lola Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Witajcie, Szukam małego pięciodrzwiowego autka 4x4 i poważnie myślę o zakupie Justy 2. Jeśli mówię znajomym, że chcę takie autko, straszą mnie, że zeżrą mnie koszty utrzymania/napraw. Poczytałem trochę forum i nie widziałem, aby ktoś zgłaszał taki problem. Mimo wszystko proszę Was o opinie na podstawie Waszego doświadczenia, czy koszty utrzymania Justy 2 jakoś szczególnie przewyższają koszty dla innych, podobnych wielkością samochodów? Jedyne z czym na razie się spotkałem, to wyższy współczynnik przy wyliczaniu składki OC w Allianz, ale to przecież nie problem, bo nie ma obowiązku brać OC w Allianz. Pozdrawiam, Ł.O. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Lola zmień znajomych A na poważnie to jest nie dające się zabić autko do tego dosyć ekonomiczne, ja mam 240000 przebiegu i większość częsci ekspoatacyjnych wytrzymało ponad 200k a wiele mam jeszcze fabrycznych 8) Znajomym powiedz że to jest tak naprawdę suzuki swift 4WD to może się uspokoją :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lola Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 Łatwiej zmienić auto niż dobrych znajomych - kupiłem Justy (od tutejszego forumowicza) i czas pokaże, kto miał rację . Pozdrawiam, Ł.O. Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzar105 Posted June 27, 2010 Share Posted June 27, 2010 Koszty utrzymania nie zależą w główniej mierze od marki, czy modelu, ale od daty produkcji. Japońce z podobnych okresów podobnie kosztują. Chyba, że są to jakieś supperduper wersje w pojedynczych szt w skali kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pchelek Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 czy w klasie tych mniejszych samochodow warto je kupic czy cena odzwierciedla jakosc zona mysli o nowym samochodzie [ma 9 lat corse] ja mam impreze combi 2,0 i jestem baaaaaaardzo zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
lola Posted October 31, 2010 Author Share Posted October 31, 2010 czy w klasie tych mniejszych samochodow warto je kupicczy cena odzwierciedla jakosc zona mysli o nowym samochodzie [ma 9 lat corse] ja mam impreze combi 2,0 i jestem baaaaaaardzo zadowolony Trudno mi wypowiadać się o stosunku cena/jakość w sytuacji, gdy jeżdżę autkiem pół roku, ale jak do tej pory poza eksploatacją (oleje/filtry) Justysia nie wymagała wkładu finansowego. Co prawda chyba tylne łożysko zaczyna się odzywać, ale w 14-letnim aucie to może się zdarzyć. Co mnie negatywnie zaskoczyło to spalanie (~7,5l/100km), co pozytywnie, to tańsze OC w mBanku w porównaniu do mojego poprzedniego auta. Pozdrawiam, Ł.O. Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzar105 Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 Co mnie negatywnie zaskoczyło to spalanie (~7,5l/100km) Uważam, że to nie jest złe spalanie jak na silnik 1.2 lub 1.3 . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trolololo Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 ja uzyskałem najniższe spalanie na poziomie ok 6l/100km w ex-moim 125 konnym C2 VTS :roll: przy upalaniu mialem ok 12l/100km a normalnej jezdzie to bylo 7,5l-9l/100km Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzar105 Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 ja uzyskałem najniższe spalanie na poziomie ok 6l/100km w ex-moim 125 konnym C2 VTS :roll: przy upalaniu mialem ok 12l/100km a normalnej jezdzie to bylo 7,5l-9l/100km Nie ma co tego porównywać, ponieważ w C2 jest dużo nowszy silnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trolololo Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 w sumie racja, jaki rocznik tego Justy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lola Posted October 31, 2010 Author Share Posted October 31, 2010 w sumie racja, jaki rocznik tego Justy ? Mojego? Zgodnie z opisem 1996. Zgodnie, z tym co w moim poście, ma 14 lat . Pozdrawiam, Ł.O. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts