Jump to content

POMOCY - czerwona lampka R. DIFF TEMP

Guest grabina

Recommended Posts

Guest grabina

w pozyczonym samochodzie (subaru tribeca ameryka), ktory musze oddac we wtorek(!), zapalila mi sie czerwona lampka R. DIFF TEMP. na poczatku "migotala" a teraz juz sie pali na stale.

o co chodzi? co mozna z tym zrobic? co sie wlasciwie stalo? ile to bedzie kosztowac?

prosze o pomoc!

ta lampka sygnalizuje najprawdopodobniej ponad normę podniesioną temperaturę oleju w tylnym dyferencjale, radzę podjechać do ASO Subaru, sprawdzą i pomogą, może być drobiazg, ale nie wolno lekceważyć, bo po coś ta lampka jest...

w pozyczonym samochodzie (subaru tribeca ameryka), ktory musze oddac we wtorek(!), zapalila mi sie czerwona lampka R. DIFF TEMP. na poczatku "migotala" a teraz juz sie pali na stale.

o co chodzi? co mozna z tym zrobic? co sie wlasciwie stalo? ile to bedzie kosztowac?

prosze o pomoc!

Nie przejmuj sie , na 99,9% uszkodził sie kabel od czujnika, lub zsuneła sie wtyczka z czujnika, wystarczy podnieść auto, oglądnąć kabel i albo zlutować przewód, albo poprawić kontakt za stykach czujnika i wtyczki. Generalnie 15 min. pracy :cool:

Guest grabina
Ta kontrolka pali się natychmiast po przekręceniu kluczyka , czy dopiero po przejechaniu jakiegoś odcinka ?

wlasciwie to ciezko stwierdzic, roznie bywa. czasem natychmiast po przekreceniu a czasem pozniej, czasem tez gasnie.

• 10 months later...

prosze o pomoc!

Nie przejmuj sie , na 99,9% uszkodził sie kabel od czujnika, lub zsuneła sie wtyczka z czujnika, wystarczy podnieść auto, oglądnąć kabel i albo zlutować przewód, albo poprawić kontakt za stykach czujnika i wtyczki. Generalnie 15 min. pracy :cool:

:D

to dobrze bo do serwisu mogę dopiero we wtorek jechać!

Pozdrawiam :!:

Mialem to samo.

Wyczytałem w instrukcji, że jak kontrolka się pali to trzeba się zatrzymać i poczekać aż wystygnie dyffer. Ale jak się pali caly czas np po nocy to 99,99 % kabelek sie urwał najpewniej w śniegu lub lodzie.

Ja pojechałem do ASO po godzinie kabelek zrobiony - zpłaciłem 45 pln :D - w Poznaniu

prosze o pomoc!

:D

to dobrze bo do serwisu mogę dopiero we wtorek jechać!

Pozdrawiam :!:

U mnie zapaliła się rano przy zimnym silniku i świeci się cały czas.

Nieopatrznie zacytowałem cały post co spowodowało zamieszanie :oops:

-- 14 lut 2011, o 10:35 --

miecho w jakim celu wyciągnąłeś taką staroć ? Masz jekieś alibi na tę okoliczność ?

Sorki za zamieszanie :)

Pozdrawiam!

-- 16 lut 2011, o 10:10 --

Wyjaśnione, naprawione! :D

Padła wtyczka czujnika.

Czas pobytu w serwisie 1h, z czego 30 min. czekania na wolne stanowisko.

Zrobione w ramach gwarancji!

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam 8)

• 7 years later...

Też mnie dopadła migająca kontrolka R.Diff temp. po dość szybkim pokonaniu progu zwalniającego. Po odpięciu wtyczki masowej od dyfra, kabelek odpadł sam zaraz za wtyczką. Przylutowałem nową wsuwkę z kawałkiem kabla i wszystko wróciło do normy. Czas pracy z kanału 20min, koszt 2zł.

IMG_20180908_145215.jpg

IMG_20180908_152923.jpg