Wiatrak Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Hej, sami wymieniacie olej czy jeździcie do warsztatu? Mam dość ciągłego przelewania i partactwa w tym zakresie. Pomyślałem, że przecież można by szybko zmienić olej jak w warsztacie, poprzez wyssanie, np. dużą "strzykawką" z pompki do piłki z nałożoną na koniec rurką do spuszczania wina? Co Wy na to? A wymiana filtra to przecież pikuś... Zresztą widzę, że na allegro można gotową strzykawkę kupić o pojemności 500 ml za 30 zł.... Chyba, że ten warsztatowy wysysacz oleju wysysa do sucha z wielkim ciśnieniem i dlatego nie jest to pikuś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Pomysł z serii tych nieco rozbrajających - nigdy nie "wyśsiesz" dokładnie. Jak nie masz zglebionego Forka (w sensie nieseryjnego zawiasu), to spokojnie możesz zlać olej poprzez korek spustowy do kuwety na przykład, bez konieczności wjeżdzania na podnośnik. Co później z tym olejem zrobisz to już tylko kwestia Twojej etyki ;-) Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted May 7, 2010 Author Share Posted May 7, 2010 Pomysł z serii tych nieco rozbrajających - nigdy nie "wyśsiesz" dokładnie. Jak nie masz zglebionego Forka (w sensie nieseryjnego zawiasu), to spokojnie możesz zlać olej poprzez korek spustowy do kuwety na przykład, bez konieczności wjeżdzania na podnośnik. Co później z tym olejem zrobisz to już tylko kwestia Twojej etyki ;-) Pozdrawiam Grzegorz Tak, ale korek spustowy się wyrabia i też uszczelka, wysysanie jest lepsze i szybsze moim zdaniem.... Czy przez bagnet nie można wyssać oleju? Ile może zostać starego, 50 ml? Pewnie tyle samo zostaje poprzez wymianę "profesjonalnie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 wysysanie jest lepsze i szybsze moim zdaniem.... Czy przez bagnet nie można wyssać oleju? Ile może zostać starego, 50 ml? Pewnie tyle samo zostaje poprzez wymianę "profesjonalnie". Moim zdaniem "nie" ale niech każdy pozostanie przy swoim. Uszczelkę wymieniasz każdorazową na nową (koszt żaden), nie słyszałem żeby się komuś wyrobił korek, mi, przynajmniej, po przejechaniu już ponad 200.000 km z pewnością nie. Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropkowicz Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 takie coś sobie kup jak Ci się uszczelka wyrabia: http://www.quickoildrainvalve.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVAN Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Nie chodzi o to, że zostaję sam olej ale syf , który gromadzi sie w misce. Ja też odradzam taką technikę wymiany oleju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Ja kiedys probowalem wyssac strzykawka nadmiar oleju, meka niesamowita, nie wyobrazam sobie jak bym mial wyciagnac te 4 litry z silnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted May 7, 2010 Author Share Posted May 7, 2010 Ja kiedys probowalem wyssac strzykawka nadmiar oleju, meka niesamowita, nie wyobrazam sobie jak bym mial wyciagnac te 4 litry z silnika. Na 4 razy strzykawką po 1000 ml, są takie za 30 zł... Stąd mój topic... A ten syf, tu pytanie do przedpiscy, wyciągany jest wysysarką w warsztacie? Tak zmieniam olej od kilku lat i silnik ciągle jak nowy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVAN Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Ja kiedys probowalem wyssac strzykawka nadmiar oleju, meka niesamowita, nie wyobrazam sobie jak bym mial wyciagnac te 4 litry z silnika. Na 4 razy strzykawką po 1000 ml, są takie za 30 zł... Stąd mój topic... A ten syf, tu pytanie do przedpiscy, wyciągany jest wysysarką w warsztacie? Tak zmieniam olej od kilku lat i silnik ciągle jak nowy... Nigdy strzykawa nie wyciągnie wszystkiego- takie moje zdanie. Musiałoby chyba byc takie ciśnienie, że razem z olejem jeszcze uszczelki by wciągało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Istreed Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Nie wiem jak w forku, ale ostatnio kumpel mi z ibizy wysysarką wyciągał, to gdzieś tak 0.5 więcej zebrał niż z korka. Tyle że tam trochę inne warunki są no i filtr na wkładkę od góry :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabler Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Jak często wymienia się olej? Koszt wymiany 20-30zł lub gratis w miejscu zakupu oleju. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Dokładnie tak. I nie ma problemu "co ja zrobię z wiadrem oleju". Wystarczy mi, że mam całą półkę opakowań z resztkami olejów na dolewki i nie mam co z tym zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzioba Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 Malo tego ze wyssac sie nie da tak jak powinno to jeszcze w dodatku korek spustowy jest magnetyczny i zbiera czasteczki. Widac po nim jak w winie stan twojego silnika. W kraju zabojadow byly kiedys na selfach takie wysysarki ale odbiegli od tego z jakich powodow. Jak ktos nie chce miec smaru za paznokciami to to najlepiej komus to zlecic (jak ze wszystkim). Metodzie warsztatowych wysysarek jestem przeciwny, to obecna moda(tania). Nawet na motorowkach z in-board gdzie nie ma innej mozliwosci wymiany oleju stosuje sie plukanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cypis Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 co do uszczelki wymiana każdorazowo przy wymianie oleju wg faktury z 4wymiaru koszt 8zl (w sklepie jak zmierzysz chyba 1zl -ps niezła przebitka.....) Lepiej wymienić przez spuszczenie oleju i tak tez w autoryzowanych stacjach robia, wysysanie jest poprostu szybsze i nie ubabrasz sie i niby wyglada bardziej profi.....z tego wzgledu tak popularne!!! Korek raczej sie nie wyrobi chyba ze masz nadmiar siły i poukrecasz gwinty. Ja wole zrobić to samemu bo mam warunki do tego a przy okazji jest rutynowa kontrola stanu pod samochodem czy cos nie cieknie nie pękła itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdaSch Posted May 10, 2010 Share Posted May 10, 2010 zostałem zastrzelony :shock: :? warto oglądnąć tu nie chodzi o sam olej http://video.google.com/videoplay?docid ... 230207789# Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts