Jump to content

felga pod wąską oponę zimową

kropkowicz

Recommended Posts

to dobre pytanie, o którym trzeba pamiętać kupując te dojazówki ;)

gdzieś było o oponie 135/80R16 w dojazdówce i to powinno być ok dla 15/65-16, może dla 10 też

15 to juz dosc szeroka opona i mozna spokojnie ja montowac na feldze 5.5 cala.

10 lepiej chyba na dojazdowkach, ale 5 cali tez bedzie super.

Stalowe dojazdowki od Subaru kompletnie sie do tego nie nadaja. Kilka przejazdow bokiem po lodzie i maja bicie po kilka centymetrow na boki.

Da sie za to jezdzic na aluminiowych felgach 6".

Mam znajomych kilku co lataja na kolcach na dojazdowkach z subaru, co prawda w bmw e30, ale wielkiej roznicy to nie robi. Lataja i sa super zadowoleni. Glownie po jeziorach, ale sniegach i lasach tez.

Na pewno jest to budzetowe rozwiazanie, bo za jedna felge braida mozna kupic komplet dojazdowek, albo i wiecej :P

opony 10 nie zakladal bym na felge 6 cali, troche za szeroko.

Ps. oczywiscie jak masz kase to profi felgi na snieg beda swietnym rozwiazaniem.

Ale zakladajac ze dojazdowka kosztuje na allegro 60-100zl to spokojnie mozna zaryzykowac pogiecie jednego kompletu :)

taa, braidy za 130E/sztuka po vatach i marżach to totalna przesada dla mnie robiącego kilka amatorskich przejazdów zimą

podobnie zresztą kolce za prawie 700pln sztuka. szukam używki do zabawy, po nawleczeniu na dojazdówki powinno być extra :D

Też myślałem o czymś takim na te dni kiedy zimie coś odwala w dekiel i za oknem jest taka masakra że muszę łańcuchy wkładać :P:evil:

Ale chwilowo w nawale wydatków i zachciewajce nazywającej się nowym aparatem sprawę olałem 8)