Jump to content

Wilgotne szyby Legacy

Subus

Recommended Posts

Czy jest to specyfik Subaru, ze po opuszczeniu i wyciagnieciu szyby (ktorejkolwiek) jest zawsze wilgotna? To znaczy, ze w przestrzeni drzwi dochodzi do kondensacji? Ciekawe, to pierwszy samochod, ktory ma tak smiesznie :grin:

Subus, szyby ogólnie mogą parować ze względu na różnicę temperatury pomiędzy dłuższym postojem auta a np. warunkami panującymi podczas jazdy. Dla spokoju sprawdź jeszcze drożność otworów odprowadzających wodę z drzwi - choć to mało prawdopodobne, by wszystkie drzwi miały je zatkane, chyba, że ktoś przypadkiem je zaślepił przy zakładaniu instalacji audio itp.

Subus, u mnie są suche, dziś sprawdzałem :) [pogoda bez deszczu ok 10C]

nadmierne zaparowywanie szyb zdarzyło mi się kiedyś przy rozszczelnionej nagrzewnicy, widocznie wilgotność w aucie na tyle wzrosła, że nagrzewnica nie była w stanie wysuszyć, ale wtedy widoczne są ubytki płynu chłodzącego...

Nie mam klopotu z parowaniem! Po prostu nawet w suchy dzien, kiedy opuszcze w dol szybe i zpowrotem wyciagam na gore, to jest ona mokra z podluznymi pasami. Moja zona w Mazdzie 3 tak nie ma nigdy, zawsze suche, w dodatku "jakosc" opuszczania i wyciagania szyb w Mazdzie jest nieporownywalnie lepsza (szybkosc, rownomiernosc, cichosc), w Legacy sa okna jak zarzynana swinia, kwiczy i poci sie. :D to sczegoly, auto jedzi swietnie.

Też tak mam !! w czasie deszczu szyby od środka zaparowane

Przy nawiewie włączonym na szybę i ewentualnie klimatyzacji? Może filtr masz zapchany?

w Legacy sa okna jak zarzynana swinia, kwiczy i poci sie.

Sprawdziłeś czy woda nie gromadzi Ci się w drzwiach? Być może masz też zasyfione/zużyte dociski prowadzące szybę.

Też tak mam !! w czasie deszczu szyby od środka zaparowane

Przy nawiewie włączonym na szybę i ewentualnie klimatyzacji? Może filtr masz zapchany?

W wilgotne dni albo jak jest przymrozek to ma takie objawy ,podczas jazdy nie ma problemu ! w środku sucho,filtr czysty :!:

To może za dużo ludzi w aucie siedzi, wszyscy po treningu zziajani i sapią chuchając na szybę ;) A tak na serio, to może za słabo dmucha na szybę na postoju, i dopiero podczas jazdy zwiększa się strumień powietrza? U mnie był taki problem przed przekładką auta (może jakiś kawałek tunelu się rozszczelnił między dmuchawą a rozdzielaczem), teraz po przekładce mam to wszystko na nowo poskładane i jest OK.

Moje Legacy jest rocznik 2009 i ma przebieg 9000 km. Nie chodzi o parowanie szyb, z tym klopotu nie mam! Chodzi o to, ze szyba po wysunieciu z powrotem z drzwi jest mokra, a jak zjezdzala w dol to byla sucha. I nie koniecznie musi padac deszcz.

Guest IRAZU
Moje Legacy jest rocznik 2009 i ma przebieg 9000 km. Nie chodzi o parowanie szyb, z tym klopotu nie mam! Chodzi o to, ze szyba po wysunieciu z powrotem z drzwi jest mokra, a jak zjezdzala w dol to byla sucha. I nie koniecznie musi padac deszcz.

Nie pamiętam , ale może nawiew klimy masz przez drzwi . Jeśli tak jest to szyba po schowaniu się schładza , a po wyjęciu natychmiast zaparowuje . Rozumiem że po chwili rosa znika

• 2 years later...