Jump to content

Justy - koszty utrzymania/napraw

lola

Recommended Posts

Witajcie,

Szukam małego pięciodrzwiowego autka 4x4 i poważnie myślę o zakupie Justy 2. Jeśli mówię znajomym, że chcę takie autko, straszą mnie, że zeżrą mnie koszty utrzymania/napraw. Poczytałem trochę forum i nie widziałem, aby ktoś zgłaszał taki problem. Mimo wszystko proszę Was o opinie na podstawie Waszego doświadczenia, czy koszty utrzymania Justy 2 jakoś szczególnie przewyższają koszty dla innych, podobnych wielkością samochodów?

Jedyne z czym na razie się spotkałem, to wyższy współczynnik przy wyliczaniu składki OC w Allianz, ale to przecież nie problem, bo nie ma obowiązku brać OC w Allianz.

Pozdrawiam,

Ł.O.

Lola zmień znajomych :mrgreen:

A na poważnie to jest nie dające się zabić autko do tego dosyć ekonomiczne, ja mam 240000 przebiegu i większość częsci ekspoatacyjnych wytrzymało ponad 200k a wiele mam jeszcze fabrycznych 8)

Znajomym powiedz że to jest tak naprawdę suzuki swift 4WD to może się uspokoją :wink:

Łatwiej zmienić auto niż dobrych znajomych - kupiłem Justy (od tutejszego forumowicza) i czas pokaże, kto miał rację :).

Pozdrawiam,

Ł.O.

• 2 months later...

Koszty utrzymania nie zależą w główniej mierze od marki, czy modelu, ale od daty produkcji. Japońce z podobnych okresów podobnie kosztują. Chyba, że są to jakieś supperduper wersje w pojedynczych szt w skali kraju.

• 4 months later...
czy w klasie tych mniejszych samochodow warto je kupic

czy cena odzwierciedla jakosc

zona mysli o nowym samochodzie [ma 9 lat corse]

ja mam impreze combi 2,0 i jestem baaaaaaardzo zadowolony

Trudno mi wypowiadać się o stosunku cena/jakość w sytuacji, gdy jeżdżę autkiem pół roku, ale jak do tej pory poza eksploatacją (oleje/filtry) Justysia nie wymagała wkładu finansowego. Co prawda chyba tylne łożysko zaczyna się odzywać, ale w 14-letnim aucie to może się zdarzyć.

Co mnie negatywnie zaskoczyło to spalanie (~7,5l/100km), co pozytywnie, to tańsze OC w mBanku w porównaniu do mojego poprzedniego auta.

Pozdrawiam,

Ł.O.

ja uzyskałem najniższe spalanie na poziomie ok 6l/100km w ex-moim 125 konnym C2 VTS :roll: przy upalaniu mialem ok 12l/100km a normalnej jezdzie to bylo 7,5l-9l/100km

Nie ma co tego porównywać, ponieważ w C2 jest dużo nowszy silnik.

w sumie racja, jaki rocznik tego Justy ?

Mojego? Zgodnie z opisem 1996. Zgodnie, z tym co w moim poście, ma 14 lat :).

Pozdrawiam,

Ł.O.