arturone Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 Witam. W moim Forku od czasu do czasu zapala sie kontrolka Engine Check. Dzieje sie to w roznych sytuacjach na zimno i po rozgrzaniu. Swieci sobie przez 2-3 sek i gasnie. Nie ma to zupelnego wplywu na osiagi auta. Ktos mi powiedzeal ze to dlatego ze jezdze na 95ce a powinienem na 98ce przy tym silniku i zebym sie tym nie przejmowal, czy to moze byc prawda? Dzieki za pomoc.
szczur75 Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 Check może oznaczać milion różnych problemów. Nikt przez monitor Ci nie powie dlaczego. Podłączyć komputer (ssm) i sprawdzić. Najłatwiej i najpewniej.
Grzesiek_67 Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 arturone, napisz coś więcej - auto seria czy dłubane, LPG, czy tylko benzyna, itd. itp. ? Tak czy siak, trzeba postąpić, jak szczur75 radzi - najtaniej i najszybciej. Pozdrawiam Grzegorz
arturone Posted September 13, 2010 Author Posted September 13, 2010 Autko total seria nic nie dlubane, bez gazu, przebieg 210 tys, tankuje na roznych stacjach, nie ma reguly. Czasami zapala mi sie 2x dziennie a czasami jej przez tydzien nie widze ale podepne sie pod komputer i zobacze Dzieki za szybka pomoc.
Ziolek Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 A gdzie tankujesz? Mi się tak działo gdy kiedyś zgrzeszyłem i zatankowałem na Tesco. Lampka zapalała się co jakiś czas, więc więcej nie próbuję Ale zdarzają się też inne sytuacje. Sporadycznie, zwykle gdy jadę autostradą, w 4 osoby, z bagażami, czy rowerami, potrafi zapalić się Check Engine. Gaśnie samo po chwili lub gdy wrzucę na luz i silnik zejdzie z obrotów. Odczytałem sobie kiedyś kod błędu i wyszło, że jest on wywołany sondą lambda. Podobno te silniki są bardzo wrażliwe na wszelkie odchylenia od normy, co w moim przypadku by się zgadzało - kiepskie paliwo, dłuższe piłowanie i komputerowi coś nie pasuje. PS Tankuję 95, najczęściej na Lukoil lub Neste, rzadziej Orlen.
arturone Posted September 13, 2010 Author Posted September 13, 2010 Zgadzam sie z toba Ziolek.Masz dokladnie to samo co ja. Wlasnie bylem u swojego zaufanego mechanika, specjalizuje sie w japonczykach. Od razu wspomnial o sondzie lambda. Ale dla pewnosci podpinam jutro pod kompa i sie zobaczy. PS.Staram sie zawsze tankowac na duzych, markowych stacjach.
x_maly_x Posted September 13, 2010 Posted September 13, 2010 U mnie problem ten występował jak na wyższym biegu (4,5) dojeżdżając np do skrzyżowania "odpuszczałem" noge z gazu i obroty spadały poniżej 2tyś. Po dohamowaniu i zejściu poniżej 1tyś obrotów "check engine" znikał....Na dzień dzisiejszy jestem po wymianie sprzęgła i dość długim odłączeniu akumulatora i odpukać problemu narazie nie ma.
Bartekfi Posted September 14, 2010 Posted September 14, 2010 A nie próbowałeś sobie "wymrugać" kodu błędu :?: Tak jak pisali poprzednicy może byc bardzo dużo powodów "check'a". U mnie taki od czasu do czasu pojawiający się check raz oznaczał problemy z sondą lambda, a drugi raz znowu czujnik spalania stukowego.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.