Jump to content

Ciśnienie w oponach

pawlaswrc

Recommended Posts

Założyłem na lato 18 cali 225/40, i moje pytanie brzmi: jakie ciśnienie napompować do normalnej jazdy codziennej? Narazie zrobiłem 2,5 ale mam watpliwości czy to trochę nie za dużo?

Też kiedyś pytałem dokładnie o to samo i nie uzyskałem odpowiedzi :P

Więc walę 2.3 przód i 2.2 tył - tak zaleca tabliczka w przypadku 17" i jest ok.

Nie testowałem innych ustawień.

Pamiętam, że jak przez chwilę jeździłem w takiej konfiguracji (225/40R18), to sobie przeskalowałem dalej to co na słupku jest dla 16" i 17". Nie pamiętam już dokładnie ile mi wyszło, ale siłą rzeczy trochę więcej niż dla 215/45R17.

• 11 months later...
Pamiętam, że jak przez chwilę jeździłem w takiej konfiguracji (225/40R18), to sobie przeskalowałem dalej to co na słupku jest dla 16" i 17". Nie pamiętam już dokładnie ile mi wyszło, ale siłą rzeczy trochę więcej niż dla 215/45R17.

W przypadku 18-tek warto walnąć minimum 2,5 bara. Inaczej będzie zbyt miękko...

• 2 months later...

potrzebuję możliwie pogorszyć przyczepność wszystkich kół, bo coś nie chce za często padać deszcz

w innych autach sposób był prosty: 3-3,5bar; ale w imprezach kumpli widziałem, że również zbyt niskie ciśnienie pogarszało przyczepność

opony to zimówki 205/50R16 z bieżnikiem na 1-2mm (na równi ze wskaźnikami zużycia)

pozostaje napompować 3,5bar czy może upuścić do 1,9-2bar?

Ja mam felgi 18"x7", opony 215/40 Yokohama S.Drive

- przód 2,6

- tył 2,1

Przód poniżej 2,6 wyglądał jakby było za mało powietrza. Mierzyłem nawet odległość felgi od podłoża i starałem się, żeby tył i przód miał w miarę podobną... Tak sobie wymyśliłem, co by była ta sama powierzchnia styku wszystkich opon z podłożem. Przy przodzie powyżej 2,7 maska "podskakuję" już przy parkingowych prędkościach, a mam zamontowane aerocatch'e.

Z kolei tył powyżej 2,2 - auto wyjeżdżało tyłem na zakrętach...

Yoko S.Drive mają wzmacniane boki. Myślę, że nie ma uniwersalnego rozwiązania...

kurde każdy wulkanizator mi mówi, że do moich 18/40/225 trzeba 2,5 lub 3.0 dmuchać!!!!

bo te gumy tak maja ...

czy to prawda?

carfit help..

kurde każdy wulkanizator mi mówi, że do moich 18/40/225 trzeba 2,5 lub 3.0 dmuchać!!!!

bo te gumy tak maja ...

czy to prawda?

carfit help..

to samo chcą z takimi gumami robić i u mnie - ciśnienie w takiej gumie powinno byc na poziomie 2,2-2,3 - nadmuchasz więcej, na zimno - to po rozprężeniu dopiero jest sieczka w oponie i auto skacze po drodze.

-- 16 lip 2011, o 10:29 --

- przód 2,6

- tył 2,1

nie za duża rozbieżność dla centralnego dyferencjału? na zdrowie to mu to z całą pewnością nie wychodzi...

Też kiedyś pytałem dokładnie o to samo i nie uzyskałem odpowiedzi :P

Więc walę 2.3 przód i 2.2 tył - tak zaleca tabliczka w przypadku 17" i jest ok.

Nie testowałem innych ustawień.

Do 18" napewno trzeba trochę więcej. a ile dokładnie to mysiałbyś potestować ale nie bałbym się raczej tych 2.5 atm. próbuj też o 0.1 mniej lub więcej i patrz na efekty (tylko rób to w ten sam dzień i na tak samo rozgrzanej gumie, coby przekłamań nie było w odczuciach.

Ja u sibie w Focusie na 205/50/16 (bardzo twarda opona) mam wytestowane na 2,3. powyżej robi się śliska. Po jazdach na Rakietowej gdy gumy porządnie się rozgrzały to ciśnienie wzrosło do ok 3.5.

także musisz testować i znaleźć optimum.

- przód 2,6

- tył 2,1

strasznie duża różnica... wydaje mi się że na tyle masz stanowczo za mało do tak niskiego profilu... sprawdzałeś może taką konfigurację:

przód 2.5 tył 2.3 ?

czy tył dalej uciekałby tak samo

• 2 years later...