Jump to content

Podswietlenie panelu nawiewu...

kazio

Recommended Posts

Jak wymienić żarówkę, bo już od dłuższego czasu pokrętła mi się nie świecą?

Ściągam ramkę z konsoli środkowej i co dalej? Trzeba odkręcić panel sterowania czy jak? :)

Dokładnie. Żaróweczki te malutkie (jak podświetlanie przycisków) z wąsami, oczywiście w plastikowej oprawce na dole (montowane na pół obrotu). Możesz kupić gotowe, albo wyjąć spalone i przełożyć żarówkę. Najlepiej mieć pomocnika jeden trzyma i odciąga, a drugi dłubie paluchami od tyłu.

Dokładnie takie jak wyżej. Najlepiej z gumowymi kapturkami zielonymi, bo te z barwionym szkłem są po zapaleniu tylko zielone z nazwy. Możesz spróbować wykorzystać stare gumki jak by w sklepie mieli tylko białe żarówki, ale jest duże prawdopodobieństwo, że się przykleiły do spalonej żarówki i rozlecą jak będziesz je zdejmował.

• 2 years later...

mi chodzil tylko o panel, jedna nie swiecila, ta glebiej co podswietla wlasnie pokretlo temperatury, udalo mi sie wyjac oprawke po wielu mekach, chcialem przelozyc zarowke z zapalniczki, zarowka lekko uderzyla w obudowe i sie przepalila :biglol:

wlasciwie to czarno widze wlozenie tej oprawki, ma ktos moze jakis patent? odciagajac samemu od deski mam kilka centymetrow na lape i manewrowanie praktycznie na slepo bo ta oprawka nie dosc ze jest gleboko to jeszcze jakis "tunel" z tworzywa jest wokol niej...rewelacja ;/

Edited by zyggi

Ja u siebie zdemontowałem radio, tą całą dużą ramkę, odkręciłem śrubki (chyba 4x) od panelu w 4 rogach i zdemontowałem ten czarny przedni panel w narysowanymi ludkami i kolorami temperatury (Na górze trzy zatrzaski i tak samo na dole). Można sobie bardzo ułatwić robotę nożykiem tapicerskim. Wtedy naszym oczom ukazują się spalone żaróweczki. Mamy kilka wyjść. Albo bawimy się w ginekologa i wykręcamy je przez wnękę radia albo kombinujemy żeby wyciągnąć je bez odkręcania. Bezpieczniejsza jest ta pierwsza metoda bo zawsze można się wysłużyć żoną tu dzież dziewczyną o mniejszych dłoniach :D

W subaru są one takie (oczywiście zielone):

5385978800_1325242776.jpg

Nie radzę montować LED-owych bo świecą do przodu a tam chodzi o rozprowadzenie światła na boki.

Cała wymiana zajęła mi mniej czasu niż napisanie tego posta ;)

MAX Ty zdaje sie masz inna wersje konsoli wiec nie mamy o czym rozmawiac, ja panel nawiewu mam w desce zintegrowany!!! bez wypiecia ciegien od sterowania nawiewiem/temp. to mam kilka centymetrow na lape, moze byloby latwiej gdyby ramka maskujaca byla na jakies zatrzaski a ona jest do panelu i obudowy kratek nawiewu przykrecona oczywiscie od strony sciany grodziowej!!! ta zarowke ktora jest umiejscowiona blizej krawedzi da sie bez wiekszych problemow tak wymienic, tej drugiej ni chu...