Jump to content

Trzy opony jednakowe, jedna ma więcej mięsa o 3mm

Roman

Recommended Posts

Guest IRAZU
Tak jak w temacie. Czy coś się stanie z napędem jeśli sobie założę tako oponkę która ma więcej mięska o 3mm.

Zależy do jakiego samochodu i na jaką oś .

Tak jak w temacie. Czy coś się stanie z napędem jeśli sobie założę tako oponkę która ma więcej mięska o 3mm.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

zaloz ja na lewy przod (przednie lewe kolo) i bedzie ok :smile:

zaloz ja na lewy przod (przednie lewe kolo) i bedzie ok :smile:

w razie wątpliwości ... chodzi o to koło które masz z prawej strony gdy staniesz i otworzysz maskę :mrgreen:

dokladnie tak :mrgreen:

wg. moich obserwacji, wlasnie ta opona zuzywa sie najszybciej :grin:

Guest IRAZU
Samochód to subaru Legacy

Zadałem kiedyś podobne pytanie Działowi Technicznemu . Dostałem odpowiedż , że nie powinno się nic stać . Pilnuj za to ciśnień w oponach . Radzę założyć tę oponę na prawy przód , bo tam najszybciej się zużywa .

IRAZU wiedziałem, że namieszasz :mrgreen:

ale ..

reasumując:

- z opinii wyczytanych na forum wynika, że założenie jednej nowej gumki na przednią oś nie grozi żadnym uszkodzeniem napędu... mam tu na myśli niewielką różnicę w zużyciu bieżnika pomiędzy pozostałymi oponami Roman (u Ciebie 3mm) a nie np 11mm :wink:

sam byłem w podobnej sytuacji gdy na pie#%$#$@#%$@ pseudo autostradzie w okolicach Brna rozwaliłem jedną oponę, pozostałe miały przebieg +/- 5kkm

- co do osi, większość jest zgodna - przednia

- co do strony pojawiają się pewne wątpliwości :shock: jak domniemam spowodowane faktem, że zużywa się bardziej ta strona bardziej dociążona ... więc jeśli głownie jeździsz sam to założyć powinieneś od strony kierowcy eddie_gt4... jeśli z "pilotem" i to cięższym od Ciebie ... to zakładaj z drugiej strony IRAZU

merci :cool:

Guest IRAZU
IRAZU wiedziałem, że namieszasz :mrgreen:

Wcale nie . Prawa przednia jedzie po najgorszej nawierzchni . Jedzie po studzienkach , kamieniach i wyrwach pozimowych . Przy krawężniku leżą różne przedmioty ; kamyki , śrubki i nakrętki . Poza miastem , często tym kołem trafiamy na uszkodzone krawędzie asfaltu i ta opona często ulega uszkodzeniu - takie mam doświadczenia .

Wcale nie . Prawa przednia jedzie po najgorszej nawierzchni . Jedzie po studzienkach , kamieniach i wyrwach pozimowych . Przy krawężniku leżą różne przedmioty ; kamyki , śrubki i nakrętki . Poza miastem , często tym kołem trafiamy na uszkodzone krawędzie asfaltu i ta opona często ulega uszkodzeniu - takie mam doświadczenia .

Zapomniałeś dodać że też zdarzają się wystające druty z asfaltu. Takie tam pamiątki drogowców robiących asfalcik. :cry::cry::cry:

Wcale nie . Prawa przednia jedzie po najgorszej nawierzchni . Jedzie po studzienkach , kamieniach i wyrwach pozimowych . Przy krawężniku leżą różne przedmioty ; kamyki , śrubki i nakrętki . Poza miastem , często tym kołem trafiamy na uszkodzone krawędzie asfaltu i ta opona często ulega uszkodzeniu

U mnie z kolei najwięcej uszkodzeń i niespodzianek mają koła tylne. Za każdym razem gdy sezonowo zmieniam opony robię przegląd pod tym kątem to właśnie z tylnych wyjmuję: szkiełka, kamyczki, jakieś druciki, raz cierń z żywopłotu jak mniemam, zeszlifowane podkładki, itd. nie mówiąc o uszkodzeniach typu ubytki / nacięcia gumy.

W przednich jest tego znacznie mniej ale to tylko moje subiektywne doświadczenie związane ze specyfiką zamieszkiwania w miejscu otoczonym przez inwestycje drogowe w związku z Euro 2012 :smile:.