Jump to content

Wysokie obroty biegu jałowego przy jeździe w korku

socko

Recommended Posts

Przy długotrwałej jeździe w korku w moim WRXie 2.0 wzrastają obroty biegu jałowego. Tzn. normalne obroty biegu jałowego to ok 700-800 obr/min. Po jeździe w korku z ciąglym podjeżdżaniem obroty zaczynają wzrastać, gdy jest ciepło (tak jak dziś) wzrastają nawet do 2500 obr/min!! Temperatura silnika wg wskaźnika utrzymuje się w normie (tzn w połowie skali). Po przegonieniu go w trasie (czyli po schłodzeniu komory silnika) wszystko wraca do normy.

Co to może być? Czy ten typ tak ma (w co nie wierzę)?

Najlepiej podjedź do kogoś na diagnostykę, ale spróbuj najpierw podmienić przepływomierz , może być też czujnik temp. silnika , lub wężyk , który pod wpływem temp rozszerza sie i zwieksza sie nieszczelność, generalnie sporo rzeczy

Dzięki. Jestem już umówiony na duży serwis we wtorek, przy okazji niech zrobią diagnostykę. Po prostu chciałem się wstępnie dowiedzieć, czego mniej więcej mogę sie spodziewać. Ale masz rację, to może być wiele rzeczy.

socko- też tak miałem niedawno- sprawdź linkę gazu. U mnie była za bardzo napięta i w korku też nie chciał czasami schodzić poniżej 1,5- 2 tys. obrotów. Po wyregulowaniu jest już wszystko ok :).