Jump to content

Parkowanie z automaten na pochyłym terenie

Kario

Recommended Posts

Mam legacy 3.0 + automat. Kiedy parkuje na nawet lekko pochyłym terenie i wrzucam na P, to później czasem przy przełączaniu z P na inny tryb jest opór przy przesunięciu dźwigni zmiany biegów a później uderzenie i szarpniecie. Dzieje się to tak 50/50 przypadków.

Wygląda na to, że blokada skrzyni się klinuje i później skrzynia ma problem z odblokowaniem się. Dzieje się tak chyba dlatego, że po puszczeniu hamulca (z zaciśniętym ręcznym) auto przemieszcza się jeszcze parę centymetrów opierając się na skrzyni.

To normalne, nie potrafię się tym posługiwać czy może mam się zacząć martwić ?

Też mi się to czasem zdarzało. Może mocniej zaciągaj hamulec ręczny zaraz przed wrzuceniem na ' P '.

Jeśli hamulec jest w pełni sprawny auto nie ma prawa się poruszyć.

Parkując na pochyłym terenie lub podjeździe staraj się mieć auto tak ustawione żeby przód był wyżej (tak mam narysowane w instrukcji obsługi).

Dzięki za odpowiedz. Po zaciągnięciu ręcznego auto się trochę przemieszcza. Mailem tak samo w poprzednim subaru. Wynika to z chyba z tego, ze zacisk hamulca się przemieszcza ma pływające mocowanie.

ręczny nie ma nic wspólnego z zaciskami, bo jest w tarczobębnie w środku. szarpnięcie w skrzyni przy zrzucaniu na luz czy na D może byc wynikiem napięcia całego napędu podczas postoju z górki, wszystkie luzy i gumy w przeniesieniu napędu i w zawieszeniu są ,,ponapinane" poprzez połączenie z zablokowana na P skrzynią i po zrzuceniu z P wszystko jakby ,,odpuszcza" i to może powodować wyczuwalny stuk

mam to samo w moim legacy jak zostawiam go na P pod wzniesieniem ale jak ręczny zaciągnę to wtedy efekt jest o wiele słabszy, tylko coś mi słabo ostatnio trzyma i chyba regulacja potrzebna

Idealnie by było, gdyby się całkowicie opierał na hamulcu ręcznym a nie na skrzyni. Mam wrażenie, ze przy zwalaniu z P uderzenie jest na tyle silne, że coś może się po prostu uszkodzić.

Kiedy zaciągam nawet mocno ręczny auto zawsze stacza się jeszcze trochę. Gdzieś po zaciągnięciu ręcznego jeszcze kasuje się lub lub poddaje się jakaś guma.

dzisiaj odwiedziłem mego mechanika naświetliłem mu problem szybka regulacja ręcznego i już zrobione, mały test auto zostawiam na P pod wzniesieniem i ze wzniesienia wtedy ręczny i już nie ma naprężeń, mechanik powiedział że tak się dzieje jak bez ręcznego zostawia się samochód i to jest normalną koleją rzeczy

• 2 weeks later...

Witam

Dodam tylko tyle, że przy parkowaniu na pochyłym terenie najlepiej jest trzymać nożny - zaciągnąć ręczny - dać na N - puścić nożny i dopiero P. Codziennie tak robiłem bo miałem Lexusa w automacie i mocno pochylony podjazd ;)