Jump to content

Wymiana osłony przegubu

michal71

Recommended Posts

Witam,

Pękła mi osłona przegubu wewnętrznego przedniej lewej półosi. Jutro mam mieć graty i moje pytanie czy duzo z tym roboty?

Lepiej wyjąć półośkę ze zwrotnicą czy zostawic zwrotnicę przykreconą do wachacza i odkręcać nakretke na półosi?

Łatwo wyłazi półośka ze skrzyni? Duzo oleju wyleci ze skrzyni?

Jakie moge napotkac problemy jeszcze?

Pzdr

Robiłem to kiedyś, a właściwie warsztat robił.Jak pamiętam to wyciągali zwrotnicę z wahacza i już było pole manewru na wyciągnięcie półosi. Nie było wtedy z niczym większych problemów. Oprócz tego że nowa osłona nie pasowała :P . Olej też nie wycieknie. Jednak jeżeli nie masz swojego warsztatu to chyba lepiej udać się do jakiegokolwiek mechanika bo: podnośnik jednak mocno ułatwia sprawę, do wyciągnięcia zwrotnicy z wahacza potrzebny jest specjalny ściągacz, no i za taką robotę weźmie grosze.

Witam,

Pękła mi osłona przegubu wewnętrznego przedniej lewej półosi. Jutro mam mieć graty i moje pytanie czy duzo z tym roboty?

Lepiej wyjąć półośkę ze zwrotnicą czy zostawic zwrotnicę przykreconą do wachacza i odkręcać nakretke na półosi?

Łatwo wyłazi półośka ze skrzyni? Duzo oleju wyleci ze skrzyni?

Jakie moge napotkac problemy jeszcze?

Pzdr

Robiłem to u siebie w GT-ku.

15 min dla wprawnego mechanika. 8)

ja też właśnie zobaczyłem, że mi poszła osłona ehh :( i nie wiem czy wymieniać gumę czy poprostu jak padnie kupić jakąś używkę :P guma do my00 to pewnie w sklepie mówić, że do WRXa ? bo pewnie znów coś będzie nie pasowało

jak długo wytrzyma półoś ( jest pęknięta w jednym miejscu - rozdzieliła się na 2 części ) ? czy nawet już teraz za późno ?

Ja zamówiłem graty w ASO Subaru. Oczywiście na miejscu nie mieli :D ale pozytywnie zaskoczyła mnie cena - 45 zł plus opaski i nakretka na półoś.

jak długo wytrzyma półoś ( jest pęknięta w jednym miejscu - rozdzieliła się na 2 części ) ? czy nawet już teraz za późno ?

imo lepiej wymieniać pękniętą osłone jak najszybciej, chyba że już długo jeździsz bez osłony i przegub już szlak trafił :)

Ja zamówiłem graty w ASO Subaru. Oczywiście na miejscu nie mieli :D

Rzadko które ASO trzyma części do ponad 10 letnich samochodów na półce (choć jedno takie ASO znam 8) ).

już szlak trafił :)

Jaki kolor tego szlaku? :mrgreen: :wink: :P

ja też właśnie zobaczyłem, że mi poszła osłona ehh :( i nie wiem czy wymieniać gumę czy poprostu jak padnie kupić jakąś używkę :P guma do my00 to pewnie w sklepie mówić, że do WRXa ? bo pewnie znów coś będzie nie pasowało

Ravo :arrow: PW.

Wczoraj wymieniłem osłone. Po odkręceniu nakrętki półosi poszło z górki :D (podczas walki poległa przedłużka 1/2 cala). Generalnie 1-1,5 h spokojnej roboty na płaskim podjeździe - bez kanału. Z kanałem/podnośnikem było by prędzej.