zasiegu.

W moim tak to mniejwiecej dziala i przy funcji na on mam NRJ w calej Francji ale nie wlaczeja mi sie radia typu regionalnego.

Posted

ja miałem podobną sytuacje, w miastach sygnał ok , im dalej tym gorzej, wymienili jakiś bezpiecznik (ASO Łódź),ale już jest ok.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...