Jump to content

Engine check w S-Turbo MY2000

arturone

Recommended Posts

Posted

Witam.

W moim Forku od czasu do czasu zapala sie kontrolka Engine Check.

Dzieje sie to w roznych sytuacjach na zimno i po rozgrzaniu. Swieci sobie przez 2-3 sek i gasnie. Nie ma to zupelnego wplywu na osiagi auta.

Ktos mi powiedzeal ze to dlatego ze jezdze na 95ce a powinienem na 98ce przy tym silniku i zebym sie tym nie przejmowal, czy to moze byc prawda?

Dzieki za pomoc.

Posted

Check może oznaczać milion różnych problemów.

Nikt przez monitor Ci nie powie dlaczego.

Podłączyć komputer (ssm) i sprawdzić.

Najłatwiej i najpewniej.

Posted

arturone,

napisz coś więcej - auto seria czy dłubane, LPG, czy tylko benzyna, itd. itp. ?

Tak czy siak, trzeba postąpić, jak szczur75 radzi - najtaniej i najszybciej.

Pozdrawiam

Grzegorz

Posted

Autko total seria nic nie dlubane, bez gazu, przebieg 210 tys, tankuje na roznych stacjach, nie ma reguly.

Czasami zapala mi sie 2x dziennie a czasami jej przez tydzien nie widze ale podepne sie pod komputer i zobacze

Dzieki za szybka pomoc.

Posted

A gdzie tankujesz? Mi się tak działo gdy kiedyś zgrzeszyłem i zatankowałem na Tesco. Lampka zapalała się co jakiś czas, więc więcej nie próbuję ;)

Ale zdarzają się też inne sytuacje. Sporadycznie, zwykle gdy jadę autostradą, w 4 osoby, z bagażami, czy rowerami, potrafi zapalić się Check Engine. Gaśnie samo po chwili lub gdy wrzucę na luz i silnik zejdzie z obrotów.

Odczytałem sobie kiedyś kod błędu i wyszło, że jest on wywołany sondą lambda.

Podobno te silniki są bardzo wrażliwe na wszelkie odchylenia od normy, co w moim przypadku by się zgadzało - kiepskie paliwo, dłuższe piłowanie i komputerowi coś nie pasuje.

PS Tankuję 95, najczęściej na Lukoil lub Neste, rzadziej Orlen.

Posted

Zgadzam sie z toba Ziolek.Masz dokladnie to samo co ja. Wlasnie bylem u swojego zaufanego mechanika, specjalizuje sie w japonczykach.

Od razu wspomnial o sondzie lambda. Ale dla pewnosci podpinam jutro pod kompa i sie zobaczy.

PS.Staram sie zawsze tankowac na duzych, markowych stacjach.

Posted

U mnie problem ten występował jak na wyższym biegu (4,5) dojeżdżając np do skrzyżowania "odpuszczałem" noge z gazu i obroty spadały poniżej 2tyś. Po dohamowaniu i zejściu poniżej 1tyś obrotów "check engine" znikał....Na dzień dzisiejszy jestem po wymianie sprzęgła i dość długim odłączeniu akumulatora i odpukać problemu narazie nie ma.

Posted

A nie próbowałeś sobie "wymrugać" kodu błędu :?:

Tak jak pisali poprzednicy może byc bardzo dużo powodów "check'a".

U mnie taki od czasu do czasu pojawiający się check raz oznaczał problemy z sondą lambda, a drugi raz znowu czujnik spalania stukowego.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...