Jump to content

STi - stabilizatory

Jabu

Recommended Posts

sprzedany :P ,mam kilka problemów, które mniemam wspólnie rozwiążemy...zacznijmy od stabilizatorów, co konkretnie zostało zamontowane i czy są do tego dedykowane łączniki? czy może standardowe są OK? Tylni stabilizator wydaje się za krótki przez co łącznik nie pracuje w pozycji pionowej tylko pod kątem 45 stopni. Pogięło je i totalnie zmasakrowało. Czy to norma?

sprzedany :P ,mam kilka problemów, które mniemam wspólnie rozwiążemy...zacznijmy od stabilizatorów, co konkretnie zostało zamontowane i czy są do tego dedykowane łączniki? czy może standardowe są OK? Tylni stabilizator wydaje się za krótki przez co łącznik nie pracuje w pozycji pionowej tylko pod kątem 45 stopni. Pogięło je i totalnie zmasakrowało. Czy to norma?

pytanie trzeba skierowac do firmy Carfit gdzie w/w stabilizator byl zamawiany i montowany.

Prośba do Modów aby przerzucić ten wątek do działu technicznego, pociągniemy temat tych stabilizatorów.

Póki co dostałem info, że Eibach robi ten sam tylni stabilizator do MY05 i MY06 STI. Whiteline już rozróżnia te dwa modele.

Wiadomo, że STI MY05 ma krótsze wahacze więc powinien mieć inny stabilizator. Czekamy aż Carfit się wypowie... :P

faktem jest że na stronie eibacha (fyrma zza wielkiej wody) dają ten sam stab dla modeli od 05 do 07. tylko czy MY05 dla US to jednoznaczny zapis?

ja mam w 06 zamontowany za wąski stab i chcę ustalić o co chodzi :shock:

-- 31 sie 2010, o 17:45 --

Wiadomo, że STI MY05 ma krótsze wahacze więc powinien mieć inny stabilizator. Czekamy aż Carfit się wypowie... :P

a nie MY04? bo MY05 mialo juz szerszy rozstaw tylnych kol

może i to być! nie mam pojęcia. na tą chwilę mocno kluczę... :mrgreen:

-- 31 sie 2010, o 18:30 --

OK, to już prawie pewne - MY04 ma inny stab i MY05-MY07 ma inny. U mnie zamontowano MY04, czyli zły. :twisted: Dzięki GRAF

na stronie producenta pasuja do 01-05 , a w realu nieco inaczej

Podobno da się przystosować amorki z 5x100 do 5x114,3. Pogadaj z emotorsportem.

znaczy eibach to kibel

Nie wiem jak ze stabilizatorami, ale sprężyny mają git 8)

dzięki dla Moda za przeniesienie wątku :)

wygląda więc na to, że Eibach obskakuje jednym typem stabilizatora modele 04 i 05-07 a przecież powinny być inne. Konsekwencją jest zła pozycja pracy łączników co przekłada się na ich żywotność i efektywność pracy stabilizatora...przesiadam się na Whiteline 8)

-- 3 wrz 2010, o 20:55 --

img0136g.jpg

Eibach by Carfit :P

eee ośmielę się zwrócić uwagę że chyba to nie stabilizator jest do dupy tylko jego łączniki,dolna gałka powinna chyba wchodzić od prawej strony a górna tak jak jest,może tu był problem,ktoś użył dobrego staba tylko złego łącznika?

Do rocznika 05 wzwyż łączniki mają główki skierowane w jedną stronę. Stabilizator jest za krótki do tego modelu samochodu po prostu.

Według Eibach stabilizator jest OK. Rozmawiałem z Eibach UK, ponieważ InterCars i Prince niestety nie byli w stanie nic sensownego powiedzieć :roll:

Problem w łacznikach. Padł pomysł aby na tył wrzucić łączniki takie same jak idą na przód.

Twoja uwaga nie jest słuszna.

W STI wystepują 2 rodzaje łączników albo przegubowe z 2 główkami skierowanymi w jedną stronę, albo w kształcie litery C.

Żaden nie rozwiąże problemu. Rozwiązanie z łącznikami przegubowymi z główkami przeciwstawnymi pozwoli rozwiązać problem w tym konkretnie samochodzie tj krzywionych łaczników, gdyż oryginalne uległy uszkodzeniu od pracy w nienaturalnej pozycji, nie zmienia to faktu iż stabilizator jest zwyczajnie za krótki bo jest dedykowany do starszych modeli.

Twoja uwaga nie jest słuszna.

W STI wystepują 2 rodzaje łączników albo przegubowe z 2 główkami skierowanymi w jedną stronę, albo w kształcie litery C.

Żaden nie rozwiąże problemu. Rozwiązanie z łącznikami przegubowymi z główkami przeciwstawnymi pozwoli rozwiązać problem w tym konkretnie samochodzie tj krzywionych łaczników, gdyż oryginalne uległy uszkodzeniu od pracy w nienaturalnej pozycji, nie zmienia to faktu iż stabilizator jest zwyczajnie za krótki bo jest dedykowany do starszych modeli.

moze dlatego ze stabilizator jest rowniez nie oryginalny... :roll: chyba laczniki z postu wyzej maja jakies zastosownie.....

chyba do "rozowego" stab. STi... pewnie tez wystepuje jeden do obydwu modeli i stad te laczniki.

poza tym z doswiadczenia wiem ze kazdy mocniejszy stab. i ori laczniki to nie jest dobry pomysl :mrgreen:

u siebie polalmalem ze cztery :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ale cos za cos :D

Oto oficjalna odpowiedź od Eibacha:

"Sorry for the delay with this. I have just heard back from our technical department and we have never produced a kit for the 2006 STI, so the previous owner of your vehicle musty have fitted one from an earlier model, which would explain why it does not fit correctly. Unfortunately I cannot offer you an alternative, but I hope this resolves your issue."

Myślę, że to wszystko wyjaśnia. :twisted:

Bartezz prośba o dowód zakupu na priva, trzeba reklamować ten towar.