Gregorius Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Zauwazylem, ze przy jezdzie bez wcisnietego pedalu gazu np. jazda z gorki, wyswietlacz pokazuje chwilowe zuzycie paliwa na poziomie 2.0 l/100km, natomiast w nawigacji pokazywane zuzycie jezt rowne 0.0 l/100km. Ciekawi mnie skad ta roznica? Nawigacja jest fabryczna. Na dodatek srednie zuzycie paliwa jest identyczne, ale zawyzone o ok. 10% w stosunku do rzeczywistego. Czy jest mozliwosc kalibracji? W innych samochodach, ktorymi jezdzilem wskazania komputera przy takiej jezdzie zawsze byly rowne 0. Czemu w Subaru pokazuje 2.0 l/100? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_dz Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Witam, Wskazania chwilowego zużycia paliwa (podobnie średniego) jest zawsze wskazaniem zgrubnym z góry obarczonym pewnym błędem! Istotna kwestia jest także, to czy zjeżdżam z góry na biegu wraz z puszczoną nogą z gazu, czy też „wybijam samochód na luz”! pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregorius Posted September 9, 2010 Author Share Posted September 9, 2010 Witam, Wskazania chwilowego zużycia paliwa (podobnie średniego) jest zawsze wskazaniem zgrubnym z góry obarczonym pewnym błędem! Istotna kwestia jest także, to czy zjeżdżam z góry na biegu wraz z puszczoną nogą z gazu, czy też „wybijam samochód na luz”! pozdr Zdaje sobie sprawe, ze jest to wskazanie zgrubne, ale interesuje mnie dlaczego wskazania komputera na wyswietlaczu i nawigacji roznia sie od siebie i dlaczego w przypadku wyswietlacze jest to zawsze 2.0 l/100km. Wyjasniam, ze chodzi mi o jazde na biegu ze zdjeta noga z gazu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slw Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 U mnie w takim przypadku komputer pokazuje chwilowe zużycie 0,2 l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts