Jump to content

Stukające tylne siedzenie - kombi

spawalniczy

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu w czasie jazdy stuka mi tylne siedzenie - prawa część. Jak rozłożę jest cicho. W pozycji normalnej stuka na każdej nierówności. Najpierw myślałem, że stuka na zamku, jednak po dokładnych oględzinach wydaje mi się, że hałas dochodzi z okolic mocowania dolnych zawiasów.

Miał ktoś może taki problem?

Sprawdziłem i na 100% stuka coś w dolnej części siedzenia, po jego wewnętrznej stronie. Niestety nie wiem , jak mogę się tam dostać, bo wszystko jest szczelnie zasłonięte tapicerką - nie chcę czegoś zniszczyć. Roleta na pewno nie hałasuje. Na razie radzę sobie w ten sposób, że jeżdżę z oparciem w pozycji pionowej, ale nie jest ono zatrzaśnięte, tylko oparte o zamek. Jak tylko zatrzasnę, to od razu pojawiają się upierdliwe stuki na dole siedzenia. Niedługo jadę na przegląd - mam nadzieję, że ASO ogarnie temat.

Od jakiegoś czasu w czasie jazdy stuka mi tylne siedzenie - prawa część. Jak rozłożę jest cicho. W pozycji normalnej stuka na każdej nierówności. Najpierw myślałem, że stuka na zamku, jednak po dokładnych oględzinach wydaje mi się, że hałas dochodzi z okolic mocowania dolnych zawiasów.

Miał ktoś może taki problem?

chyba mialem podobnie, tzn stukala wyraznie jedna czesc siedziska, od strony laczenia z oparciem, jak sie wlozylo reke i ciagnelo do gory to bylo czuc delikatny luz na obsadzeniu siedzenia (gora-dol). Wyystarczylo, zeby ktos usiadl albo docisnac oparciem i bylo ok. Problem zglosilem na przegladzie i mi go usuneli, nie wnikalem niestety jak to zrobili, ale podejrzewam,ze cos podlozyli.

Więc może to jednak zamek?

U mnie ostatnio też zaczelo coś hałasować w tym samym miejscu.

Obwiąż bolec na którym zamyka się zamek taśmą izolacyjna. To powinno pomóc.

Na pewno nie na zamku. Patent z taśmą był pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, zanim napisałem ten wątek. Na pewno stuka na dole, ale ma związek z tym, czy oparcie jest zatrzaśnięte, czy nie.