Jump to content

Pomoc w zakupie Subaru Forester

Guest stewart123

Recommended Posts

Guest stewart123

Witam. Przymierzam się do zakupu subaru forestera 2,0 125 km 2000/2001 r. Chciałbym uzyskać pomocy tj:

1. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego auta.

2. Jaka jest prawda o eksploatacji tego samochodu. Wiele razy spotkałem się z opinią, że wymiana rozrządu to koszt ok 2000 zł. Po sprawdzeniu cen w jednym ze sklepów motoryzacyjnych okazało się, że to koszt 650 zł (nie wiem, możeta osoba miała na myśli service).

3. Zainteresowany jestem założeniem instalacji LPG- jaką polecacie ( wiem, że parę osób jest przeciwnych zakładaniu lpg i to zwłaszcza właścicieli subaru ale ja myślę o ekonomicznej jeździe. Potrzebuję samochodu który zawsze dojedzie do celu bez żadnej awarii a takie właśnie jest subaru ).

Dzięki.

Do witania się jest osobny wątek, ale WITAMY 8)

AD 1. Na wszystko co w przypadku zakupu innych aut , plus:

* stan tylnych amortyzatorów (wymiana samopoziomujących jest kosztowna)

*stan sprzęgła (z wiadomych powodów zużywa się szybciej niż w ośkach)

*stan napędu, poprzez ruszenie powoli na maxymalnie skręconych kołach, jeśli pojawią się jakieś podejrzane dźwięki, powinno nas to podobno zmartwić :wink:

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy na szybko :roll: Może ktoś coś dorzuci.

AD.2 Nie liczyłbym na cenę elementów rozrządu + wymiany za mniej niż 1000 zł (z tego co wyczytałem na forum). Jest o tym wątek. Zapewne okolice 1000 PLN to minimum w warunkach "garażowych"...

AD.3 Foresterek z porządną instalacją LPG śmiga aż miło. O tym też jest ogrommniaśny wątek . Ogólnie częściej poleca się użytkownika jako niż poszczególne instalacje :) pod czym się uroczyście podpisuję :)