Jump to content

Sterowanie radiem w kierownicy RA HID 2008

attylla

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Mam nadzieje, że będziecie w stanie mi jakoś doradzić

Samochód to Legacy 2.0 RA HID 2008 od SIP a więc wersja ze zmieniarką i tempomatem w kierownicy ale bez sterowania radiem.

W miejscu gdzie w Outbacku miałem sterowanie radiem w kierownicy jest srebrna zaślepka.

Pytanie czy można w jakiś (racjonalny) sposób dołożyć moduł sterowania radiem? Czy to jest kwestia jedynie braku przycisków sterujących czy też brakuje tam wiązki i wszystkiego co potrzebne aby to zadziałało?

Co trzeba dokupić/zrobić i ile taka przeróbka może kosztować?

Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

muka okazuje sie ze problem jednak trywialny nie jest.

Po konsultacjach z jednym z mala ASO ktore "sie zna i zna temat" okazuje sie ze:

W tym samym samochodzie z tego samego rocznika i wersji w jednych sie da w innych nie

Podobno sa rozne wtyczki modulu sterowania w kierownicy

Podobno nawet w przypadkach gdy gniazdo konektora/wtyczka jest takie jak byc powinno w niektorych wiazkach brak przewodu przekazujacego syglal sterowania do radia

Jedynym rozwiazaniem okazuje sie koniecznosc "organoleptycznego" zdjecia poduszki i sprawdzenia.

Tu troche mnie FHI zaskoczylo ze posuneli sie az to takiego stopnia komplikacji tematu.

Musze za to pochwalic serwis ASO A.K ze maja modul sterowania na miejscu i diagnoze zrobia mi szybko i ponoc bezplatnie. Ameryka :-)

Zeby ktos kto ma taki prosty problem nie musial sie zmagac tak jak ja napisze jaki rezultat sprawdzenia bedzie w moim przypadku.

Mam samochod od SIP i w masowo sprzedawanej wersji takze pewnie wiecej ludzi moze miec teoretycznie taki problem da sie czy nie

Pozdrawiam

No to nieżle :twisted:

jak montowali mi alarm w jednym z warszawskich ASO to powiedzieli ,że nie ma żadnego problemu ii juz nawet miałem zamówić bez zaglądania moduł ,ale się wstrzymałem :idea: .

Swoją drogą to ciekawe co by się stało gdybym zamówił po czym okazało by się ,że nie pasuje... (chyba wiem :cry: )

No to nieżle :twisted:

Ostatecznie nie było aż tak źle i wszystko dobrze się skończyło.

Nie wiem na ile historie o komplikacjach po stronie FHI są prawdziwe (nie chce bynajmniej podważać tych opinii) ale do mojego Legacy 2.0RA HID prod. 2007 MY 2008 z fabrycznym radiem ze zmieniarką bez problemu dało się ów moduł zamontować i wszystko działa bez zarzutu.

Niestety mało które ASO ma w tym temacie jakiekolwiek doświadczenie lub choćby rozeznanie. Podziękowania dla ASO A.K.