Jump to content

Hamowanie silnikiem w aucie z turbina niszczy ja?

najman

Recommended Posts

Kolega mowil ze ten mechanik tlumaczyl to tak ze jak hamujesz silnikiem i masz 3tys obr to turbo pompuje tak jakbys dawal gazu przy 3tys i wtedy sie zurzywa

Olaboga, co za dyrdymały. Od kiedy to przy nodze zdjętej z gazu tj. przy zamkniętej przepustnicy turbo pompuje (pomijam samochody z ALS :twisted:)?

Kolega mowil ze ten mechanik tlumaczyl to tak ze jak hamujesz silnikiem i masz 3tys obr to turbo pompuje tak jakbys dawal gazu przy 3tys i wtedy sie zurzywa?? Tez pomyslalem ze to jakas paranoja ale wolalem tutaj napisac.

tak będzie przy kompresorze :idea: ale zużycia bym się nie spodziewał

tak będzie przy kompresorze

No tak, bo jest na pasku i teoretycznie zbijanie biegów, wiążące się ze wzrostem obrotów, może powodować jakieś tam dodatkowe zużycie. Natomiast też nie chce mi się wierzyć, by zużycie było jakieś znacznie większe - w końcu silnik pracuje, jest smarowanie, a więc jest to normalne użycie, a nie szybsze zużycie :roll:.

Wiem kiedy pompuje bp ja slychac ja swiszczy, nigdy nie slyszalem jej przy hamowaniu silnikiem. Nie wiem co to za spec ale powiem koledze zeby tam nie jezdzil. Nie jestem az takim znawca tematu dlatego dla pewnosci wolalem tu napisac. Dzieki za odp