Jump to content

Nawiew na przednią szybę w US-spec

Krzysiek-wawa

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich ;)

Panowie i Panie, mam takie pytanie: czy zawsze w Subaru US-spec po załączeniu nawiewu na szybę i nogi, albo na samą szybę włącza się klimatyzacja? Można to może jakoś wyłączyć bo to bez sensu :mrgreen:

BTW taka wypasioną swinkę na lusterko i klapę to muszę zanabyć na allegro, zasłużyć czy gdzieś po prostu napisać? :mrgreen::mrgreen:

Posted

w spec E tez tak jest, trzeba po prostu wyłączyć i tyle, TTTM. Co do świnek to poszukaj na forum :-)

Posted

ale nie podświetla mi się przycisk, po prostu czuje, że zaczyna lecieć klimatyzacja (u mnie jeszcze nie odgrzybiona i ma, jakby to powiedzieć - specyficzny zapach) :mrgreen:

Posted

w US specach też tak jest - tyle ze się przycisk podświetla.

ta klima się włącza nie bez sensu, bo pomaga szybciej odparować szybę :wink:

Musisz o tym po prostu pamiętać i wyłączać ręcznie, albo ustaw nawiew na szybę zanim odpalisz silnik...

Posted

Czekaj czekaj, jakieś zamieszanie :)

Ja mam US-spec, klimatyzacja manualna. Po przełączeniu nawiewu na szybę i nogi albo samą szybę, przycisk od klimy się nie podświetla, ale klimatyzacja się włącza na pewno...

Jest jakaś rada na to? Czy mimo, że przycisk się nie podświetla mam go włączyć i wyłączyć?

Moja impreza to MY06 US-spec dla powtórzenia i pewności :mrgreen:

Posted

Nie wiem, czy czegoś nie pokręciłem, ale czytałem, że w US-specu nawet po "wyłączeniu ręcznym" przy ustawieniu nawiewu na szybę lub nogi i szybę klima działa nadal - nie da się wyłączyć :roll: Ale to niech się właściciele tych modeli wypowiedzą może :idea:

Posted

Ehhh... czy amerykanie są na prawdę tak głupi, że trzeba im pozabierać wszystkie możliwości, żeby nic nie popsuli i się nie zabili? :roll:

Rafcio78, mam nadzieję, że plotka się nie potwierdzi mimo wszystko :mrgreen::lol:

Posted
Rafcio78, mam nadzieję, że plotka się nie potwierdzi mimo wszystko :mrgreen::lol:

Ale to nie plotka (mogłem coś pokręcić co najwyżej), zapytaj forumowicza elmo albo grzywaczewski :wink:

Posted

Powiem tak - na co dzień, przez cały dzień mam w biurze klimatyzację. Jak wsiadam do samochodu to już wcale nie mam ochoty jej włączać :?

A jako, że jestem mało chuchającym człowiekiem przednia szyba mi AŻ TAK nie paruje ;)

Posted

Zimą albo przy dużej wilgotności paruje. Wtedy klima bardzo pomaga. Ale podjedź do jakiegoś elektryka/elektronika na pewno jakoś zaradzi jak to duży problem :wink:

Posted

Krzysiek-wawa, wyczyść klimę, wymień filtr i nie panikuj ... mimo że już się upały skończyły, to klima się nadal przydaje właśnie do osuszania szyb (np. w czasie deszczu ...)

a przy okazji, taka rada (od mojego magika od klimy): po skończonej jeździe, dojeżdżając do domu wyłącz wcześniej klimę żeby wysuszyć parownik zanim wyłączysz nawiew (ja włączam na chwilę ogrzewanie) ... nie ma wilgoci = nie ma grzybów = nie ma nieprzyjemnego zapachu :wink:

Posted

W US-Specu, po włączeniu nawiewu na szybę, klima włącza się automatycznie bez podświetlenia diody.

Krzysiek-wawa, wyczyść klimę, wymień filtr i nie panikuj ... mimo że już się upały skończyły, to klima się nadal przydaje właśnie do osuszania szyb

Dokładnie. Poza tym trzeba ją od czasu do czasu odpalać nawet w zimie.

Posted

zaki79, wiem, że trzeba ją odpalac - to nie jest moje pierwsze auto, z klimatyzacją również ;)

Rafcio78, mówi się, że nadzieja matką... :mrgreen:

Posted

Przy klimatroniku w US Spcu można wyłączyć klimę przy ustawionym nawiewie na szybę (lub szyba/nogi).

Sprawdzane wielokrotnie.

Nie wiem jak w przypadku klimy manualnej, ale słyszałem, że się nie da.

Posted

Przy klimatroniku sie da. Przy manualnej nastawienie na dwie pozycje z pomaranczowa ikonka szyby przedniej zawsze uruchomi klimatyzacje. Ja jesli chce miec nawiew na szybe bez klimy, to ustawiam w pozycji na nogi i daje mocno wentylator :lol:

Osobiscie czesciej uzywam klimy do odparowywania szyb niz do chlodzenia. W naszej Imprezie szyby dosc mocno paruja (wymiana filtra nic nie wniosla, ten typ tak ma).

Co do pytania czy Amerykanie sa tacy glupi... w Focusie po ustawieniu nawiemu na szybe tez od razu wlacza sie klima. Mozna ja pozniej wylaczyc, ale przypominam o tym sobie jak juz zmarzne :roll:

Posted
Przy klimatroniku sie da.

Jak ją wyłączyć, kontrolka się przecież, przy tym ustawieniu nawiewu, nie świeci.

Posted

Kiedy przełączysz pokrętło na nawiew na szybę lub szybę/nogi to klima włączy się automatycznie.

Zapali się dioda w środku pokrętła.

Wtedy wystarczy wyłączyć klimę a nawiew pozostanie.

Zauważ, że nie będzie słychać załaczania się sprężarki.

Posted
Kiedy przełączysz pokrętło na nawiew na szybę lub szybę/nogi to klima włączy się automatycznie.

Zapali się dioda w środku pokrętła.

Tylko, że u mnie dioda się nie zapala a klima i tak pracuje. Można ją mimo to jakoś wyłączyć, czasami bym chciał :wink:

Posted

grzywaczewski, fakt, też miałem mondeo i klimatyzacja się włącza - ale różnica chociaż jest taka, że można ją wyłączyć.

No to niefajnie, no ale cóż... Trzeba z tym jakoś żyć :mrgreen:

Pomuk za pomoc rozdany...

Posted
Jak ją wyłączyć, kontrolka się przecież, przy tym ustawieniu nawiewu, nie świeci.

No nie świeci się, ale nawet w instrukcji jest napisane, że tak ma być :).

Posted

No nie świeci się, ale nawet w instrukcji jest napisane, że tak ma być :).

"Że tak ma być" i jest to wiem. Tutaj staram się dowiedzieć (chyba nie tylko ja) czy mimo to można tę klimę wyłączyć :?: Czasami przy tym ustawieniu nawiewu klima nie jest konieczna, a trochę silnik obciąża, szczególnie w jeździe miejskiej. :wink:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...