Jump to content

Na zimnym silniku gaśnie

dycha

Recommended Posts

Mam taki mankament z którym w sumie nauczyłem się jeździć mianowicie: jak odpale rano samochód chodzi i jest ok zaczynam jechać i na każdym skrzyżowaniu musze lekko gazować żeby nie zgasł. I tak jest za każdym razem kiedy jest zimny trwa to bardzo krótko jakieś 2 KM dlatego nie jest to uciążliwe a nie chce jeździć i wymieniać dobre na dobre. Może jakaś rada który to czujnik ...:) ITak samo na benzynie i na LPG Help :)

[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 3:27 pm ]

WAŻNE- zapomniałem jak już zgaśnie tak d..... musze go chechłać długo żeby odpalił albo odczekać ok 60 sek. i wtedy odpala

A je się reguluje :D

Oczywiście. Jaki jest rocznik Twojego auta?

ani razu odkad mam :)

I to jest na 99,9% przyczyna Twoich problemów. Przy jeździe na LPG trzeba bardzo często regulować luzy zaworowe (max co 30k km). W zależności od rocznika auta albo się to robi szybko i tanio albo trzeba wyjmować silnik do regulacji co jest automatycznie drogie.

pablonas, Nie strasz mnie mój rocznik to 99' i ma przejechane 215tys a jak kupowałem miał około 178tys.

[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 4:30 pm ]

Ale co mają zawory do tego że on gaśnie na zimnym ?

pablonas, Nie strasz mnie mój rocznik to 99' i ma przejechane 215tys a jak kupowałem miał około 178tys.

[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 4:30 pm ]

Ale co mają zawory do tego że on gaśnie na zimnym ?

Brak sprężania.

Nie strasz mnie mój rocznik to 99' i ma przejechane 215tys a jak kupowałem miał około 178tys.

No to masz luzy regulowane płytkami, a więc :arrow: wyjęcie silnika.

Jedź do Marka do Dzierżoniowa i zleć sprawdzenie ciśnienia sprężania. On będzie wiedział co z tym dalej robić.

Ojoj toście mnie teraz zlękali lekko

[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 8:26 pm ]

Że niby pokrywy zaworów nie zdejme bo niema miejsca tak ? Czy że dojścia niema do zaworów i ich regulacji ?

[ Dodano: Nie Kwi 11, 2010 8:27 pm ]

pablonas, Ciśnienie na cylindrach samo? A powiem ci mówisz o zaworach niby w sekwencji klepią zawory od gazu ale na benzynie też cuś poklepuje ...

Że niby pokrywy zaworów nie zdejme bo niema miejsca tak ? Czy że dojścia niema do zaworów i ich regulacji ?

Pokrywy zdejmiesz ale do regulacji w tym silniku musisz wyjąć wałki rozrządu. Za ciasno na taką operację. Szybciej/wygodniej jest wyjąć silnik i zrobić regulację na zewnątrz.