DAF Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Potrzebuje porady. Śmigałem sobie dzisiaj bez wariacji na trasie wykorzystując tempomat. Po wjechaniu do miasta wyłączyłem go. Niestety po chwili kontrolka CRUISE zaczęłą migać i zapaliła się kontrolka check engine. Odłączałem akumulator na kilka minut ale po ponownym podłączeniu sytuacja nie zmieniła się. Powiedzcie czy to padł tempomat czy może oznaka innej usterki. Autko jeździ jak na razie raczej bez żadnych innych zmian. Forester 2,5 XT rok 2005 manual, europa. Podpowiedzcie coś,bo zanim pojade na komputer to chwilka minie a mnie szlak trafi z ciekawości. PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Powiedzcie czy to padł tempomat czy może oznaka innej usterki. To drugie raczej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
crem Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Mam to czasami jak zatankuję słabego paliwa. Po jakimś czasie razem z paliwem (szybko :sad:) znika. To też może znamionować / znamionuje zapisany w ECU błąd systemowy. Nie martw się te poważniejsze manifestują się świeceniem "Check Engine". Przy tym twoim warto po prostu podjechać do ASO i sprawdzić czego dotyczy ten błąd. Możesz też skorzystać z tego linku -> http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=106815 i znaleźć tam jak samodzielnie odczytać błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DAF Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Właśnie w poniedziełek, jak czasu mi wystarczy, podjadę żeby przypieli mi Forysia dokompa i zobaczymy. Paliwo raczej wykluczam gdyż na zatankowanym przejechałem ponad 250 km i nie dotankowywałem się kiedy zapaliły się w/w-ne kontrolki. Zobaczymy. Jak na razie autko śmiga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironmzes Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Chyba w każdej sytuacji jak zapala się CHECK to jest odłączany tempomat. Jedź lepiej na komputer i zobacz jaki błąd Ci wywala bo takie macanie nic nie da. Tak to będziesz wiedział od czego masz zacząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DAF Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 tys prawda. Jak sie okazało sonda sie zgłupła ale już ją odgłupili . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironmzes Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Ale miałeś sondę do wymiany czy wykasowali Ci błąd z komputera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest IRAZU Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Objawy typowe dla katalizatora lub sondy . Czasami pomaga wlanie v-power , ale na krótko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
DAF Posted April 13, 2010 Author Share Posted April 13, 2010 Objawy typowe dla katalizatora lub sondy . Czasami pomaga wlanie v-power , ale na krótko . Wykasowali błędy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBO Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Proponuję nastawić się psychicznie na wymianę sondy za kilka miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts