Jump to content

Podgrzewanie foteli - jak sprawdzić czy działa?

gourmet

Recommended Posts

Pacjent - Impreza GL z przeszczepionymi fotelami od Legasia (grzane). Podobno w fotelu jest termostat, który powyżej pewnej temp nie włączy/wyłączy grzanie, co ma zapobiec np. przepaleniu fotela lub ugotowaniu cojones. Jakkolwiek, przy obecnych temperaturach nie włącza się u mnie, stąd nie wiem, czy układ działa czy też nie, aczkolwiek diody na klawiszach świecą.

Prawda z termostatem, czy elektryk coś sobie ubzdurał? Ew. inny sposób na sprawdzenie działania?

Żeby tyłek zagrzał się mocno , potrzebna jest temperatura grubo powyżej 40 stopni. Wyczujesz na pewno nawet w lato. 8)

..... jesli nie poczujesz ciepła w miejscu tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę; to po chwili pownien pojawić się swąd palonej skóry :D

a tak poważniej w Legacy działa latem; w Toyotach nie bo jest właśnie jakaś blokada

podepnij miernik jesli posiadasz i sprawdź czy jest przepływ

jeśli nie to podjedź do pierwszego napotkanego elektryka i też pewnie sprawdzi za 5zł

Żeby tyłek zagrzał się mocno , potrzebna jest temperatura grubo powyżej 40 stopni. Wyczujesz na pewno nawet w lato. 8)

..... jesli nie poczujesz ciepła w miejscu tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę; to po chwili pownien pojawić się swąd palonej skóry :D

a tak poważniej w Legacy działa latem; w Toyotach nie bo jest właśnie jakaś blokada

podepnij miernik jesli posiadasz i sprawdź czy jest przepływ

jeśli nie to podjedź do pierwszego napotkanego elektryka i też pewnie sprawdzi za 5zł

właśnie sprawdzał, ale z powodu rzeczonego termostatu nie było pomiaru, ale nie wziął nawet 5 zł.

W forku działa i to raz sobie to włączyłem przypadkiem latem, zanim się pokapowałem to jakieś pół wiadra potu za mnie wyciekło :lol:
być może Foryś jest uboższy właśnie o termostat, który jest w wypasionym Legasiu :roll:

W forku działa i to raz sobie to włączyłem przypadkiem latem, zanim się pokapowałem to jakieś pół wiadra potu za mnie wyciekło :lol:
być może Foryś jest uboższy właśnie o termostat, który jest w wypasionym Legasiu :roll:

Mogę dodać, że w OBK grzeją nawet jak jest ciepło.

Co prawda sam nie sprawdzałem, ale po "włączeniu" fotela pasażera kobieta z prawie gołą d.. szybko zauwazyła różnicę (a to było latem w ciepły dzień).

Do wykonania szybkiego testu pozostaje ci więc:

a) ściągnąć spodnie i samemu sprawdzić

B) znaleźć kobietę które wykona test za ciebie

:)

Poniżej masz podany sposób sprawdzenia termistora :

thermseat.jpg

Ponadto w układzie podgrzewania siedzenia znajduje się przekaźnik SEAT HEATER RELAY,połączony z dwoma bezpiecznikami oraz osobny trzeci bezpiecznik na podświetlenie klawiszy, całość spieta jest wspólną masą i BODY INTEGRATED UNIT :) Jeżeli nie ma ciepełka sprawdzaj bezpieczniki i przekaźnik, bo prawdobodobieństwo, iż uszkodzone są obie maty jest bardzo małe.

• Upvote 1

• 3 weeks later...

cóż, elektryk zdemontował fotel i obydwie maty są padnięte, uratować może mnie tylko przeszczep zdrowych mat, przeszczep foteli zbyt drogi. Czy mata jest towarem handlowym, czy do zdobycia wyłącznie z fotelem?

cóż, elektryk zdemontował fotel i obydwie maty są padnięte, uratować może mnie tylko przeszczep zdrowych mat, przeszczep foteli zbyt drogi. Czy mata jest towarem handlowym, czy do zdobycia wyłącznie z fotelem?

Zgłoś się do forumowicza MaciekSubru w sprawie maty bez fotela.