tyca Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Witam Prosze o wasze opinie i podpowiedzi jak odłączyć ABS w GTku my00 i czy odłączanie tedo układu na pojeżdzawki i inne imprezy jest sensowne? Czy takie chwilowe odłączanie nie uszkodzi ABSu i czy wogóle da sie go odłączać? Czy hamowanie lewą nogą też może jakoś wypływać na włączanie ABSu/uszkodzenie ABSu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adaś Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 bezpiecznik się wyciąga. Można tez dorobić odpowiedni wyłącznik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyca Posted May 12, 2010 Author Share Posted May 12, 2010 A który konkretnie?? któryś w komorze silnika czy w kabinie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
the.wolf Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 jeden z bezpiecznikow ktore sa po lewej stronie kierownicy. Wyjmujac klapke (mini schowek) bedziesz mial na nim opis wszystkich bezpiecznikow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypis Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 na tranengu saxofonem przez abs rozwalilismy auto....w zakrecie zdurniał i sie wyłaczył ....efekt taki ze zablokowało tylnie koła i bok został na betonowym słupku.... A w impreze 2 razy przez dziury i wariacje abs-u skasował bym komuś dupę,.... Od tego czasu w wszystkich autach powyciągałem bezpieczniki abs i robie co ja chce a nie kom... ps jak kolega pisal po lewej stronie bezpiecznik opisany na klapce jako abs wyciagnij go. efekt uboczny świecaca lampa Abs.....jak chcesz tez ja wyciagnij i jezdzisz bezstresowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Tylko pamiętaj, że jak masz ABS to nie masz korektora siły hamowania, bo tym zajmuje się ABS. więc jak go wyłączysz, to może się zdarzyć, że odciążony tył będzie się szybciej blokował, co łatwo można naprawić przez "lepsze" klocki na przedniej osi i "zwykłe" z tyłu :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Na codzien mam wylaczony ABS, nie dostrzegam efektu braku korektora. Balans hamulocow jest jak najbardziej poprawny. Ale moja impreza jest moze poprostu starsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyca Posted May 13, 2010 Author Share Posted May 13, 2010 ok dzieki panowie za podpowiedzi. Ja włąśnie tez nie lubie jak komp sterujre hamulcami a nie ja. Daltego zrobie czary z bezpiecznikiem tak jak mówiliście. Cypis zgadza sie mnie włąśnie na jednym z upalanku abs strasznie zaskoczył i bym zaliczył plener bo na dziórach sie włączył ABS i nie hamował tak jak powinien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted May 13, 2010 Share Posted May 13, 2010 Przy upalaniu na slicku na równiej nawierzchni asfaltowej typu tor ABS jest z kolei potrzebny, bo jak zblokujesz slicki to nadają się na śmietnik i się robi droga impreza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts