Jump to content

Wyjąca skrzynia


Miszczu
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Chyba mnie dopadła pierwsza gruba sprawa. Na 1 i 2 wyje przy ok 3.000 obrotów i więcej (ale jeszcze w kabinie da się wysiedzieć;)), 3 i wyżej jest w miarę cicho. Wszystko w czasie hamowania silnikiem. Wycie ustaje po wysprzęgleniu. Biegi wchodzą poprawnie (czasem wsteczny haczy) Spanikowałem i sprawdziłem olej. Niestety jest milimetr poniżej LOW. Ciężko stwierdzić ile jeździłem na tak niskim poziomie (sprawdzałem chyba jakiś rok temu). Czy jest jeszcze jakaś mała nadzieja że ustanie po wymianie lub dolewce czy jednak już tylko "łożyskowanie" mnie leczy ? Pewnie nikt z Was nie wróży z fusów i ale czułbym się spokojniejszy jak komuś wymiana oleju pomogła ;). Rozumiem że ewentualna wymiana łożyska będzie mnie kosztowała "parę prawie nic". ?

Dodam jeszcze, że nie wiem jak narastał poziom hałasu bo kiedy 6 miesięcy temu wyjeżdżałem wszystko było ok. Niestety małżonka na pytanie czy z autem ok, odpowiadała że turla się jak tralala ;).

Autko to Forester 2.0XT. 2002

 

Pozdrawiam i dzięki

Tomek

Link to comment
Share on other sites

Guest IRAZU

Nawet gdyby tego oleju brakło centymetr , to nie jest to przyczyna . Nastaw się na tą droższą wersję uciszania skrzyni . Dolewanie oleju już nic nie pomoże . Niedobór 1mm , to nie jest niedobór .

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś jak byłem u Gawina (mechanior) w Krakowie jak mi składał skrzynię w moim Forku 2002 Turbo-S , to pokazywał mi łozyska, które często padają . Być może spotkała Ciebie ta przypadłość.

Skontaktuj się z w/w panem to napewno Ci pomoże.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

witam

masz może jakiś namiar telefoniczny na tego mechaniora,mam problem z moją skrzynią wyje jak hamuje silnikiem na każdym biegu,nawet jaak wysprzęgle to też słychać hałas ustaje jak silnik ciągnie?

Link to comment
Share on other sites

Mam Forka 2.0 Automat 2010 r. przebieg 45000km. Samochód parkuje pod chmurką. Temperatura na zewnątrz spada poniżej -4 stopni, odpalam i jadę jakies 300 m i jest ok. Potem kolejne 300m przy prędkości ok 40 km/h i cos zaczyna wyć ( skrzynia?) . Po 30 sekundach ustepuje. Dzieje sie to tylko jak jest zimno ponizej -4. Czyzby olej w skrzyni był gesty i zanim sie rozgrzeje to cos wyje ? Moze ktos miał taki objaw?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...